Liveblog - Viroloog Van Ranst: "Kinderen wat dichter bijeen in de klas zetten is geen heel groot probleem"

Volgens viroloog Marc Van Ranst is het geen zo'n groot probleem om kinderen op school wat dichter bij mekaar te zetten als meer afstand houden organisatorisch niet lukt. Dat zei hij in "Het Journaal". Verder zijn er in ons land de afgelopen 24 uur 250 bevestigde gevallen geregistreerd. In de ziekenhuizen zijn er 27 nieuwe opnames vastgesteld en 32 nieuwe sterfgevallen werden gemeld. Herbekijk al het coronanieuws van maandag 25 mei.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers (voor een volledig overzicht: klik hier). Lees daaronder de meest recente nieuwsupdates.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Van Ranst: "Geen heel groot probleem als je kinderen wat dichter bij elkaar zet"

In heel wat scholen is het qua infrastructuur puzzelen om de afstandsregels voor kinderen te respecteren, zeker als de scholen vanaf 2 juni opnieuw aan alle leerlingen zouden mogen lesgeven in de klas zelf.

"We willen het natuurlijk zo veilig mogelijk maken en we kunnen ons best doen om kinderen zo ver mogelijk op een comfortabele manier uit elkaar te halen", zegt viroloog Marc Van Ranst. "Maar die afstand zal niet altijd kunnen gegarandeerd worden. Waarschijnlijk wel naar de leerkracht toe, maar die kinderen onder elkaar niet. Als dat niet lukt, dan moet je ze wel iets dichter zetten. Maar daar moet nog over gepraat worden."

Volgens Van Ranst is het ook geen zo'n groot probleem om kinderen in de basisschool wat dichter bij elkaar te zetten in de klas, als afstand houden niet lukt. Op de speelplaats is er volgens de viroloog zelfs helemaal geen probleem.

Videospeler inladen...

De nieuwe dagcijfers: "We zitten in de staart van de epidemie"

Zoals elke dag zijn om 11 uur de nieuwe coronacijfers bekendgemaakt. De trend op lange termijn blijft dalend:
 

  • Er zijn 250 nieuwe bevestigde gevallen
  • Er zijn 32 sterfgevallen gemeld, de totale dodentol staat nu op 9 312
  • Er zijn 27 nieuwe ziekenhuisopnames
  • 25 patiĂ«nten mochten het ziekenhuis verlaten
  • In totaal zijn nu 1.334 coronapatiĂ«nten in onze ziekenhuizen, 251 patiĂ«nten bevinden zich op intensieve zorg

Op de dagelijkse persconferentie zei viroloog Steven Van Gucht dat "we in de staart van de epidemie zitten." "Dat is positief, maar de risico's zijn niet verdwenen, want door de versoepelingen verplaatsen we ons meer en er zijn meer contacten."

Van Gucht benadrukte daarom dat het belangrijk blijft om ons te houden aan de 5 algemene basisprincipes:

  1. Blijf thuis als je je ziek voelt en bel je huisarts
  2. Was regelmatig je handen
  3. Draag een mondmasker: zeker op het openbaar vervoer en op drukke plaatsen
  4. Hou je aan je bubbel en spreek zo veel mogelijk buiten af
  5. Respecteer de 1,5 meter sociale afstand

Herbekijk hieronder de persconferentie:

Koppel uit Antwerpen geeft elkaar het jawoord

Veel koppels stellen hun huwelijk uit tot na de coronacrisis. Een huwelijksfeest is verboden en er mogen maximaal dertig mensen een trouwceremonie bijwonen. Alain Van Poeyer en Lotje Jacobs hebben elkaar vandaag het jawoord gegeven in Antwerpen. De buren zorgden voor muziek en voor een borrel binnen de bubbel.

Videospeler inladen...

Antwerpen vindt akkoord met marktbonden over Vogelenmarkt

De twee grote weekendmarkten op het Antwerpse Theaterplein, de exotische markt op zaterdag en de Vogelenmarkt op zondag, kunnen volgend weekend weer openen. Het Antwerpse stadsbestuur heeft daarover naar eigen zeggen een akkoord bereikt met de marktbonden. Via loting zal worden bepaald wie wanneer op de markten kan staan.

De twee markten tellen normaal gezien een pak meer dan de momenteel wettelijk toegelaten 50 kramen en moesten dus ingeperkt worden. Na veelvuldig overleg is er een systeem van loting uit de bus gekomen. Alle marktkramers met een abonnement, uitgezonderd (semi-)horeca en verkoop voor directe consumptie, krijgen de kans zich voor een standplaats in te schrijven via een digitaal platform. 

