Evenveel mannen als vrouwen en een opmerkelijke comeback: ontdek hier wie de federale ministers zijn

Wie is er allemaal minister in de regering-De Croo? Van een opmerkelijke comeback van SP.A'er en politiek zwaargewicht Frank Vandenbroucke, over een nieuwe rol voor (ex-)premier Sophie Wilmès tot een topadvocate als minister van Binnenlandse Zaken. Ontdek wie er allemaal in de regering-De Croo zit, via ons grafisch overzicht en de portretjes eronder. 

Bekijk hier een grafisch overzicht van de ministers en de Kamervoorzitter (slepen van rechts naar links). Daaronder vind je korte portretten bij alle namen:

Premier: Alexander De Croo (Open VLD)

Het was de eerste naam die bevestigd werd: Alexander De Croo is de nieuwe premier van ons land. De 44-jarige De Croo kreeg de politiek via vader Herman De Croo met de paplepel binnen. Toch verraste hij in 2009 door plots mee te dingen (en te winnen) bij de voorzittersverkiezingen van Open VLD. Een jaar later liet hij zich opmerken door de stekker uit de regering-Leterme II te trekken. Een zet die hem niet meteen in dank afgenomen werd, want zijn partij moest een nederlaag incasseren bij de volgende verkiezingen. Maar sindsdien mocht De Croo heel wat politieke kilometers op de teller schrijven: vicepremier (in twee opeenvolgende regeringen), minister van Pensioenen en minister voor Ontwikkelingssamenwerking. In die laatste functie liet hij zich onder meer opmerken in Zuid-Afrika, waar hij pleitte voor gendergelijkheid en meer rechten voor vrouwen en meisjes (zijn stokpaardjes) en een vol stadion mee “She is equal” liet scanderen.   Nu mag hij zich dus als kers op de taart premier noemen. Een uitgebreid portret van Alexander De Croo kan je hier vinden. 

Vicepremier en minister van Justitie: Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Vincent Van Quickenborne (47) is de nieuwe minister van Justitie en krijgt ook de Noordzee in zijn portefeuille. Hij is ook vicepremier in de nieuwe regering-De Croo. Hij verlaat dus "zijn" stad Kortrijk, waar hij sinds 2013 burgemeester is, om in de nieuwe federale regering te zitten. Ook Van Quickenborne is een politiek zwaargewicht, al kwam hij pas na allerlei politieke omwegen bij Open VLD terecht. Zo was hij al staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging, minister van Economie en minister van Pensioenen én vicepremier. Hij wordt beschouwd als medestander van premier Alexander De Croo en van partijvoorzitter Egbert Lachaert.

Bekijk hier het interview met minister Vincent Van Quickenborne na de eedaflegging:

Videospeler inladen...

Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken: Eva De Bleeker (Open VLD)

Naast "anciens" De Croo en Van Quickenborne mag Eva De Bleeker (46) zich als relatieve nieuwkomer bewijzen als staatssecretaris voor Begroting. Momenteel werkt ze voor de Europese Commissie op handelsakkoorden en als eerste schepen in Hoeilaart ontfermt ze zich sinds 2013 over de portefeuilles Sport, Onderwijs, Inclusie & Gelijke Kansen, Vlaams Karakter, Klimaat, Afval en Milieu. Voor Open VLD stond ze de afgelopen jaren op verschillende lijsten, onder meer die voor de Senaat en die voor het Europees Parlement. Nu maakt ze dus de sprong naar het federale niveau. Bij de verkiezing van Lachaert als voorzitter was zij een van zijn running mates.

Bekijk hier het interview met staatssecretaris Eva De Bleeker, bij haar aankomst aan het paleis voor de eedaflegging:

Videospeler inladen...

Minister van Binnenlandse Zaken: Annelies Verlinden (CD&V)

CD&V kiest voor Annelies Verlinden (42) als minister van Binnenlandse Zaken. Al jarenlang is ze advocate bij het Brussels kantoor DLA Piper. Haar meest opmerkelijke zaak? Ze verdedigde de Belgische Staat in het Arco-dossier bij de Raad van State en het Europees Hof van Justitie. Haar enige politieke ervaring dateert uit de periode 2006–2012, toen ze in de gemeenteraad van Schoten zat. Meteen een ministerpost van Binnenlandse Zaken lijkt dus een grote stap te zijn. Maar haar motto op Twitter is veelzeggend: "Great things never came from comfort" – "Grootse zaken komen nooit voort uit comfort".

