Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Spaanse regering dringt aan op lockdownmaatregelen voor héél Madrid 

In de Spaanse hoofdstad Madrid protesteren honderden mensen tegen de gedeeltelijke lockdown die is uitgevaardigd in tientallen vooral armere wijken van het hoofdstedelijk gebied. De Spaanse regering is voorstander van een lockdown in héél Madrid, maar het regionale bestuur wil daar niet van weten.

Madrid is op dit moment het epicentrum van de corona-pandemie in Spanje, en zelfs in Europa. Een derde van de besmettingen en een derde van de sterfgevallen in Spanje worden geregistreerd in het hoofdstedelijk gebied. In Madrid zijn er ongeveer 750 coronabesmettingen per 100.000 inwoners. In heel Spanje zijn er zo'n 320 besmettingen per 100.000 inwoners.

AFP or licensors

De cijfers voor heel Madrid zijn hoog, maar vooral de armere arbeiderswijken in het zuiden kleuren bloedrood. Sinds afgelopen maandag geldt in 37 wijken een gedeeltelijke lockdown.

850.000 mensen mogen wel gaan werken, hun kinderen naar school brengen of naar de dokter of apotheker gaan, maar dienen voor de rest vooral thuis te blijven. Parken en speeltuinen blijven dicht, cafés en restaurants draaien nog op halve kracht en in kerken is nog één derde van de gelovigen welkom.  

Vanaf volgende week gelden dezelfde lockdownmaatregelen voor nog eens acht wijken. In totaal zullen 1 miljoen van de in totaal 6,6 miljoen inwoners getroffen zijn. Velen van hen zijn verbolgen over de selectieve lockdown. "Dit is geen lockdown, maar segregatie", scanderen de mensen die vandaag, net als vorige week, betogen tegen de lockdownmaatregelen in  hun wijken. "De rijken sluiten ze niet op", klinkt het ook.

AFP or licensors

De Spaanse centrale regering van de socialistische premier Pedro Sánchez heeft de regionale overheid opgeroepen om de lockdownmaatregelen af te kondigen voor héél Madrid.

"De huidige beperkingen gaan niet ver genoeg", zei minister van Volksgezondheid Salvador Illa. "Er is een ernstig risico voor de inwoners van Madrid en de naburige regio's".  De rechtse regionale overheid wil geen algemene lockdownmaatregelen wegens de economische gevolgen.

Volgens verschillende Spaanse media zou de regering overwegen om de lockdownmaatregelen zelf af te dwingen als het regionale bestuur dat niet doet. Dat zou ze kunnen doen door de noodtoestand uit te roepen.

Meest gelezen