Waalse begroting gaat dit jaar (net geen) 4 miljard euro in het rood, op een totale begroting van 20 miljard

De Waalse regering zegt dat het begrotingstekort dit jaar  net geen 4 miljard euro zal bedragen. De verwachting was dat het tekort boven de 4 miljard zou uitkomen, maar de Waalse regering heeft door extra inspanningen 800 miljoen euro vrijgemaakt. Tot daar het goede nieuws. Het slechte: de Waalse schuld is en blijft torenhoog.

Op een persconferentie over de begrotingscontrole zei Waals minister-president Di Rupo (PS) dat er een einde is gemaakt aan de versnelling van de schuldopbouw in Wallonië. "Na de gebeurtenissen die we kennen, de overstromingen en corona, begon de schuld te galopperen. Dat hebben we gestopt", zei hij. 

Volgens Di Rupo heeft de Waalse regering een inspanning gedaan van 800 miljoen euro. Er is een stijging van de inkomsten van ruim 300 miljoen, waarvan een kleine 70 miljoen euro uit het Europese solidariteitsfonds voor de overstromingen komt. 

Besparingen

Daarnaast heeft de regering de uitgaven doen dalen met 400 miljoen euro. Ondermeer door besparingen op de Waalse administratie en door aanpassingen van investeringen. Er worden ook middelen overgeheveld van de reserves van Waalse publieke instellingen "zonder dat aan hun beleid wordt geraakt". 

De hele oefening maakt dat het Waalse tekort "maar" afklokt op 3,987 miljard euro in plaats van de verwachte 4,134 miljard euro. De regering benadrukte dat geen enkele aanvraag voor nieuwe uitgaven werd aanvaard. En dat er een "structurele inspanning" van 150 miljoen euro is gedaan om de Waalse overheidsfinanciën te verbeteren. 

Overstromingen

Die overheidsfinanciën stonden al zwaar onder druk. Zoals overal is daar dan nog corona en de oorlog in Oekraïne bij gekomen. Maar in Wallonië was er die bijkomende ramp: de overstromingen van juli vorig jaar. Daarvoor alleen al trekt de Waalse regering dit jaar 800 miljoen euro uit. De totale rekening sinds die catastrofale 14-15 juli 2021 bedraagt al drie miljard euro en zal nog verder oplopen.

Mede door die overstromingen, maar niet alleen daardoor, kleuren de Waalse financiën bloedrood. Wallonië heeft op dit moment een jaarbudget van 20 miljard euro. Een tekort van vier miljard betekent dus een tekort ten belope van twintig procent van het jaarbudget. 

Verpletterende schuldenlast

Nog een verontrustend cijfer: Wallonië heeft een totale schuld van 34 miljard euro.  Dat is meer dan twee keer zoveel als wat de regio jaarlijks aan inkomsten heeft, zowat 15 miljard euro. De Waalse minister van begroting Adrien Dolimont (MR) sprak zelfs van een verhouding schuld/inkomsten van 240%.  Anders gezegd: de Waalse schuld bedraagt 240% van de eigen inkomsten. (In Vlaanderen is dat 62,5%.)

De Waalse oppositie schiet intussen met scherp op de Waalse begroting. Les Engagés, de opvolger van CDH, spreekt van "een ongecontroleerde ontsporing van de gewestelijke financiën." De uiterst-linkse PVDA vindt dan weer dat de Waalse regering bespaart op de kap van de openbare dienstverlening en dus van de burgers. 

Meest gelezen