74 procent van de bouwbedrijven in ons land heeft een achterstand opgelopen door het  aanhoudende regenweer.
Foto: Getty Images

Driekwart van de bouwbedrijven loopt achterstand op door regenweer: "Maar lang niet alle klanten tonen begrip"

74 procent van de bouwbedrijven heeft een achterstand opgelopen als gevolg van de vele regen de voorbije maanden. Gemiddeld hebben ze 2 Ć  4 weken vertraging, zegt Niko Demeester van bouwfederatie Embuild. "Het gaat hier duidelijk om een geval van overmacht. We vragen dan ook begrip aan onze klanten."

We moeten het je wellicht niet vertellen: het heeft het voorbije half jaar veel geregend. Zo veel dat we zulke neerslaghoeveelheden volgens het KMI slechts 1 keer in de 50 jaar zien. Volgens hydroloog Patrick Willems (KU Leuven) was de periode van oktober tot en met maart zelfs de op een na natste sinds 1902.

Dat laat zich voelen in de bouwsector, meldt Embuild. De bouwfederatie bevroeg 203 bouw- en installatiebedrijven van in totaal 16.000 leden. "74 procent heeft een achterstand opgelopen. Die achterstand bedraagt gemiddeld 2 tot 4 weken. In 30 procent van de gevallen is er zelfs meer dan 4 weken vertraging", duidt gedelegeerd bestuurder Niko Demeester. Het gaat voornamelijk om bedrijven die buiten te werk gaan.

Dat is logisch, zegt Demeester. "Door het natte weer hechten de stenen minder goed en drogen ze minder makkelijk. Er is bovendien meer risico op witte vlekken en kalkuitslag. Bij regen wordt dus best niet gemetseld. Bovendien wordt een bouwplaats onveiliger en moeilijker begaanbaar voor medewerkers en machines."

Dubbelvouwen

"Een duidelijk geval van overmacht", meent de bouwfederatie, maar daar zijn klanten het blijkbaar niet altijd mee eens. Uit dezelfde bevraging van Embuild blijkt dat 40 procent van de mensen weinig tot geen begrip heeft voor de achterstand op hun werf.Ā "Daarom een oproep om alsjeblieft begrip te hebben voor de situatie", aldus Demeester.

"30 procent van de bouwbedrijven probeert de achterstand ongedaan te maken door extra onderaannemers in te schakelen, 14 procent doet dat door extra overuren te presteren, 7 procent aanvaardt tijdelijk geen nieuwe opdrachten. We doen met andere woorden wat we kunnen, maar het is fysiek onmogelijk om alles bij te houden. We zullen ons dubbelvouwen om onze achterstand in te halen zodra het mooier weer wordt."

Meest gelezen