Amerikaanse president Trump herdenkt ook de coronadoden op Memorial Day

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag op de gedenkdag voor omgekomen Amerikaanse soldaten ook de dodelijke slachtoffers van de coronapandemie herdacht.

"We rouwen met alle families die een geliefde hebben verloren", zei Trump in Baltimore tijdens een herdenkingsbijeenkomst op Memorial Day, met een blik op de coronacrisis.  Op de laatste maandag van mei herdenken de Amerikanen traditioneel oorlogsveteranen en omgekomen militairen.

Trump zei dat tienduizenden soldaten en leden van de Nationale Garde momenteel vechten in de "oorlog tegen dit vreselijke virus". Samen zullen ze het virus verslaan en sterker uit de crisis komen, aldus Trump.

De Verenigde Staten zijn wereldwijd het zwaarst getroffen door de pandemie: meer dan 1,6 miljoen coronagevallen zijn bevestigd en ongeveer 98.000 mensen in de Verenigde Staten zijn al gestorven als gevolg van een infectie met het virus.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

"Typhoid Mary": het tragische verhaal van "superverspreider" Mary Mallon

Uit onderzoek van de London School of Hygiene & Tropical Medicine moet blijken dat tot eind februari 80 procent van de coronapatiënten buiten China door nauwelijks 10 procent van andere besmette patiënten is aangestoken. Het ging om superverspreiders, mensen die (ongewild) tal van anderen besmetten en zo een epidemie in gang zetten.

Volgens infectioloog Erika Vlieghe blijft het gissen naar de precieze verhouding, maar het fenomeen is haar bekend. “Zo iemand vinden is erg moeilijk”, zegt ze in “De afspraak”. “Mensen weten niet van zichzelf dat ze een superverspreider zijn.” Dat was ook zo bij "Typhoid Mary", een van de meest legendarische gevallen die ooit zijn gedocumenteerd.

Dit is haar verhaal:

Steeds minder patiënten in intensieve zorg in Frankrijk

Ook vandaag  is in de afdelingen intensieve zorg van ziekenhuizen in Frankrijk het aantal coronapatiënten blijven dalen, zo heeft de nationale gezondheidsdienst (DGS) gemeld.

Op een etmaal tijd waren er 46 minder coronapatiënten in de intensieve zorg, waar er 1.609 achterbleven. Niettemin blijft de druk op die afdelingen hoog want ze tellen 5.600 patiënten alle aandoeningen bij elkaar gerekend. Dat is evenveel als zondag, aldus de DGS.

In ziekenhuizen zijn in een etmaal nog eens negentig mensen aan de longziekte overleden, om aan 28.500 te komen. Cijfers over andere zorginstelligen zouden er pas dinsdag zijn. Ziekenhuizen verzorgen nog 16.978 coronapatiënten, 387 minder dan gisteren.

Sinds de uitbraak van de pandemie zijn 100.615 mensen in het hospitaal beland, van wie 17.770 in de intensieve zorg. Er hebben 65.199 mensen als genezen het ziekenhuis mogen verlaten.

Ik ben matig tevreden. We zijn opgelucht dat er geen nieuwe stijging is, maar we zijn nog niet tevreden want er is nog te veel circulatie van het virus. Dat moet nog verder naar beneden gaan en we moeten nog veel uitgebreider kunnen testen.
Professor Erika Vlieghe, voorzitter van de exit-groep

Verenigd Koninkrijk versoepelt coronamaatregelen in juni

Op zijn briefing over het coronavirus heeft de Britse premier Boris Johnson enkele versoepelingen aangekondigd. Zo wil hij vanaf 1 juni toestaan dat markten in open lucht en autoverkopers opnieuw actief kunnen worden. Voorwaarde is wel dat er voldoende afstand tussen klanten en verkopers mogelijk is. Vanaf 15 juni zouden ook winkelcentra de deuren opnieuw mogen openen, maar dat hangt nog wel af van de evolutie van de situatie. Uiteraard blijven ook hier de voorwaarden voor voldoende afstand van kracht.

De voorbije 24 uur zijn volgens de premier ook 121 mensen in het Verenigd Koninkrijk overleden aan het virus. Het aantal doden komt daardoor op 36.914. Het aantal besmettingen is met 1.625 toegenomen tot 261.184. De beruchte R-waarde, het getal dat aangeeft hoeveel mensen er door een patiënt besmet worden, ligt in het VK nu op 0,7. Dat betekent dat de epidemie op de terugweg is.

Crown Copyright

Epidemioloog Pierre Van Damme: “Heropening horeca zal in begin gaan om bubbels die ergens gaan eten”

Professor en epidemioloog Pierre Van Damme heeft in “Terzake” uitgelegd dat de heropening van de horeca verre van evident is en stapsgewijs zal gaan. “Cafés gaan het moeilijk hebben met het respecteren van de social distancing”, aldus Van Damme.