Bekijk hieronder het interview met minister Annelies Verlinden op het partijcongres van CD&V gisteravond:

Videospeler inladen...

Vicepremier en minister van Financiën: Vincent Van Peteghem (CD&V)

CD&V kiest volop voor de vernieuwingskaart en benoemt Vincent Van Peteghem (39) als minister van Financiën. "Twee meter puur engagement", zo omschrijft Van Peteghem zichzelf op zijn website, een verwijzing naar zijn grootte. Ook bij de familie-Van Peteghem zit de politiek in het bloed: vader Martin Van Peteghem was van 1998 tot 2012 CD&V-burgemeester in De Pinte. Vorig jaar trad zoonlief in die (lokale) voetsporen. Van 2016 tot 2018 zat hij in de Kamer, sinds vorig jaar zit hij in het Vlaams Parlement en vorig jaar was Van Peteghem nog een van de "Twaalf Apostelen", de CD&V’ers die de verkiezingsnederlaag van de partij moesten analyseren. 

Bekijk hieronder het interview met minister Vincent Van Peteghem op het partijcongres van CD&V gisteravond:

Videospeler inladen...

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie: Sammy Mahdi (CD&V)

Sammy Mahdi (32) mag zich de nieuwe staatssecretaris voor Asiel en Migratie noemen. Op Twitter noemt hij zich momenteel "Barack Obama van den Aldi", maar de carrière van de jonge politicus gaat als een speer. Tot 2017 was hij jongerenvoorzitter van CD&V en vorig jaar moest hij maar nipt de duimen leggen bij de voorzittersverkiezingen van de partij, waar Joachim Coens het uiteindelijk haalde. In de Kamer mocht hij zich opvolger noemen van Koen Geens. Met Mahdi kiest CD&V duidelijk voor "verjonging", zoals Geens enkele dagen geleden al aanhaalde.  

Danny Gys

HERBELUISTER hier het gesprek met Sammy Mahdi in "De ochtend":

Vicepremier en minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken: Frank Vandenbroucke (SP.A)

SP.A-voorzitter Conner Rousseau schermde gisteren de hele dag al dat hij "een bommetje zou lossen". En zo geschiedde: de intussen 64-jarige Frank Vandenbroucke is minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Eind jaren '80 klom Vandenbroucke snel op binnen de partij. Vicepremier, minister van Buitenlandse Zaken, minister van Sociale Zaken, minister van Pensioenen, minister van Werk, Vlaams minister van Onderwijs, Vandenbroucke rijfde de ene na de andere ministerpost binnen, al kwam hij ook even in opspraak in een corruptie-affaire. Tot in 2011. Hij zei de politiek vaarwel om hoogleraar te worden. Nu maakt hij in de regering-De Croo zijn politieke comeback. Het is overigens niet zijn eerste comeback in de politiek, ook in 1996 verliet hij (kort) het politieke toneel om te gaan studeren aan Oxford. 

Danny Gys

HERBELUISTER hier het gesprek met Frank Vandenbroucke in "De ochtend":

Minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid: Meryame Kitir (SP.A)

Als tweede naam kiest SP.A voor Meryame Kitir (40). Zij is minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk Beleid. Kitir is de dochter van een mijnwerker. Zelf begon ze haar carrière als arbeider in de Ford-fabriek in Genk. Ze was daar ook actief als vakbondsafgevaardigde voor de socialistische vakbond ABVV en kwam zo vrij snel op de radar van wijlen Steve Stevaert. Ze kwam terecht in het "dreamteam" van Stevaert en later in het jongerenkabinet van Johan Vande Lanotte. Sinds 2007 is Kitir actief in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, de eerste jaren combineerde ze dat met haar job in de Ford-fabriek. Toen beslist werd dat Ford Genk de deuren zou sluiten, hield Kitir een emotioneel betoog in de Kamer en schreef zo een stukje parlementaire geschiedenis. Bij de vorige lokale verkiezingen raakte ze verkozen als schepen in Genk, maar haar partij vroeg om de Kamerlijst te trekken voor de federale verkiezingen - en dus hield ze de boot af om schepen te worden. Nu springt ze dus naar een ministerpost. En een detail: ze is ridder in de Leopoldsorde.

