Moppenmaker van "Taboe" en "De slimste mens": maak kennis met comedian Jasper Posson

Jasper Posson (37): de naam van deze stand-upcomedian doet misschien geen belletje rinkelen, maar de kans is groot dat je al met zijn grappen hebt gelachen. Posson werkt achter de schermen van humoristische televisieprogramma's. Hij schrijft mee aan "Taboe" en "Is er een dokter in de zaal?" voor Philippe Geubels, en hij maakt scenario's voor de juryleden van "De slimste mens". Vanavond gaat zijn eerste avondvullende show "Vastbenoemd" in première. "Comedy is veel meer dan willekeurig moppen vertellen."

Honderden optredens en tientallen grappen op televisie: Jasper Posson is al acht jaar bezig met zijn comedycarrière. Pas op zijn 29e - na een studie politieke wetenschappen - doet hij voor het eerst mee aan een "open mic" in het Antwerpse comedycafé The Joker. Uitbater Fokke van der Meulen moet hem een stevig duwtje in de rug geven richting podium. 

"Die eerste acht minuten in The Joker waren goed genoeg om het nog eens te proberen, en daarna nog eens. Ik droomde al lang van een comedycarrière, dus het was een kwestie van durf. Ik herinner me van die eerste keer alleen dat ik zei dat politici minder moeten zagen, vaker op café moeten en beter wat meer seks zouden hebben."

Comedywedstrijden én een vaste job

Posson gooit zich in het "open mic-circuit" en speelt het voorprogramma van verschillende collega's. In 2017 wint hij de Lunatic Comedy Award, de prijs van een Gents collectief voor improcomedy. Ook op de erelijst door de jaren heen: Lieven Scheire, Philippe Geubels en Lukas Lelie. 

Een jaar later moet hij in de finale van Humo's Comedy Cup de winst aan Amelie Albrecht laten. "Humor in wedstrijdverband blijft iets vreemds. Maar de Lunatic Comedy Award heeft me een boekingskantoor en dus meer shows opgeleverd. Waardoor de bal harder aan het rollen is gegaan." 

Terwijl hij zijn comedydroom najaagt, werkt Posson in de culturele sector, eerst in de Rataplan in Antwerpen, daarna 4 jaar als programmator in het CC van Brecht. Tot zijn grote verbazing raakt Posson vastbenoemd als ambtenaar, en daaruit ontstaat het idee voor zijn eerste voorstelling. "Mijn show gaat over alle levenskeuzes die je kan maken, op werkvlak en privé. Ga je voor de veilige keuze, die niet altijd de leukste is, of waag je een gok en zie je waar je uitkomt."

De tweede lockdown was een reality check, maar ik wilde mijn carrière niet laten afhangen van een pandemie

Comedian Jasper Posson nam begin 2020 ontslag om zijn comedydroom na te jagen

Begin 2020 duikt Posson in het diepe: hij neemt ontslag om voluit voor zijn comedydroom te gaan. Niet veel later is daar De Pandemie en gaat de wereld - en de cultuursector - op slot. "Zoals iedereen dacht ik: over enkele weken zijn we hier vanaf. De tweede lockdown was dus een reality check. Hoe de cultuursector is platgelegd: die maatregelen waren draconisch in vergelijking met de voorkeursbehandeling van andere sectoren. Ik heb toen overwogen om een job te zoeken, maar ik wilde mijn carrière niet laten afpakken door de pandemie."

En toen kwam Philippe Geubels

Zijn eigen show gaat toch even de koelkast in, want Posson gaat aan de slag in de televisiewereld. "Ik deed enkele schrijfopdrachten, ook voor "Taboe". Philippe Geubels kende ik toen niet persoonlijk, maar hij vond mijn grappen goed en bruikbaar. Daaruit is een vriendschap gegroeid, en een regelmatige samenwerking. Ik schrijf veel voor hem, ook voor "De slimste mens", en ik doe het voorprogramma voor zijn huidige comedyshow. Zijn programma "Is er een dokter in de zaal?" heb ik mee vormgegeven."