“Binnen de horeca heb je veel verschillende soorten van situaties. In zaken waar zittend wordt geconsumeerd, zijn er aantal mogelijkheden. In het begin zal het gaan om bubbels die ergens gaan eten. De mensen moeten beseffen dat we niet in grote groepen zullen kunnen gaan eten.”

Volgens Van Damme wordt in een latere fase van de versoepeling van de coronamaatregelen de contactopsporing heel belangrijk. “Misschien moeten we een registratiesysteem opstarten om bij te houden wie bij elkaar zit in een café. Dat moet allemaal nog besproken worden op de Nationale Veiligheidsraad.”

Videospeler inladen...

Nieuwe telling in Spanje: bijna 2.000 doden minder door coronavirus

In Spanje is het aantal doden door het coronavirus opvallend met bijna 2.000 gevallen verminderd. Volgens het hoofd van de medische dienst laat een nieuwe vorm van tellen toe om een aantal dubbele tellingen te vermijden en mensen die wel overleden zijn, maar niet door het virus uit de cijfers te schrappen. 

Officieel zijn er nu 26.834 mensen in Spanje overleden aan het virus. Dat zijn er 1.918 minder dan gisteren. Madrid geeft toe dat dat wel een opvallend groot verschil is, maar zegt dat er  nu een beter zicht is op de epidemie en dat de centrale overheid tot nu toe afhing van de cijfers van de 17 autonome regio’s. Die zijn bevoegd voor volksgezondheid, maar het is wel de centrale regering in Madrid die de beslissingen genomen heeft over de lockdown en de exit daaruit. 

Spanje is overigens niet het enige land waar de criteria en cijfers in de loop van de epidemie zijn bijgesteld. Dat was onder meer ook het geval in China, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk en ook in ons land. In de meeste van die gevallen zijn de cijfers bij de aanpassingen echter verhoogd en niet verminderd

AFP or licensors

 In Ierland zijn voor het eerst sinds 21 maart geen mensen overleden aan het coronavirus. Dat meldt de regering. "De afgelopen 24 uur zijn er geen meldingen van dodelijke slachtoffers bij ons binnengekomen", aldus toparts Tony Holohan van het ministerie van Volksgezondheid.

Er zijn wel 59 nieuwe besmettingen geregistreerd, om 24.698 te totaliseren. De longziekte leidde in het land met 4,9 miljoen inwoners tot 1.608 sterfgevallen.

Denemarken: "Geschreven verklaring over relatie volstaat om grens over te steken"

Denemarken laat opnieuw toe dat mensen wiens partner in een buurland woont, die opnieuw bezoeken. Eerder had Denemarken de grenzen gesloten uit vrees voor de verspreiding van het coronavirus. De grenzen met Duitsland en de Scandinavische landen zullen nu echter opnieuw geopend worden voor mensen die kunnen bewijzen dat ze minstens zes maanden lang een relatie hebben met personen uit die landen.

Volgens de Deense regering volstaat een geschreven verklaring zonder verdere intieme details. Vanochtend was er wat heisa omdat de politie gezegd had dat de relatie bewezen moest worden met een sms, een mail of met een liefdesbrief. Nogal wat mensen vonden dat een inbreuk op hun privacy. Nu volstaat dus een geschreven verklaring. 

Een van de meer opvallende feiten van de  voorbije weken waren de dagelijkse bezoekjes aan een grenspost van een bejaard koppel. Dat was legaal, want de Deense vrouw en haar Duitse vriend zaten elk aan hun kant van de grenspaal op klapstoeltjes en op voldoende afstand, al wisselden ze wel drankjes, hapjes en geschenken uit. Voortaan kunnen die elkaar dus ook bezoeken.

(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

WHO: "Blijf alert voor het coronavirus, ook als de sterftecijfers dalen"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat de corona-epidemie nog lang niet voorbij is. Volgens WHO-experte Maria van Kerkhove moeten alle landen –ook diegenen die het virus overwonnen lijken te hebben- alert blijven voor een nieuwe golf van besmettingen. Haar collega Mark Ryan, hoofd van de noodafdeling van de WHO, is het daarmee eens en zei op een persconferentie dat we mogelijk een tweede piek gaan krijgen in de eerste golf van de epidemie. 

Dat is een waarschuwing voor China, Zuid-Korea en Japan en een aantal Europese landen waar het virus onder controle lijkt, maar volgens de WHO is de kans groot dat het virus opnieuw opduikt nu de strikte lockdowns en maatregelen versoepeld worden. 

WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus had dan weer twijfels bij de opvallend lage cijfers in Afrika. Mogelijk is dat volgens het gevolg van te weinig testen. Tedros is afkomstig uit Ethiopië en vreest voor “een stille verspreiding van het virus in Afrika”.