Danny Gys

Vicepremier en minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven: Petra De Sutter (Groen)

Groen kiest als vicepremier Petra De Sutter (57). Ze is daarnaast ook minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven. De Sutter zat tot nu een jaar in het Europees Parlement. Daarvoor was ze vijf jaar senator. Ze is ook gemeenteraadslid in Horebeke, in Oost-Vlaanderen. Daarnaast is ze vooral bekend als gynaecologe en fertiliteitsexperte. Ze was ook lang hoofd van de afdeling reproductieve geneeskunde in het Universitair Ziekenhuis van Gent. Daar is ze nu nog staflid. Haar verontwaardiging over de schadelijke effecten van allerlei stoffen op onze gezondheid bracht haar naar eigen zeggen in de politiek. De Sutter is ook een van de bekendste transgenders in Vlaanderen. Ze komt geregeld aan bod in de media als het over bio-ethische thema’s gaat.

HERBELUISTER hier het gesprek met Petra De Sutter in "De ochtend":

Minister van Energie: Tinne Van der Straeten (Groen)

Als minister van Energie kiest Groen voor Tinne Van der Straeten (42), ook geen onbekende in de politiek. Ze was enkele jaren ondervoorzitter van Groen en is al 14 jaar gemeenteraadslid in de Brusselse gemeente Koekelberg. Van 2007 tot 2010 zat ze in de Kamer. Ze gold als een van de veelbelovende jonge politici van Groen, maar in 2010 werd ze niet herkozen, waarop ze een carrière als advocate begon, gespecialiseerd in klimaat- en energierecht. Ze ging aan de slag voor verschillende grote bedrijven. In 2018 trad ze opnieuw op de politieke voorgrond en werd ze een jaar schepen van Mobiliteit en Openbare Werken in Koekelberg. Sinds de verkiezingen van 2019 zit ze opnieuw in de Kamer.

Kamervoorzitter : Eliane Tillieux (PS)

PS heeft Eliane Tillieux (54) aangesteld als Kamervoorzitter. Politieke ervaring deed Tillieux op in Namen en in het Waals Parlement en het Parlement van de Franse Gemeenschap. Van 2009 tot 2017 was ze minister in de Waalse regering, eerst van Gezondheid, Sociale Actie en Gelijke Kansen, daarna van Werk en Vorming. Tillieux zal nu de Kamer voorzitten, dus voor het eerst in de geschiedenis zal ons land een vrouwelijke Kamervoorzitter hebben.

Minister van Defensie: Ludivine Dedonder (PS)

Ludivine Dedonder (43) is de nieuwe minister van Defensie. Begin jaren 2000 werkte ze als radiopresentatrice en als sportjournaliste bij RTBF. In 2002 maakte ze de overstap naar de politiek, eerst als kabinetsmedewerker en later ook als schepen in Doornik. In mei vorig jaar werd ze verkozen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers en nu mag ze zich dus ook minister van Defensie noemen. Ook dat is een primeur in ons land, want België had nog nooit eerder een vrouwelijke minister van Defensie. 

Vicepremier en minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS)

Ook met Pierre-Yves Dermagne (39) kiest PS voor een relatief nieuw gezicht. Hij is de nieuwe minister van Werk en Economie. Hij volgde in januari 2017 - de door schandalen geplaagde - Paul Furlan op in de Waalse regering, maar enkele maanden later verdween hij weer door een coalitiewissel. Exact een jaar geleden werd hij opnieuw minister in de Waalse regering. Nu maakt hij dus de overstap naar het federale niveau. Sinds 2018 is hij ook burgemeester in Rochefort, maar die job zal hij nu dus moeten opgeven.

Staatssecretaris voor het Relanceplan: Thomas Dermine (PS)

PS gaat nog voor een opvallende naam: de 34-jarige Thomas Dermine is sinds vorig jaar het hoofd van de studiedienst van de partij. Hij is staatssecretaris voor het Relanceplan en Wetenschapsbeleid. In 2018 was hij nog uitgeroepen tot "Waal van het jaar". PS-voorzitter Paul Magnette lijkt met zijn keuzes toch volop te kiezen voor de vernieuwing. 

