Russian Defense Ministry Press Service

België gaat uitleg vragen aan Oekraïne over mogelijk gebruik van Belgische wapens in Russische regio Belgorod

Het ministerie van Defensie is een onderzoek gestart naar beelden waarop te zien is dat pro-Oekraïense Russische  milities Belgische wapens gebruiken. De wapens zouden zijn gebruikt bij aanvallen op de Russische grensregio Belgorod. Als dat inderdaad het geval zou zijn, zou België daar zwaar aan tillen, zegt premier Alexander De Croo. 

Al een aantal weken is het onrustig in de Russische provincie Belgorod, aan de grens met Oekraïne. Stadjes en dorpen worden er regelmatig bestookt met artillerie en drones. Achter de aanvallen zitten Russische anti-Kremlin-milities die opereren vanuit Oekraïne. 

Bij enkele van de aanvallen zijn ook Belgische wapens gebruikt. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Washington Post, die een onderzoek deed op basis van beelden.

De wapens die door de milities werden gebruikt, waren automatische geweren van de Belgische producent FN Herstal die volgens de krant door onze regering aan Oekraïne zijn bezorgd.  

BEKIJK - Pro-Oekraïense Russische milities zouden Belgische wapens in hun bezit hebben:

Videospeler inladen...

De wapens die Westerse landen aan Oekraïne leveren, mogen uitsluitend in Oekraïne worden gebruikt, om het grondgebied te verdedigen tegen de Russische invasie. Dat zegt ook minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS), in een reactie op de berichtgeving van The Washington Post. Dat staat ook uitdrukkelijk vermeld in documenten die bij elke wapenlevering worden meegegeven. Bij elke levering wordt ook herhaald dat de wapens enkel door het reguliere leger van Oekraïne mogen worden gebruikt.   

"Naar verluidt hebben de Verenigde Staten hetzelfde soort geweer van Belgische makelij geleverd aan Oekraïne", nuanceert Tom Simoens van de Koninklijke Militaire School vanavond in "De afspraak".

De Croo: "We zouden er zeer zwaar aan tillen"

Als zou blijken dat Oekraïne de wapens heeft doorgegeven aan de milities, heeft het de voorwaarden geschonden. "Het feit dat er een soort leakage zou kunnen zijn van onze wapens naar andere conflicten is natuurlijk altijd wel een deel van de analyse geweest", reageert premier Alexander De Croo (Open VLD). "Laten we niet op de feiten vooruitlopen, maar wij zouden daar zeer zwaar aan tillen". 

Wat als blijkt dat Oekraïne inderdaad de voorwaarden zou hebben geschonden? "Ik denk niet dat België de wapenleveringen dan zou opschorten", zegt Ruslandkenner Jan Balliauw. "Daarvoor is de westerse militaire steun aan Oekraïne te belangrijk. Maar het zou bijvoorbeeld wel kunnen dat er meer restricties komen op de wapenleveringen, waardoor de manoeuvreerruimte van Oekraïne beperkt zou worden."

BEKIJK - Ruslandkenner Jan Balliauw duidt de nieuwe ontwikkelingen in "Het Journaal" (05/06/2023, 13 uur)

Videospeler inladen...

Minister van Defensie Dedonder en minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) gaan de Oekraïense autoriteiten om uitleg vragen. Defensie is gestart met een onderzoek naar de beelden. 

Over welke milities gaat het?

De milities die aanvallen uitvoeren op de grensregio zijn Vrijheid voor Rusland, dat vooral bestaat uit gedeserteerde Russische militairen, en het extreem-nationalistische Russische Vrijwilligerskorps, dat banden heeft met neonazi's in Europa.

Beide milities werden kort na de Russische invasie in Oekraïne opgericht en zijn sinds de zomer van vorig jaar opgenomen in het vreemdelingenlegioen van het Oekraïense leger. Ze opereren vanuit Oekraïne, maar zijn ook al zonder veel moeilijkheden de grens met Rusland overgestoken. 

HERBEKIJK - Wat gebeurt er in Belgorod? Ruslandkenner Jan Balliauw geeft uitleg in "Laat" (23/05/2023):

Videospeler inladen...

"Gevechten aan de gang in Belgorod"

Intussen zijn er nog voortdurend meldingen van gevechten in de Russische regio Belgorod aan de grens met Oekraïne. "Ik denk dat de  gevechten daar kaderen in de voorbereiding van het Oekraïense tegenoffensief", zegt Jan Balliauw.

"De Russen hadden tot nu toe de luxe om dat grensgebied zo’n beetje onbewaakt te laten, maar door de acties daar zijn ze verplicht om er meer militairen in te zetten. Dat is de bedoeling van de Oekraïners. Ze willen dat Rusland moet wegtrekken van de defensielinies in Oekraïne, waardoor die verzwakken en Oekraïne meer slaagkansen heeft voor het tegenoffensief. Oekraïne ontkent natuurlijk iedere betrokkenheid: het gaat over pro-Oekraïense Russische strijders. Maar er is weinig twijfel dat die strijders actieve steun krijgen van Oekraïne." 

De gouverneur van Belgorod meldde gisteren nog gevechten in de buurt van de grens met Oekraïne, door milities die opnieuw het Russische grensgebied zijn binnengedrongen. Meer bepaald in Novaya Tavolzhanka, een dorp op tien kilometer van het stadje Sjebekino.

De gouverneur heeft de bevolking uit het stadje en de omgeving opgeroepen om te evacueren. Volgens de gouverneur wordt het gebied voortdurend onder vuur genomen. De voorbije week zijn in de regio verschillende doden gevallen.

Duizenden mensen zijn al gevlucht naar de naburige stad Belgorod. De gouverneur van de regio roept ook andere burgers op om hun woning te verlaten. Volgens de gouverneur zijn er ook de voorbije nacht bombardementen geweest op Sjebekino en het naburige Volokonovski. Daarbij zou veel schade zijn aangericht, maar zouden geen slachtoffers zijn gevallen.

Het uiterst nationalistische Russische Vrijwilligerskorps heeft een video gepubliceerd waarin strijders van het korps te zien zijn in Sjebekino. De militie beweert ook Russische soldaten te hebben gevangengenomen, maar dat kan niet onafhankelijk worden gecontroleerd. De gouverneur van Belgorod zegt dat hij bereid is om de strijders te ontmoeten om krijgsgevangenen te ruilen.

Meest gelezen