Overigens heeft de WHO ook gezegd dat de organisatie twee weken lang geen testen meer zal uitvoeren met hydroxochloroquine, een geneesmiddel tegen malaria, tot dat er meer bekend is over de gevolgen daarvan. De Amerikaanse president Donald Trump heeft dat geneesmiddel aanbevolen in de strijd tegen het coronavirus en zegt dat hij het zelf neemt. Critici wijzen op de bijwerkingen ervan en zeggen dat het absoluut niet bewezen is dat het middel werkt tegen het virus.

92 nieuwe sterfgevallen en 300 nieuwe besmettingen in Italië, laagste toename sinds eind februari

In Italië zijn op een dag tijd 300 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, dat brengt het totaal op 230.158. In de zwaar getroffen regio Lombardije kwamen er 148 besmettingen bij, of zowat de helft van het landstotaal in een etmaal. Gisteren was sprake van 531 nieuwe infecties. De nieuwe toename is de laagste sinds 29 februari.

In de voorbije 24 uur overleden nog eens 92 mensen waardoor het virus reeds 32.877 mensenlevens heeft geëist. Gisteren  was sprake van 50 nieuwe sterfgevallen, maar daar was geen rapportage uit Lombardije bij.

Er zijn momenteel 55.300 coronapatiënten in Italië, 1.294 minder dan gisteren. Vandaag liggen nog 541 mensen op de intensieve zorg tegenover 553 de dag daarvoor.

Schooldirecteurs trekken aan de alarmbel: "Alle klassen weer naar school halen, lukt niet"

Vanaf 2 juni mogen scholen in principe aan al hun leerlingen opnieuw lesgeven op de school zelf, maar sommige schooldirecteurs stellen zich grote vragen bij de haalbaarheid hiervan. Veilig de deuren kunnen openen voor álle leerlingen, en met respect voor alle afstandsregels en hygiënemaatregelen opnieuw voldoende les geven: dat is praktisch onmogelijk, vertellen twee schooldirecteurs aan VRT NWS.

Lees het artikel:

Meer dan 4.000 sterfgevallen in Zweden

Zweden meldt vandaag dat er in het land al meer dan 4.000 mensen aan COVID-19 zijn overleden. Het Scandinavische land trok eerder internationaal de aandacht met zijn in vergelijking met andere Europese landen zachte aanpak van het coronavirus.

De gezondheidsautoriteit zei dat er 4.029 sterfgevallen en 33.843 bevestigde coronabesmettingen in het land met ongeveer 10,3 miljoen inwoners zijn geregistreerd. Zowat 90 procent van de overledenen was ouder dan 70 jaar.

De dodentol in Zweden is veel hoger dan in naburige Scandinavische landen, die allemaal strengere beperkende maatregelen hebben opgelegd

Burgemeesters hekelen onduidelijke overheidscommunicatie over exitmaatregelen

Verschillende burgemeesters hekelen de manier waarop de overheid communiceert over de verschillende stappen in de exitstrategie. De burgemeester van Diest, Christophe De Graef (Open Diest) klaagt dat maatregelen worden aangekondigd voor ze bekrachtigd zijn door de Nationale Veiligheidsraad. Gelijkaardige geluiden zijn te horen bij de Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (SP.A), de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) en de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V). 

Lees het artikel:

Belgische vleessector blijft gespaard van corona-uitbraken, "omdat slachthuizen in ons land veel striktere regels volgen"

In buurlanden als Duitsland, Nederland en Frankrijk zijn verschillende slachthuizen gesloten omdat er uitbraken van het coronavirus bij het personeel zijn vastgesteld. "In België zijn er veel strengere regels voor de slachthuizen en de huisvesting van arbeidsmigranten", verklaart Griet Lemaire van het Vlaams Instituut voor Land- en Tuinbouw (VILT) in "De wereld vandaag".

Lees het artikel: 

Parketten openden al 65.143 dossiers voor inbreuken

De verschillende parketten en arbeidsauditoraten van het land hebben sinds de invoering van de coronamaatregelen al 65.143 dossiers geopend voor inbreuken op die maatregelen. Dat meldt het College van Procureurs-generaal. Dat is een stijging van net geen 6.000 tegenover een tiental dagen geleden. Volgens de federale politie zijn er intussen 101.362 processen-verbaal opgesteld, een stijging met 2.873 tegenover 15 mei.

Ondanks de versoepeling van de maatregelen blijft de politie ook controles uitvoeren, aldus nog de federale politie. "Onder meer op het openbaar vervoer, op samenscholingen en op de essentiële verplaatsingen."

Meest gelezen