BELGA/DECONINCK

Steeds meer dioxines in de lucht in Beringen: "Tot zes keer meer in eieren"

Er zijn de voorbije twee jaar steeds hogere dioxinewaarden gemeten in Beringen. Dat is de conclusie van een biomonitoringonderzoek met eieren, dat werd opgestart in 2019. Toen werd duidelijk dat Bionerga een afvalverbrandingsoven en biostoomcentrale zou bouwen in Beringen. Het huidige onderzoek kan wel niet bevestigen wat de precieze bron van de ongezonde stoffen is. Bionerga zelf zegt dat de uitstoot altijd onder de wettelijk toegelaten normen is gebleven. 

De voorbije jaren is het aandeel dioxines in de lucht in Beringen sterk toegenomen. Dat blijkt uit een driejarig biomonitoringonderzoek. Het referentiepunt is een nulmeting van de luchtkwaliteit uit 2019, die gehouden werd toen duidelijk was dat er een biostoomcentrale en afvalverbrandingsoven van Bionerga in de buurt kwamen. Ook toen al werden zorgwekkende hoeveelheden dioxines gemeten. De daaropvolgende jaren zijn er vervolgmetingen gebeurd met kippeneieren. 

"Op drie jaar tijd stellen we toch een aanzienlijke stijging vast van het niveau aan dioxines in de kippeneieren", vertelt schepen van Milieu Tijs Lemmens (Voluit). "Het is uiteraard geen positief nieuws. Dioxines zijn niet goed voor de mens. We moeten nu de bron gaan zoeken en er paal en perk aan stellen. Als stad kunnen we echter weinig doen, omdat we noch de expertise noch het geld hebben. We gaan dus aan Vlaanderen vragen om het probleem te bestuderen." 

Belangrijkste conclusies van het onderzoek volgens expert ToxicoWatch 

  • Op alle locaties worden verhoogde dioxinen gevonden in de kippeneieren. 
  • Een toenemende trend van vervuiling van dioxinen is waargenomen in Beringen en regio, vanaf 2019 tot 2022. 
  • 100% van de kippeneieren voldoen niet aan de Europese dioxinenorm. 
  • Het onderzoek toont op 5 van de 6 kippenei-locaties dioxinewaarden boven de Europese norm. 
  • De dioxinewaarden zijn gerelateerd aan onvolledige verbranding.
  • Ook op de referentielocatie in Koersel worden hoge concentraties gemeten.  

Bron gezocht

Hoewel de metingen er kwamen naar aanleiding van de komst van de verbrandingsoven en biostoomcentrale van Bionegra, wil Lemmens niet vooruit lopen op de zaken. "Het huidige onderzoek kan niets zeggen over de bron, dus wij kijken niet in een bepaalde richting. We moeten stap voor stap werken en alle mogelijke verbrandingsbronnen in de buurt onder de loep nemen. Maar dat gaat ook over de stadsgrenzen heen. Daar zijn we niet bevoegd. Nog een reden om naar Vlaanderen te kijken." 

Voor Peter Houdmeyers van bewonersgroep Leefbaar Tervant is het duidelijk waar de vervuiling vandaan komt.
Radio2

Peter Houdmeyers van het actiecomité Leefbaar Tervant vindt de resultaten zorgwekkend. "De studie toont een duidelijke conclusie. Sinds Bionerga hier neerstreek, is er een ernstige toename van het aantal dioxines in onze eieren. Er zijn indicaties dat het van de oven kan komen. We zien stijgingen met honderden procenten, tot zes keer zoveel dioxines. Dat is zorgwekkend. Wij willen dan ook dat er een onderzoek komt waarmee de bron bepaald kan worden, om de zaak voor eens en altijd uit te klaren." 

We hopen hier niet in een Antwerpse PFAS-nachtmerrie terecht te komen

Peter Houdmeyers van Leefbaar Tervant

"Het is ook niet verwonderlijk dat men naar Vlaanderen kijkt", gaat Houdmeyers verder. Dit is een politiek dossier. De aandeelhouders zijn de Limburgse gemeenten. We voelen heel erg goed dat we van het kastje naar de muur worden gestuurd. We hopen hier niet in een Antwerps PFAS-nachtmerrie te belanden. Daar werden dingen verbloemd. Dat kan nog omdat het niet duidelijk is of PFAS schadelijk is. Bij dioxines staat dat vast. Het zou straf zijn moest er dus hier verbloemd worden." 

"Dat gezegd zijnde hebben we een goede verstandhouding met het huidige stadsbestuur. Zij hebben het onderzoek mee ingezet en gefinancierd. We hopen dat zij het op de agenda blijven zetten. Doen ze dat niet, dan zullen wij zelf de strijdbijl terug moeten opnemen", besluit Houdmeyers. 

Bionerga zegt intussen dat het de uitstoot van de installatie permanent meet en dat de uitstoot ver onder de wettelijk toegelaten normen blijft. "Alle metingen die wij doen worden ook ter beschikking gesteld voor de bevoegde autoriteiten", zegt CEO van Bionerga, Phillip Peeters. "Tervant wil nooit met ons rond de tafel gaan. Zij zijn op de hoogte dat wij ons houden aan de opgelegde normen."

Het kabinet van Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft de resultaten van de biomonitoring intussen opgevraagd. Te veel dioxines kunnen kanker veroorzaken en het immuunsysteem aantasten.

Meest gelezen