BEKIJK: in dit fragment uit "Is er een dokter in de zaal" stelt Philippe Geubels Jasper Posson voor als panellid:

Videospeler inladen...

"Hoewel Philippe en ik dezelfde soort humor brengen over alledaagse situaties, staan we heel anders op een podium. Mijn comedy is meer verhalend en ik praat veel sneller, maar dat laatste is in vergelijking met Philippe misschien niet zo moeilijk (lacht). Maar we matchen, dus het is gemakkelijk om voor Philippe te schrijven."

Possons eerste solovoorstelling gaat over alledaagse observaties, en niet over De Grote Thema's. "In mijn beginperiode was mijn comedy wel maatschappelijk geëngageerd, maar ik heb dat losgelaten omdat ik weinig zin had om te prediken. Ik praat liever over het huiselijke leven, en ik heb gemerkt dat een publiek daar meer op reageert. Mensen willen hun eigen dagelijkse beslommeringen loslaten en zich ontspannen, al verwachten ze die maatschappijkritiek van sommige comedians met veel ervaring net wél."

Comedyspier trainen met televisiewerk

Een voorstelling maken of grappen schrijven voor een televisieprogramma zijn héél verschillende bezigheden, benadrukt Posson. "Mijn comedy vertrekt vanuit situaties waar ik op doordenk om tot een show te komen, met een structuur en rode draad. Voor televisie moet alles kort en bondig zijn, voor de montage. Grappen gaan bijna altijd over een bepaald onderwerp, of borduren in "De slimste mens" verder op een vraag. Ik blijf me erover verbazen dat veel mensen verontwaardigd zijn dat humor op televisie voorbereid is, en zelden spontaan. Het is ook een groot misverstand dat comedians áltijd grappig zijn."

Posson combineert televisie graag met comedy, al heeft hij zijn hart verloren aan het podium. "Er gaat niets boven de interactie met een live publiek, en de spanning die je voelt waarin je niets kan opkuisen of verdoezelen in een montage. Al moet ik natuurlijk ook mijn rekeningen betalen, en is het televisiewerk een goede manier om mijn comedyspier te trainen. Ik zou graag van comedy kunnen leven, zonder veel op televisie te moeten komen. Dat ik mensen overtuig om telkens een kaartje te kopen voor mijn volgende show."

De beste comedy lijkt ter plekke verzonnen, maar dat is zelden het geval

Een grote bron van inspiratie is Bas Birker, een Nederlandse comedian die al meer dan 10 jaar in België woont. "Bas is één van de eersten die me heeft geboekt als voorprogramma. Ik hou van zijn improviserende stijl en hoe goed hij inspeelt op een publiek. Zijn traject lijkt op het mijne: zonder veel op televisie te komen, lokt hij volle zalen, zowel in Vlaanderen als Nederland. Ik heb lang gedacht "als ik niet op televisie kom, dan kan ik geen carrière uitbouwen in de comedy". Maar Bas bewijst het tegendeel."

Vanavond is het eindelijk zover: die langverwachte première in een uitverkochte Arenbergschouwburg in Antwerpen, als start van een eerste tournee. "Achteraf gezien is de noodgedwongen wachttijd door corona een zegen geweest. Ik heb ruim de tijd gehad om mijn materiaal bij te schaven en te testen. Al zijn de simpelste verhalen vaak de beste."

"Afgelopen weekend is me tijdens een etentje opgevallen dat er op de vraag "wie wil er wijn?" werd geantwoord met "ja, maar moet je dan een fles opendoen?". Wat tegelijk heel vreemd én herkenbaar is, dus potentieel grappig. De beste comedy lijkt ter plekke verzonnen. Als je dat gelooft als publiek, dan doet een comedian uitstekend zijn job."

De affiche van "Vastbenoemd", de eerste soloshow van Jasper Posson

Meest gelezen