"God save the King": van politiehelmen tot postzegels, zo zal de nieuwe koning in het dagelijkse leven van de Britten opduiken

Van een nieuw gezicht op de postzegels en munten van het land tot nieuwe woorden voor het volkslied: het Verenigd Koninkrijk zal veranderingen ondergaan door het overlijden van koningin Elizabeth en de troonsbestijging van haar zoon Charles.

De Britse Queen was ongetwijfeld een van de meest bekende monarchen ter wereld, niet alleen omdat ze tijdens haar 70-jarige regeerperiode heel wat publieke optredens maakte, maar ook omdat haar afbeelding decennia lang te zien was op munten en postzegels. Maar ook dat zal nu veranderen. En dat zijn niet de enige wijzigingen in het Britse dagelijkse leven, nu de wereld zich opmaakt voor een nieuw tijdperk onder koning Charles III. Een overzicht.

Volkslied krijgt nieuwe tekst

"God save the King", klonk het gisteren bij de kersverse premier van het Verenigd Koninkrijk, Liz Truss. Niet alleen kondigde ze met die woorden de regeerperiode van koning Charles III aan, het wordt ook meteen de titel van het Britse volkslied.

BEKIJK - Premier Liz Truss luidt de regeerperiode van koning Charles III in, "God save the King":

Videospeler inladen...

De tekst van het Britse volkslied zal veranderen van "God save the Queen" in "God save the King". De tekst en melodie zouden al dateren van de zeventiende eeuw, maar volgens de website van de koninklijke familie werd het volkslied in zijn huidige vorm voor het eerst gezongen in 1745 in Londen toen de uitdager voor de Britse troon, prins Charles Edward Stuart, bijgenaamd "Bonnie Prince Charlie", in een veldslag bij Prestonpans het leger versloeg van koning George II.

Vanwaar de tekst komt, is niet precies geweten en daarom is er ook geen officiële versie van het volkslied. Doorheen de jaren werden soms verzen toegevoegd, maar die worden zelden gezongen. Zo is er bijvoorbeeld ook een vers dat verwijst naar de anti-Schotse gevoelens na de strijd tussen Bonnie Prince Charlie en koning George II. Dat gaat als volgt: "Lord grant that Marshall Wade may by thy mighty aid victory bring. May he sedition hush, and like a torrent rush, rebellious Scots to crush. God save the King!"

Traditioneel worden enkel de eerste verzen gezongen en die klinken zo:

God save our gracious King!
Long live our noble King!
God save the King!
Send him victorious,
Happy and glorious,
Long to reign over us,
God save the King.

Thy choicest gifts in store
On him be pleased to pour,
Long may he reign.
May he defend our laws,
And ever give us cause,
To sing with heart and voice,
God save the King.

Munten en postzegels

De Britse munten en bankbiljetten zullen vervangen worden. Op dit moment staan daarop nog afbeeldingen van koningin Elizabeth II, maar op termijn wordt dat dus koning Charles III. Die overgang zal geleidelijk aan gebeuren en kan wel even duren, er moet een nieuw portret gemaakt worden en daarna moeten de munten en bankbiljetten nog ontworpen en geslagen of gedrukt worden. Bij Queen Elizabeth II duurde het tot in 1953, een jaar na haar aantreden, voordat de nieuwe munten en bankbiljetten in omloop kwamen. 

In totaal werden tijdens Elizabeths regeerperiode vijf verschillende portretten gebruikt op de Britse munten. Het meest recente portret dateert van 2015.

Sinds 1660 is het de traditie dat een nieuwe monarch op de munten in de tegenovergestelde richting van zijn voorganger wordt afgebeeld. Aangezien koningin Elizabeth naar rechts kijkt, wil dat dus zeggen dat Charles naar links zal worden afgebeeld. 

Ook de postzegels en militaire medailles met de beeltenis van de koningin zullen moeten worden aangepast om het portret van de nieuwe koning te tonen.

In februari introduceerde Britain's Royal Mail postzegels met QR-codes "om de overstap naar het internettijdperk te maken".
AFP or licensors
Ook op verschillende Britse militaire medailles staat een beeltenis van de monarch.

Juridische en wettelijke wijzigingen

De Britse monarch heeft een aantal topadvocaten in dienst die de vorst adviseren en bijstaan. Zij krijgen een officiële titel die ook door de rechtbank erkend wordt: Elizabeth had een "Queen's Counsel", maar bij Charles wordt dat de "King's Counsel". Ook andere juridische titels of juridische communicatie waarin Queen wordt gebruikt, zullen veranderen in King. 

Ook de teksten in de Britse paspoorten zullen lichtjes wijzigen. De paspoorten worden vanaf nu in naam van de koning uitgereikt en daardoor moeten enkele zinnen aangepast worden. Ook het bureau waar je een paspoort kan aanvragen wijzigt van naam: "Her Majesty's Passport Office" wordt "His Majesty's Passport Office".

AFP or licensors

Koninklijk monogram

Koning Charles zal vanaf nu een eigen "Royal Cypher" moeten aannemen. Dat is een koninklijk monogram dat onder meer wordt afgebeeld op koninklijke documenten, maar ook op overheidsdocumenten, overheidsgebouwen en politie-uniformen. Op het monogram van Queen Elizabeth II zien we de Sint-Edwardskroon, het pronkstuk van de Britse kroonjuwelen. Daaronder staan de initialen "EIIR", wat staat voor "Elizabeth II Regina" (regina is Latijn voor koningin). 

Het koninklijk monogram van Queen Elizabeth II op het traditione uniform van een "Queen's Trooper".
De initialen "EIIR" uit het monogram staan ook op de uniformen van de Britse politie.
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

In het Verenigd Koninkrijk prijkt het koninklijke monogram ook op de tradionele rode brievenbussen van Britain's Royal Mail. Het monogram wordt echter niet aangepast wanneer een nieuwe vorst aantreedt en dus zie je in het straatbeeld nog heel wat monogrammen van eerdere monarchen.

Bij de start van de regeerperiode van de vorige Queen hadden heel wat Schotten problemen met het feit dat zij Elizabeth II zou genoemd worden, aangezien Elizabeth I nooit koningin van Schotland was. Uit protest werden brievenbussen met haar monogram op gevandaliseerd. Sinds 1953 worden daarom in Schotland geen brievenbussen meer geïnstalleerd met het "EIIR"-monogram erop. In plaats daarvan krijgen ze het monogram van de Schotse koning, "de kroon van Schotland". 

Op deze brievenbus in Stirlingshire staat de "kroon van Schotland" afgebeeld.

Meest gelezen