Het campagnebeeld van de Water Challenge.
Foto: Join for Water

"Een reep chocolade? Daar is 1.700 liter water voor nodig": verbruik minder dankzij de Water Challenge

Vandaag begint de Water Challenge, een initiatief van de ngo Join For Water dat ons aanmoedigt om 30 dagen lang minder water te verbruiken. "Onze watervoetafdruk bedraagt 7.400 liter per persoon per dag in Vlaanderen. De meeste mensen onderschatten dat getal zwaar. Tijdens de Water Challenge willen we dat omlaag krijgen met eenvoudige tips."   

"Wie zich inschrijft op Waterchallenge.be ontvangt een maand lang tips en opdrachten die zonder al te grote inspanningen veel liters water helpen besparen", zegt Lot Courtens van Join For Water.  

De challenge mikt op minstens 10.000 deelnemers dit jaar. Samen zouden ze hun waterverbruik met 160 miljoen liter kunnen verminderen, het equivalent van 64 olympische zwembaden.  

We hebben veel "verborgen waterverbruik"

Bij ons waterverbruik denken we in de eerste plaats aan douchen, de tuin sproeien, de auto wassen of het toilet doorspoelen. "Maar het is veel meer dan dat. Achter de producten die we gebruiken, zit ook heel wat waterverbruik. Denk aan voedsel, of aan kledij. Dit is ons verborgen waterverbruik. Als je dat meerekent, komen we aan een totale watervoetafdruk van 7.400 liter, per persoon per dag."  

In de ideale wereld zou dat een pak lager moeten liggen: "Als we het beschikbare zoet water in de wereld eerlijk zouden verdelen, kom je uit op 3.800 liter per persoon per dag", zegt Courtens. 

In België importeren we 75 procent van het totale volume water dat we verbruiken

Lot Courtens van de ngo Join for Water

Courtens geeft een voorbeeld: "Om de bonen voor één kop koffie te produceren, hebben de koffieboeren aan de andere kant van de wereld 130 liter water nodig. Ook om producten te verpakken en te transporteren is er water nodig... tel alles bij elkaar en je komt per persoon aan duizenden liters per dag. In België importeren we 75 procent van het totale volume water dat we verbruiken." 

Een van de doelen van de actie is daarom ook om mensen daar meer bewust van te maken. "Water kent geen grenzen. Waterverbruik hier heeft invloed op ecosystemen en levenskwaliteit in andere werelddelen." 

Elk jaar focust de Water Challenge op het verborgen waterverbruik, dit jaar komt daar als extra focus het laten infiltreren van water in de tuin bij. "We onderschatten welk verschil onze tuinen allemaal samen kunnen maken", zegt Courtens. Want ondanks de natte lente blijft het belangrijk om water te bufferen, voor als het weer zou omslaan. 

Enkele tips

Join for Water geeft alvast enkele tips: 

  • Koop seizoensgroenten van bij ons: het aspergeseizoen hier is net gestart. Als je asperges buiten het seizoen koopt, dan komen ze meestal uit Peru, waar de teelt tot waterschaarste en zelfs verwoestijning leidt. Als je in het seizoen 1 kilo Belgische asperges eet, dan bespaar je 1.000 liter water in vergelijking met wanneer je buiten het seizoen asperges uit Peru eet.
  • Bereken je watervoetafdruk: meten is weten! Meet samen met je huisgenoten je watervoetafdruk en krijg zicht op je eigen direct én indirect waterverbruik. Verbruik je meer of minder water dan je dacht? En wie gebruikt het meeste en het minste water bij je thuis? Bovendien kan het je waterrekening wat verlichten. 
  • Breng je tuin in kaart: ontdek hoe je via ontharding, infiltratie en wateropvang meer water kunt behouden in de tuin. Voor elke vierkante meter tuin die onthard wordt, kan er jaarlijks 925 liter water doordringen.

De ngo berekende ook enkele cijfers over de watervoetafdruk van enkele producten of diensten. Door volgende acties kan je volgens Join for Water grote volumes water besparen: 

  • 1 keer per dag een kop thee in plaats van koffie te drinken: je bespaart 100 liter water 
  • 3 dagen per week helemaal geen eten weggooien: je bespaart 790 liter water 
  • 1 keer per week (extra) vegetarisch eten: je bespaart 1.300 liter water 
  • een tweedehands jeans kopen: je bespaart 8.000 liter water 
  • 1 minuut minder lang douchen: je bespaart 10 liter water 
  •  elke kilo weggegooide etensresten betekent een verlies van 1.280 liter water
  •  er is 1.700 liter water nodig om één reep chocolade te produceren
  •  een appel eten in plaats van een ijsje: je bespaart 350 liter water 
  • schoenen in kunststof in plaats van rundsleer kopen: je bespaart 8.500 liter water
  •  een spaarknop op je toilet te plaatsen: je wint per spoelbeurt 5 liter water
  • een veggieburger eten in plaats van een rundsburger: je bespaart 2.000 liter water

Meest gelezen