Videospeler inladen...

De jas, de hoed en de stilte: hoe kunnen we ons afscheidnemend first lady Melania Trump herinneren?

De echtgenote van de Amerikaanse president Trump, Melania, heeft afscheid genomen als first lady. In een videoboodschap, onder meer op Twitter, richtte ze zich tot het Amerikaanse volk, een dag voor Donald Trump zijn presidentiƫle functie inlevert. Melania bleef tijdens het hele presidentschap van haar man opvallend in de luwte. Toch deed ze enkele keren van zich spreken. Een overzicht.

Ze zegt onder meer dat de afgelopen vier jaar "onvergetelijk" geweest zijn. Ook toont ze zich dankbaar voor haar rol tijdens het presidentschap van haar man: "Het is de grootste eer van mijn leven geweest om als first lady van de Verenigde Staten te dienen." Melania Trump vraagt elke Amerikaan om altijd te kiezen voor eenheid boven verdeeldheid, liefde boven haat, vrede boven geweld, Ć©n om anderen boven jezelf te verkiezen.

Bekijk hier fragmenten uit haar afscheidsvideo, artikel gaat verder onder de beelden:

Videospeler inladen...

Op de achtergrond

Voormalig model Melania Trump (50) is de derde echtgenote van Donald Trump. In 2000 verscheen ze voor het eerst aan de zijde van Donald. Ze waren net geen 12 jaar getrouwd toen Trump op 20 januari 2017 de eed als president aflegde en Melania first lady werd. First lady's krijgen in de VS altijd speciale aandacht, maar in tegenstelling tot haar voorgangsters bleef Melania opvallend op de achtergrond.

Het duurde bijvoorbeeld al bijna drie maanden voor Melania Trump na de eedaflegging van haar man van New York naar het Witte Huis verhuisde, samen met hun zoon Barron. En tijdens Trumps presidentschap waren er meerdere periodes waarin Melania zich maandenlang niet in het openbaar liet zien. Het deed soms vragen rijzen over het huwelijk tussen Donald en Melania.

Zeker toen tijdens het presidentschap van Trump meerdere verhalen van zijn buitenechtelijke relaties opdoken, met porno-actrice Stormy Daniels en met Playboy-model Karen McDougal bijvoorbeeld. Trump liet zich ook meermaals opmerken door vrouwonvriendelijke of ronduit seksistische opmerkingen, op het moment dat de MeToo-beweging volop doorbrak. De pers smulde ervan. Ook van de vraag: "Waar blijft Melania?"

"Veel belangrijkere zaken om over na te denken"

In een zeldzaam interview dat Melania Trump in 2018 aan de Amerikaanse pers gaf, aan zender ABC, was ze daar kort over: "Ik heb geen tijd voor mediaspeculaties en roddels. Het is niet altijd leuk, maar ik weet wat juist is en wat verkeerd is. Ik weet wat waar is en wat niet." En: "Ik ben een moeder en een first lady en ik heb veel belangrijkere zaken om over na te denken en te doen. Ik maak er me geen zorgen over", benadrukte ze. En over MeToo: "Ik sta achter vrouwen en ze moeten worden gehoord, niet alleen vrouwen ook mannen. Maar je moet met bewijzen komen. Je kan niet zomaar iemand beschuldigen van seksueel wangedrag."

(Artikel gaat verder onder de tweet.)

In stiletto's en met tropenhelm naar Afrika

Het interview met ABC werd afgenomen tijdens de eerste en enige grote soloreis van de Amerikaanse presidentsvrouw. Die bracht haar in oktober 2018 naar het Afrikaanse continent, meer bepaald naar Ghana, Malawi, Kenia en Egypte. Het was een diplomatieke en humanitaire missie waar ze meerdere projecten bezocht, maar toch waren het haar outfits die de meeste aandacht trokken.

Zo vertrok ze vanuit Washington naar Afrika op stiletto's met luipaardprint en poseerde ze in een stijlvol pak en das voor de sfinx in Gizeh, Egypte.

Maar het was de witte tropenhelm die ze tijdens een safari in Kenia droeg, die het meeste kritiek veroorzaakte. Zo'n helm wordt gezien als een symbool van koloniale onderdrukking. Ze wou in het interview met ABC niet reageren op de kritiek.

Welke boodschap had "de jas"?

Het was niet de eerste keer dat Melania met haar vestimentaire outfits ophef veroorzaakte. In juni 2018 bezocht ze een detentiecentrum in Texas waar kinderen, gescheiden van hun ouders, werden opgevangen, een gevolg van het strenge immigratiebeleid van Trump.

Ze droeg bij haar vertrek een groene, militair aandoende jas met kap met op de rug de woorden "I really don't care, do u?", vrij vertaald als "Het kan mij echt geen bal schelen, jou wel?". Een wel heel opmerkelijke boodschap, na de kritiek op het beleid van de VS om gezinnen die illegaal de grens oversteken, uit elkaar te halen. Critici vroegen zich af hoe "toevallig" die jas gekozen was. Het was er eentje van het Spaanse merk Zara, die sterk contrastreert met de gebruikelijke designer-outfits waar Melania Trump zich graag in hult.

Melania negeerde journalisten die vragen wilden stellen over "de jas". In het ABC-interview zei ze later dat het een verwijzing was naar de kritiek van de media en hoe ze zich daar niks van aantrok.

Ideeƫn en idealen

Van Melaniaā€™s ideeĆ«n of idealen is weinig bekend. Haar voorgangster Michelle Obama (de echtgenote van Barack Obama) kwam met veel eigen projecten naar buiten, onder meer om kinderen gezonder te laten eten en meer te laten bewegen. Laura Bush (de echtgenote van George Bush jr) hield zich dan weer bezig met projecten rond laaggeletterheid. Zelf zette ze een "Be Best" op, een platform rond pesten, maar dat haalde niet zo vaak de media als de projecten van haar voorgangers.

Het is wel duidelijk dat Melania het niet altijd eens was met het beleid van haar man. Zo uitte ze ook publiekelijk kritiek op het verstrengde immigratiebeleid in de VS, waardoor dus onder meer gezinnen uit elkaar gehaald werden. Via haar woordvoerder zei Melania Trump toen dat de Verenigde Staten een land moet zijn waar de wetten nageleefd moeten worden, maar ook een land dat bestuurd moet worden met een hart.

"Mrs Trump haat het om te zien dat kinderen gescheiden worden van hun ouders en ze hoopt dat beide partijen (Republikeinen en Democraten, nvr) het eindelijk eens kunnen worden over een hervorming van het immigratiebeleid", luidde het.

In het ABC-interview sprak Melania niet alleen over haar huwelijk, maar ook over het Amerikaanse immigratiebeleid en hoe ze zich daarbij voelde:

Videospeler inladen...

Populariteit

Melania Trump zal het Witte Huis verlaten met de laagste populariteit tijdens haar termijn als first lady, blijkt uit een peiling voor de Amerikaanse nieuwszender CNN. Van de ondervraagden heeft 47 procent een negatieve kijk op de first lady, 42 procent een positieve indruk. First lady Michelle Obama was vier jaar geleden bij haar vertrek nog goed voor 69 procent instemming.

Schrale troost voor Melania misschien: Donald Trump wordt volgens diezelfde peiling maar door 33 procent gunstig beoordeeld.Ā 

Meest gelezen