kieferpix

Psychologen geven tips voor vakantie in coronatijd: "Belangrijker én moeilijker dan ooit om pauzeknop in te drukken"

Het wordt een bijzondere zomervakantie, na een periode vol stress en onzekerheid. Volgens psychologen is het meer dan ooit belangrijk dat we de stress naar beneden halen en de batterijen opladen. Maar het is ook moeilijker dan ooit. De werkgroep "Psychologie & Corona" komt met een reeks aanbevelingen, gaande van onbekende dingen proberen tot niks doen. "Zoek vooral uit: wat geeft je een goed gevoel, wat vind je waardevol?", zegt sociaal psycholoog Karen Phalet.  

De werkgroep "Psychologie & Corona", die de GEES (de experts die nadenken over de exitstrategie, red) adviseert over de psychosociale impact van de coronacrisis, komt bij de start van de grote vakantie met enkele speciale aanbevelingen voor deze zomer. Dat is nodig "om te herstellen van deze intense periode, om onze sociale relaties nieuwe zuurstof te geven, en om veerkrachtig te kunnen omgaan met onzekere tijden in het najaar".

"We zien dat de curve van de besmettingen naar beneden gaat, maar daarom gaat de stresscurve, de psychologische curve, niet naar beneden", zegt Karen Phalet, sociaal psycholoog aan de KU Leuven en lid van de werkgroep "Psychologie & Corona". "Het begin van de vakantie is de aanleiding voor ons om aandacht te vragen voor de psychologische heropstart, naast de economische heropstart."

De curve van besmettingen gaat naar beneden, maar de stresscurve, de psychologische curve daarom niet.

Karen Phalet, sociaal psycholoog

"Veel mensen komen uit een heel moeilijke periode, om diverse redenen. Ze hebben keihard gewerkt, in moeilijke omstandigheden, met veel overuren. Of ze waren integendeel technisch werkloos, wat niet overeenkomt met een vakantiegevoel. Of ze moesten multitasken, telewerken combineren met zorg voor de kinderen. Het onderscheid tussen werk, privé en vakantie is sterk vervaagd."

"Bovendien wordt het geen gewone zomer. Veel mensen zagen hun plannen voor (verre) reizen in het buitenland in het water vallen door de beperkingen die er nog altijd zijn, of moesten hun plannen aanpassen. Ze kunnen niet hun gewone vakantiedingen doen en dat slaat een gat", zegt Phalet.

"Sta stil bij jezelf: waar voel ik me goed bij, wat is waardevol?"

Het is belangrijk om de pauzeknop in te drukken en aan vakantie toe te komen. "De stress naar beneden halen, de batterijen opladen, het is belangrijker dan ooit. Tegelijk is het ook moeilijker dan ooit", zegt Phalet. "Er zijn veel mensen met financiële problemen. Of je kan nu zoals veel mensen geen vakantie opnemen omdat je zaak net opnieuw opgestart is. Het vraagt creativiteit om een vakantiegevoel op te zoeken."

Wat adviseren de pyschologen dan? "Sta stil bij je eigen gevoel: wat is voor mij een vakantiegevoel? Waar voel ik me goed bij, wat is voor mij waardevol? Dat is niet voor iedereen hetzelfde. Eens je dat vasthebt, kan je op zoek gaan naar creatieve manieren om dat te bereiken, en om mekaar te helpen om dat bereiken."

(tekst gaat voor onder het audiofragment)

Onbekende activiteiten, sport, natuur?

De werkgroep "Psychologie & Corona" komt met een reeks tips die wetenschappelijk onderbouwd zijn, "waarvan we weten dat kan helpen om te ontspannen en je mentale gezondheid te versterken." Onbekende activiteiten inplannen is daar bijvoorbeeld eentje van. "Een nieuw recept op de barbecue, fietsen langs een andere route naar een vertrouwde plek, of een nieuwe sport", lezen we in het advies.

Maak tijd voor je hobby's, is er nog eentje. "Als je iets doet wat je graag doet, dan bezorgt dit energie", klinkt het. Ook is het volgens de experts goed om in groep te zijn: "Teamsport, jeugdclubs, of een theatervoorstelling op straat creëren sociale verbinding. Dat gevoel van verbondenheid is essentieel voor ons fysiek en mentaal welbevinden."

Regelmatig bewegen helpt ook om gemakkelijker stressvolle situaties aan te kunnen en je minder snel op te jagen, of veel in de natuur zijn. "Het volstaat om in je tuinstoel van de opgroeiende bloemen te genieten. Maar actief zijn in de natuur, zoals tuinieren, wandelen, spelen of sporten, zorgt nog voor een extra boost.

(tekst gaat voort onder de foto)

Belga

"Ook onze sociale relaties opnieuw voeden"

Ook onze sociale relaties hebben de voorbije maanden onder druk gestaan. "We leefden soms te kort op elkaar, of we moesten elkaar net heel lang missen. Zoek manieren om je relaties opnieuw te voeden, om tijd te maken om elkaar terug te vinden. En dat is niet altijd evident", zegt Karen Phalet.

Fysiek contact is aangeraden, want "aanrakingen werken stressreducerend en geven een gevoel van welbehagen. "Kleine aanrakingen zoals een schouderklopje hebben al een positief effect.", zeggen de aanbevelingen. Al moet je wel de basishygiëne en de afstandsregels blijven respecteren waar dat nodig is.

Mentaal krijgen mensen ook een goed gevoel als ze iets doen voor een ander. "Je behulpzaam opstellen en anderen in nood helpen, zorgt er voor dat je je verbonden voelt met anderen en beter je waarden realiseert", klinkt het. "Zo versterk je niet enkel de mentale gezondheid van de geholpene maar ook die van de helper."

(tekst gaat voort onder de foto)

Niets doen mag ook

Veel tips, maar niets doen en lui zijn mag ook. "Het is belangrijk om de komende "coronavakantie" niet vol te plannen maar lessen te trekken uit de bijzondere tijden en kernwaarden centraal te stellen", besluiten de psychologen.

Meest gelezen