Minister van Pensioenen en Sociale Integratie: Karine Lalieux (PS)

De laatste naam voor de PS is die van Karine Lalieux (56). Zij is minister van Pensioenen, Sociale Integratie, Armoedebestrijding en Personen met een Handicap. Bijna 20 jaar lang zat ze onafgebroken in de Kamer, maar vorig jaar moest ze haar plaats afstaan. Nu komt ze dus terug als minister. En ook Lalieux is officier in de Leopoldsorde. 

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken: Sophie Wilmès (MR)

Van premier naar minister van Buitenlandse Zaken: MR kiest voor continuïteit met Sophie Wilmès (45) als nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Zes jaar geleden zette ze haar eerste stappen in de nationale politiek en na een passage als minister van Begroting, leerde ons land haar het afgelopen jaar vooral kennen als (eerste vrouwelijke) premier die ons land door de coronacrisis moest loodsen. Dat deed haar populariteit, vooral in Wallonië, boomen. Nu mag ze zich dus opnieuw bewijzen, ditmaal als minister van Buitenlandse Zaken. En opvallend: alle ministers van MR zaten ook in de vorige regering. 

Minister van Kmo's, Landbouw en Institutionele Zaken: David Clarinval (MR)

Ook met de 44-jarige David Clarinval kiest MR voor een zekerheid. Hij is minister van Landbouw, Kmo's en Institutionele Zaken. Met die laatste bevoegdheid in zijn portefeuille zal hij dus mee een staatshervorming moeten voorbereiden tegen 2024. Al bijna 20 jaar is Clarinval burgemeester van Bièvre, een dorpje op enkele kilometers van de Franse grens. Toen hij in 2001 aantrad, mocht hij zich de jongste burgemeester van het land noemen en bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen rijfde zijn partij zelfs alle zetels binnen in de gemeenteraad (wegens geen concurrentie). Ook op het federale niveau heeft hij al wat ervaring, eerst als Kamerlid, vervolgens als fractieleider en uiteindelijk als minister van Begroting en vicepremier. 

Staatssecretaris voor Digitale Agenda: Mathieu Michel (MR)

Mathieu Michel is voor MR staatssecretaris voor onder meer Digitale Agenda, Administratieve Vereenvoudiging, Privacy en Regie der Gebouwen. Michel? Jazeker, Mathieu is "familie van". Hij is de zoon van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel en dus ook de broer van huidig Europees president en ex-premier Charles Michel. Mathieu Michels politieke carrière speelde zich tot nog toe vooral af in de provinciale en lokale politiek, respectievelijk in Waals-Brabant en Geldenaken. Hij was onder meer gedeputeerde in de provincie en schepen in zijn gemeente.

Minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling : Zakia Khattabi (Ecolo)

Met Zakia Khattabi (44), een Brusselse met Marokkaanse roots, als minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling kiest Ecolo voor een opvallende - en niet onomstreden - naam. Een jaar geleden probeerde haar partij haar voor te dragen als rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar haar kandidatuur stuitte op veel weerstand omdat ze volgens sommige partijen in die functie een "te activistische" rechter zou zijn en strandde uiteindelijk in de Senaat. Van 2015 tot 2019 was Khattabi covoorzitter van Ecolo. Ze loodste haar partij vorig jaar in de regeringen van het Brussels en Waals Gewest en de Franse gemeenschapsregering. Ze was ook al Brussels Parlementslid, senator en Kamerlid. Ook Khattabi is ridder in de Leopoldsorde. 

Vicepremier en minister van Mobiliteit: Georges Gilkinet (Ecolo)

Georges Gilkinet (49) maakt de sprong van Kamerfractieleider naar vicepremier en minister van Mobiliteit. Voor hij in 2001 de overstap maakte naar de politiek, was Gilkinet journalist. Tussen 2001 en nu deed hij ervaring op voor en achter de schermen van de Kamer. Tijdens de formatiegesprekken voor deze Vivaldi-regering was hij mede-onderhandelaar. Nu mag hij zich dus ook bewijzen als minister. Een grappig detail: Gilkinet is ook ridder in de Leopoldsorde.   

Staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit: Sarah Schlitz (Ecolo)

De derde naam voor Ecolo is relatief onbekend. De 33-jarige Sarah Schlitz is staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit. Ze zit "nog maar" twee jaar in de Kamer, en daarvoor werkte ze achter de schermen als politiek adviseur en als gemeenteraadslid in Luik.

Meest gelezen