Strijd tussen bever en mens in Dilsen-Stokkem: in één nacht bouwt beverfamilie dam weer helemaal op

In de dorpskern van Dilsen-Stokkem hebben buurtbewoners al een tijd last van een beverfamilie met 17 bevers. Die heeft daar een dam gebouwd in de Vrietselbeek. Daardoor staan tuinen onder water en is er geuroverlast. Medewerkers van de provincie en de gemeente proberen de burcht regelmatig voor een stuk af te breken, zodat het water weer door kan. Het is een ongelijke strijd die voorlopig in het voordeel van de bever lijkt uit te draaien. 

"Bevers en ook hun bouwsels zijn beschermd", zegt Jos Ramaekers van Natuurpunt. "Bevers staan ook op de lijst van bedreigde diersoorten. Wie een beverburcht wil afbreken of weghalen, heeft daarvoor een speciale toestemming nodig van het Agentschap Natuur en Bos."

"Maar de bevers zijn intussen met 17", zeggen ze bij de provincie. "Dat loopt stilaan een beetje uit de hand. Het heeft ook geen zin om de dieren ergens anders uit te zetten, want ze keren iedere keer terug."

Bevers zijn ongelofelijk goede ingenieurs.  Ze schakelen soms de hele familie in om een beschadigde dam zo snel mogelijk te herstellen

Jos Ramaekers van Natuurpunt

"De ingang van een beverburcht moet altijd onder water liggen en daarom maken ze dammen", gaat Ramaekers verder. "Zo houden de bevers ongewenste bezoekers buiten. Eigenlijk is het dus een kwestie  van leven of dood. Als iemand een dam weghaalt, is dat voor hen een noodsituatie. Instinctief gaan ze die dam dan zo snel mogelijk herstellen. Dat is een hels werk, maar met de hele familie samen lukt dat wel. De bevers moeten ook hout en modder in de buurt hebben voor hun bouwwerk. Ze recuperen hout dat ze vinden of knagen anders zelf een aantal bomen af."

Laten wij ons zoveel mogelijk aanpassen aan de bever en niet omgekeerd. Behalve als huizen onder water lopen, dan moet er uiteraard worden ingegrepen 

Jos Ramaekers van Natuurpunt

Bekijk hieronder enkele beelden van de Vrietselbeek in Dilsen-Stokkem:

Videospeler inladen...
Mark Dreesen

Meest gelezen