Links het ingestorte appartementsgebouw van Paulette en Arlette
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Zij hebben de overstromingen niet overleefd: door zelf te helpen of doordat hulp te laat kwam

Bij de overstromingen in ons land zijn nu al samen 36 mensen omgekomen. Sommigen -veelal zestigplussers- zijn niet tijdig weggeraakt uit hun huis of lieten het leven omdat ze door overstelpte hulpdiensten niet op tijd de nodige hulp kregen. Veel jongere slachtoffers gaven hun leven om iemand anders te helpen. We lichten er enkele verhalen uit.

Joseph en Annie woonden samen in hun bungalow vlak bij de Vesder in Vaux-sous-Chèvremont bij Chaudfontaine. Na een beroerte was Joseph niet meer goed te been en werd hij door zijn vrouw thuis verzorgd. Hun neef die wat verder -en hogerop- woont, had bij het noodweer aangeboden dat ze bij hem konden schuilen. Een veilige plek, want het water heeft zijn huis nooit bereikt.

Annie bedankte de neef voor zijn aanbod, maar had de brandweer gebeld en die gingen hen wel komen evacueren. Maar de hulpdiensten werden overspoeld met oproepen en hun straat raakte afgesloten van de buitenwereld. In geen tijd liep de bungalow onder. De neef heeft zijn familieleden teruggevonden in de woonkamer.

De 52-jarige Yannick uit Olne aarzelde geen seconde toen hij een noodkreet van zijn dochter op Facebook zag. Ze liet weten dat ze door het wassende water vastzat op de tweede verdieping van haar huis, vlak bij de Vesder. "Zodra hij kon, schoot hij te hulp", meldt een jeugdvriend aan de kranten van SudPresse. Hij sprong op zijn quad en vertrok naar zijn dochter, maar is daar helaas nooit aangekomen.

Een dag later werd zijn levenloze lichaam teruggevonden vlak bij de Vesder in Vaux-sous-Chèvremont, bij Chaudfontaine. Hij is vermoedelijk door het water meegesleurd en verdronken. Hij laat naast zijn dochter ook een zoon en partner na. Zijn dochter is uiteindelijk veilig en wel gered door de hulpdiensten.

Clary uit Comblain-la-Tour bij Hamoir leefde al heel haar leven samen met de Ourthe. Net als bij vorige overstromingen wilde ze daarom ook het liefst van al gewoon thuisblijven. Toen de buren werden geëvacueerd, weigerde ze mee te gaan. "Toen we vertrokken, stond ze aan het raam met de kat in haar ene arm en wuifde naar ons met de andere arm", zegt de buurman aan de kranten van SudPresse. "Dat is de laatste keer dat we haar levend gezien hebben."

Het water is uiteindelijk twee meter hoog gekomen in het huis van Clary. "We hadden nooit verwacht dat het water zo hoog zou komen", zegt de buurman nog. "We hebben ze teruggevonden in haar vaste zetel op de benedenverdieping, met een paternoster in haar handen", meldt haar neef aan l’Avenir.

Maud woonde tussen het station van Chaudfontaine en de Vesder. Haar straat was een van de eerste in het stadje die onder water stonden. Haar zoon had haar aangeboden om bij hem te vluchten, maar dat heeft ze niet willen doen. "Ik kan het nog steeds niet geloven", schrijft hij in een emotionele reactie op Facebook. "Het was verschrikkelijk je zo te vinden in je huis. Hier zijn geen woorden voor."

Mogelijk heeft Maud onderschat hoe hoog het water zou komen. De overstroming was veel erger dan verwacht. "Je bent herenigd met je papa waar je zo veel van hield", schrijft de zoon voorts. "Goede reis mama, we gaan je niet vergeten. Ik hou van je."

Arlette was nadat haar huis in Dison een tijdje geleden was uitgebrand in Pepinster komen wonen. Dat ze zo dichter bij haar zoon kon zijn, was mooi meegenomen. Ze woonde in een appartement met zicht op de Vesder toen die overstroomde. "Ik voel me schuldig", meldt de zoon aan de kranten van SudPresse. "Ik had ze nooit mogen vragen om naar Pepinster te verhuizen."

Buurvrouw Paulette voelde zich met de overstromingen niet meer veilig in haar flat. Arlette heeft zich dan maar over Paulette ontfermd. Toen ook Arlettes appartement te gevaarlijk werd, zijn ze samen gevlucht naar de trappenhal van het gebouw. Hoog genoeg voor het water, maar dat was buiten de stabiliteit van het gebouw gerekend. Door de hevige stroom van het water is eerst het huis van de buren en daarna hun gebouw ingestort.

Hoe verwoestend het water tekeerging, blijkt ook uit deze beelden. Een overzicht van de watersnood in 2 minuten:

Videospeler inladen...

We hebben uit respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden beslist om niet meer details mee te geven dan nodig. Daarom geven we bijvoorbeeld enkel de voornaam en leeftijd mee.

De feiten zijn hoe dan ook soms hard, toch is dit geen kritiek aan het adres van de hulpdiensten. Ze kregen veel meer oproepen dan ze konden verwerken en moesten hun werk uitoefenen in ongezien moeilijke omstandigheden.

Bij de overstromingen zijn behalve Joseph, Annie, Yannick, Clary, Maud, Paulette en Arlette nog tientallen anderen om het leven gekomen. Nog meer mensen raakten gewond.

Ook de materiële schade is enorm. Veel mensen en gezinnen zijn naast hun dierbaren ook zo goed als alles kwijt. Onder meer het Rode Kruis is een inzamelactie gestart. Wie zelf wil helpen, kan hier terecht.

Meest gelezen