Strengere regels voor PFAS en perchloraat in water: wat is perchloraat? En hoe schadelijk is het?  

Er komen strengere regels voor PFAS en perchloraat in water dat gebruikt wordt bij de productie van voeding en drank. Dat heeft de federale regering beslist op advies van de Hoge Gezondheidsraad. Maar wat is perchloraat? En hoe schadelijk is het? 

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) en minister van KMO's en Landbouw David Clarinval (MR) willen met de verstrenging van de regels mensen beschermen tegen de schadelijke stoffen PFAS en perchloraat. Maar op welke manier kunnen ze schadelijk zijn?

"Perchloraat remt de opname van jodium af", legt milieutoxicologe Greet Schoeters uit in De Wereld Vandaag op Radio 1. "Daardoor verstoort het de schildklierfunctie en die is belangrijk voor de ontwikkeling van de organen en de hersenen." De effecten van PFAS zijn vandaag breder gekend: ze kunnen het immuunsysteem beschadigen en kanker veroorzaken.

Beluister het gesprek met milieutoxicologe Greet Schoeters (UAntwerpen)

Net als PFAS blijft perchloraat voor lange tijd in milieu."Maar het verschil met PFAS is dat het zich niet opstapelt in ons lichaam", zegt Schoeters. "Je kan het binnenkrijgen en een paar uur later is het weg.

Perchloraat is een stof die in heel wat productieprocessen gebruikt wordt, zoals bij munitie of vuurwerk. Maar het is ook een stof die aanwezig is bij sommige bodemverbeteraars. Dit zijn verschillende manieren waarmee de stof in het milieu kan terechtkomen."

Perchloraat kan op verschillende manieren in ons lichaam terechtkomen. "De stof is snel oplosbaar en kan in drinkwater zitten, zowel flessenwater als kraantjeswater", legt Schoeters uit. "Daarnaast kan het ook in onze voeding zitten door het water dat bij de bereiding gebruikt wordt."

Moeten we ons zorgen maken?

Betekent de verstrenging dat we de afgelopen jaren ook risico hebben gelopen? "De aanwezigheid perchloraat wordt gemeten in ons drinkwater", zegt Schoeters.

"De meeste stalen zijn negatief, maar af en toe zijn de gehaltes hoger dan de limietwaarden. Het is daarom belangrijk om de bevolking te beschermen. Zeker de gevoelige groepen zoals zwangere vrouwen en mensen met schildklierproblemen." 

Meest gelezen