Videospeler inladen...

De vijf boeken die het leven van Caroline Pauwels hebben veranderd

Caroline Pauwels, rector van de VUB, waar het academiejaar komende week wordt ingezet, kan zich geen leven zonder boeken indenken. "Boeken zijn voor mij altijd verbonden met een moment of een plek", vertelt ze. En een keuze maken uit haar lievelingsboeken valt haar erg lastig. Boeken kiezen is zoals tussen kinderen kiezen: een onmogelijke opdracht, vindt ze. Maar voor ons doet ze het toch.

1. A Room with a View - E.M.Forster

Als kind al las Caroline Pauwels gretig de boeken uit de plaatselijke bibliotheek. Op haar vijftiende las ze voor het eerst “A Room with a View” van de Engelse schrijver E.M.Forster. Het hoofdpersonage, een jonge vrouw uit de Engelse “high society” trekt, zoals toen traditie was bij de gegoede klasse, naar Italië en bezoekt er Firenze. Een stad waar Caroline Pauwels ook haar hart verloren heeft. 

Videospeler inladen...

2. Anna Karenina - Lev Tolstoj

"Veel van de boeken die ik meegebracht heb, hebben als thema de worsteling van mensen om zich los te trekken uit een situatie waarin ze zich niet gelukkig voelen", vertelt Caroline Pauwels. Zo ook “Anna Karenina" van de Russische schrijver Lev Tolstoj. Een handleiding bij de complexiteit van menselijke relaties, noemt ze het boek. "Van bij de eerste pagina voel je dat Anna Karenina aan het doodgaan is en de manier waarop Tolstoj dat beschrijft is meesterlijk", vindt Caroline Pauwels.

Videospeler inladen...

3. Hart tegen hart - Leonard Nolens

Maar ook poëzie kan Caroline Pauwels bekoren. Als kind schreef ze zelf gedichtjes en nu ze als rector met een drukke agenda weinig tijd overhoudt, is een kort gedicht vaak het enige leesmoment van de dag. Voor ons koos ze een dichtbundel van Leonard Nolens, een melancholisch dichter, vindt ze, die haar heel diep kan raken. Toen haar vader overleed las ze het volgende gedicht voor op de afscheidsviering:

Videospeler inladen...

4. De wereld van gisteren - Stefan Zweig

Het vierde boek “De wereld van gisteren” van de Oostenrijkse schrijver van Joodse afkomst, Stefan Zweig, is volledig autobiografisch. De auteur maakte twee keer een wereldoorlog mee op het Europese continent. Hij haalt ook herinneringen op aan het kosmopolitische, intellectuele leven in de eerste helft van de twintigste eeuw. "Het boek doet je beseffen hoe het leven, de vrede, de beschaving aan een zijden draadje hangt", vertelt Caroline Pauwels.

Videospeler inladen...

5. Sapiens - Yuval Noah Harari

Het laatste boek “Sapiens” van Yuval Noah Harari, brengt een kleine geschiedenis van de mens, zoals de auteur het zelf noemt. Caroline Pauwels heeft het aan al haar vice-rectoren aangeraden. Het is het eerste deel van een trilologie waarin Harari de evolutie bespreekt van de Homo Sapiens naar de Homo Deus, die dankzij de wetenschap de rol van God kan overnemen. "Maar dat brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee", vindt Caroline Pauwels, "en ethische vragen waar ook de universiteit zich over moet bezinnen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen