Archieffoto - Lake Huron, 6 februari 2014

Opnieuw vliegend object neergeschoten in Noord-Amerika, deze keer boven Huronmeer op de grens tussen VS en Canada

Voor de derde dag op rij is een vliegend object neergeschoten in het Noord-Amerikaanse luchtruim. Het Amerikaanse leger heeft een "ongeïdentificeerd vliegend voorwerp" neergehaald boven het Huronmeer op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada. Het is al het vierde vliegende object dat wordt neergeschoten in Noord-Amerika in iets meer dan een week tijd.

Eerder vandaag werd het luchtruim al afgesloten boven het Michiganmeer in het noorden van de Verenigde Staten. "Het luchtruim boven het meer was kortstondig gesloten om de activiteiten van het ministerie van Defensie te ondersteunen", deelde de Amerikaanse regulator van de burgerluchtvaart (FAA) rond 19 uur onze tijd mee. 

Drie uur later, rond 22 uur onze tijd, lieten de Amerikaanse autoriteiten weten dat het Amerikaanse leger een vliegend object had neergeschoten boven het Huronmeer, ten oosten van het Michiganmeer. Het Huronmeer ligt op de grens tussen de Verenigde Staten en Canada.

Het voorwerp vormde volgens een hoge regeringsfunctionaris evenwel geen "militaire bedreiging" voor Amerikaans grondgebied. Het object werd neergehaald op bevel van de Amerikaanse president Joe Biden.

"Rechtstreekse dreiging"

Het gaat om het vierde incident in het Noord-Amerikaanse luchtruim in acht dagen tijd. Vorige week zaterdag werd een Chinese ballon neergeschoten boven de Atlantische Oceaan. De Amerikanen vermoeden dat het om een "spionageballon" ging. 

Gisteren werd een "hoogvliegend voorwerp" neergehaald boven Canada, en eergisteren gebeurde hetzelfde boven de Amerikaanse staat Alaska.

Chuck Schumer, de fractieleider van de Democratische partij in de Amerikaanse Senaat, gaf in een televisie-interview op de Amerikaanse televisiezender ABC meer details over die vliegende objecten die gisteren en eergisteren werden neergehaald. Hij was naar eigen zeggen net voor het interview nog gebrieft door de veiligheidsadviseur van het Witte Huis. 

"Ze geloven dat het ook om ballonnen ging", steekt Schumer van wal, verwijzend naar de Chinese ballon die vorige week werd neergehaald boven het Amerikaanse luchtruim en waarvan de VS vermoedt dat het om een "spionageballon" ging. "Maar deze waren wel kleiner", voegt hij eraan toe. 

"Beide objecten vlogen op een hoogte van zo'n 12.000 meter en vormden daardoor een rechtstreekse dreiging voor commerciële vliegtuigen", verklaart Schumer de beslissing om de objecten neer te schieten.

Premier Trudeau bezoekt Canadese regio waar object werd neergehaald

De Canadese premier Justin Trudeau, die gisteren zelf het bevel gaf om het vliegende object boven Canada neer te schieten, reist vanavond zelf naar de regio in het noordwesten van het land (Yukon) waar de autoriteiten op dit moment de brokstukken van het ongeïdentificeerd object onderzoeken en bergen.

Tijdens deze reis, die toevallig al lang op de kalender stond, zal de regeringsleider onder meer een ontmoeting hebben met de leiders van de lokale inheemse bevolking "die door de val van het object kunnen worden getroffen", zei hij deze morgen tegen Canadese media.

Vals alarm

De zenuwen lijken strak gespannen te staan in Noord-Amerika. Tijdens de nacht van zaterdag op zondag werd het luchtruim boven de Amerikaanse staat Montana ook al afgesloten, omdat een radar een "anomalie" had opgepikt, maar na controle van een Amerikaans gevechtsvliegtuig werd niks verdacht gevonden en werd het luchtruim opnieuw geopend.

Meest gelezen