Hete dagen: hoe hou je het hoofd koel en wat doe je beter niet?

Met temperaturen die tot ver boven de 30 graden uitstijgen, staan veel zonnekloppers te trappelen om wat broodnodige vitamine D op te nemen of om te nippen van een fris glas op een gezellig terras. Maar wat als het té warm wordt? Hoe hou je dan het hoofd koel? 

Wat kun je beter vermijden?

Alcohol:

Een frisse pint, een lekker wijntje of een kleurrijke cocktail smaken des te meer op (sub)tropische dagen. Genieten dus, maar best wel met mate en wissel af met een glaasje water. Alcohol droogt namelijk uit. Hetzelfde geldt voor dranken met cafeïne. Beperk ook suikerhoudende dranken, want daarvan ga je minder vocht opnemen.

BEKIJK - Verkoeling zoeken op terrasjes in Gent:

Videospeler inladen...

Voeding:

Erg gekruid of pikant eten kan heel lekker zijn. Maar is helaas niet ideaal bij erg warm weer. Kies eerder voor licht verteerbare maaltijden, met voldoende groenten en fruit. Niet alleen omdat dat gewoon al gezond is, maar ook omdat die extra vocht bevatten. Fruit kan bijvoorbeeld een ideaal verfrissend tussendoortje zijn als het kwik de hoogte in schiet.

© Zoonar.com/Elnur Amikishiyev - portal.belgaimage.be

Airco:

Op hete dagen kan het zalig zijn om af te koelen in een ruimte of auto met airco. Let er wel op dat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten niet te groot is, want dat is niet zo gezond. Een alternatief kan natuurlijk gewoon een ventilator zijn. Al zorgt dat vooral voor wat luchtcirculatie en niet echt afkoeling.

Michal Fludra/NurPhoto

Laat niemand achter:

Laat nooit kinderen of huisdieren achter in een geparkeerde auto. Ook niet als het maar voor heel even is. De temperatuur in een auto in de zon kan razendsnel oplopen. Een raampje open laten staan heeft trouwens weinig zin. De auto zal misschien iets minder snel opwarmen, maar het wordt alsnog heel snel gevaarlijk heet.

Koude douche:

Niets zo verfrissend op een bloedhete dag als een ijskoude douche, toch? Op korte termijn gaat dat je zeker verfrissen. Bij koud water gaan je huidporiën sluiten en zweet je minder. Je stopt dan ook met afkoelen. De kortstondige verfrissing is dan ook … kortstondig. Achteraf heb je het vaak nog warmer dan voordien. Neem dus beter een lauwe douche.

© Zoonar.com/STEFANO CAVORETTO - creative.belgaimage.be

Sport:

Sport is bijna altijd een goed idee, maar probeer zware inspanningen te vermijden als het te warm is. Sport dus bij voorkeur niet op het warmste moment van de dag: tussen 14 en 18 uur. Wacht bijvoorbeeld tot ’s avonds laat als het al wat is afgekoeld. Geen nachtbraker? Ochtendmensen kunnen dan weer hun sportschoenen bij het krieken van de dag aantrekken. Neem trouwens zeker voldoende water mee als je gaat sporten.

imago sportfotodienst

Wat kun je beter wel doen?

Drinken:

Drink voldoende, ook als je geen dorst hebt. Bij voorkeur gewoon water. Al mag daar voor de sfeer en de gezelligheid altijd wel wat prik of een smaakje aan toegevoegd worden. Drink minstens 1,5 liter per dag. Een handige vuistregel: kleurt je urine te donker, dan drink je te weinig. Heb je moeite om voldoende te drinken? Zet dan een glas of drinkbus in je zicht. Er bestaan ook apps die je aan drinken helpen herinneren.

Een fris drankje kan bij heet weer instant verfrissing bieden. Weet wel dat je lichaam reageert op de temperatuur van wat je drinkt. Is dat iets heel koud, dan gaat je lichaam opwarmen. Bij warme dranken gebeurt het omgekeerde. Wil je dus echt langdurige verfrissing, drinkt dan iets lauw of warm. Denk bijvoorbeeld aan water op kamertemperatuur of thee.

Hou warmte buiten:

Als het heerlijk fris is in huis, waarom zou je dan de warmte binnen laten? Het is natuurlijk een goed idee om je huis af en toe te luchten. Al hoeft dat niet per se op het warmste moment van de dag. Sluit dus overdag de ramen, deuren en gordijnen. Hou de warmte zo buiten. Pas als het buiten koeler is dan binnen, zet je alles open.

Bescherm jezelf

Een warme parka en sneeuwlaarzen zijn niet meteen de beste vestimentaire keuzes op een tropische dag. Draag dus bij voorkeur lichte en loszittende kledij. Zo krijg je meer luchtcirculatie om zweet af te voeren en je lichaam af te koelen. Kies ook voor kleren in lichte kleuren: mijd dus zwart of donkere kleuren.

Maak je zomerse outfit helemaal af met een hoofddeksel. Niet perse om modieuze redenen, maar vooral om je hoofd te beschermen van de zon. Draag ook een zonnebril om je ogen te beschermen, eentje met uv-filter. Nu we het toch over bescherming hebben: vergeet niet te smeren. Check je huidtype en smeer met een factor die hoog genoeg is. Hoe bleker de huid, hoe hoger de factor.

Zoek zeker op tijd en stond de schaduw op. Ideale plaatsen om te verkoelen buiten zijn er in de natuur. Trek het bos in of ga wandelen in het park. Daarnaast zijn er nog openbare plaatsen die altijd wat kouder aanvoelen. Een kerk bijvoorbeeld heeft vaak zo’n dikke muren dat het er heerlijk fris is. Je kunt ook altijd net iets langer dan anders blijven hangen in de koelrayon van de Colruyt.

Bescherm elkaar:

Het had een boodschap van de bond zonder naam kunnen zijn, maar "bescherm elkaar" gaat zeker op bij hete temperaturen. Hou (jonge) kinderen en ouderen goed in de gaten. Zorg dat ze voldoende drinken, ingesmeerd zijn en niet oververhitten.

Represented by ZUMA Press, Inc.

Meest gelezen