Opvallende test in composteerinstallatie in Geraardsbergen: kerstbomen worden duurzame compost via "pyrolyse"

ILVA begint als eerste in Vlaanderen met pyrolyse van kerstbomen via de composteerinstallatie van Schendelbeke bij Geraardsbergen. De kerstbomen die in januari binnenkomen in het recyclagepark van de 15 aangesloten leden van ILVA, worden als test in het buitenland "gepyrolyseerd": ze worden verhit zonder extra zuurstof, waardoor ze houtskool worden, die CO2 vasthoudt. De uitstoot van CO2 wordt dus beperkt, wat goed is tegen de opwarming van het klimaat.

Een kerstboomverbranding was lang traditie, maar maakt steeds vaker plaats voor meer milieuvriendelijke alternatieven. Pyrolyse is een mogelijkheid, maar is duur. Daarom wordt het systeem eerst uitgetest door ILVA (intergemeentelijk samenwerkingsverband voor milieu Land van Aalst). Inwoners van de 15 aangesloten gemeenten krijgen de vraag hun kerstboom binnen te brengen in het recyclagepark. "In de composteerinstallatie van Schendelbeke worden ze vermaald en gezeefd", zegt Bart Rooms van ILVA. "Die kleine stukjes gaan dan naar een pyrolyse-installatie in Duitsland of Zwitserland."

Bij pyrolyse wordt CO2 vastgehouden en in milieuvriendelijke vorm aan de natuur teruggegeven

In een pyrolyse-installatie wordt het groenafval verhit tot zowat 650°C zonder extra zuurstof. "Daardoor worden de bomen omgezet naar pure koolstof", legt Rooms uit. "Na die pyrolyse blijven er warmte en zogenaamde biochar over. Dit is een biologische houtskool, die een groot deel van de CO2 vasthoudt, die de boom gedurende zijn leven uit de lucht heeft opgenomen. Die houtskool geven we dan terug aan de bodem en de natuur, als een soort compost. Het is dus eigenlijk een vorm van hernieuwbare energie, waarbij we ook lokale warmte maken."

Lees verder onder de uitleg over hoe zo'n pyrolyse werkt

ILVA

Meest gelezen