Deliveroo bereidt exit uit Nederland voor (waar Thuisbezorgd.nl heer en meester blijft)

Maaltijdbezorger Deliveroo vertrekt waarschijnlijk nog voor het einde van dit jaar uit Nederland. Dat meldt het Britse bedrijf in de marge van de bekendmaking van zijn halfjaarresultaten. Bij onze noorderburen kan Deliveroo niet opboksen tegen de Nederlandse gigant Thuisbezorgd.nl en het Amerikaanse Uber Eats.

Nederlanders die een maaltijd of boodschappen thuis willen laten bezorgen, zullen dat tegen eind dit jaar waarschijnlijk niet langer kunnen laten doen door Deliveroo. Het Britse bedrijf heeft vandaag aangekondigd dat het een “consultatieproces start over plannen voor een mogelijk vertrek uit Nederland”. 

Deliveroo is in elf landen actief, waaronder ook België, en behaalt de meeste omzet op plekken waar het de nummer een of twee in de markt is. Maar in Nederland is dat niet het geval: daar moet Deliveroo zijn meerdere erkennen in  de concurrentie: vooral Thuisbezorgd.nl en in minder mate Uber Eats. Bijgevolg haalt Deliveroo maar 1 procent van zijn omzet uit Nederland.

"Het bedrijf heeft vastgesteld dat het bereiken en behouden van een toppositie in de Nederlandse markt een onevenredige investering vereist met een onzeker rendement op lange termijn", klinkt het vandaag bij Deliveroo.

Nederland, e-commerceland

Nederlandse ondernemers zijn bij de opkomst van e-commerce - intussen bijna 30 jaar geleden - meteen op de kar gesprongen. Met succes: vele grote webwinkels waar wij ook in België onze euro’s bij besteden zijn Nederlands. Denk maar aan Bol.com en Coolblue. 

Ook bij de opkomst van het thuisbezorgen van maaltijden waren de Nederlanders er als de kippen bij. Just Eat Takeaway, het grootste maaltijdbezorgbedrijf ter wereld, is Nederlands. Het begon in het jaar 2000, onder de naam Thuisbezorgd.nl en het bedrijf is onder die naam nog altijd actief in eigen land.

Bijgevolg bereidt Deliveroo - nog voor het einde van dit jaar - zijn vertrek uit Nederland voor. "Dit is niet een besluit dat we lichtvaardig hebben genomen", licht Deliveroo-topman Eric French toe.” Tot het einde van het zogenoemde consultatieproces blijft de bezorger actief in Nederland. In een mail aan de klanten klinkt het dat de beslissing nog niet definitief is.

Over een stopzetting van de activiteiten in een ander land is geen sprake. "In België is de situatie alvast heel anders", zegt woordvoerder Rodolphe Van Nuffel. "Eerder dit jaar breidden we uit naar nog meer steden, we zijn nu actief in 25 steden. En daarnaast versterken we ook onze bestaande partnerschappen, met bijvoorbeeld Carrefour, McDonalds en Quick."

Coronatijden waren gouden tijden voor de maaltijdbezorgers: doordat de horeca op vele plaatsen gesloten was, groeiden de bezorgbedrijven als kool. 

Maar net als zijn concurrenten heeft Deliveroo het nu niet gemakkelijk. Door de stijgende consumptieprijzen is er minder vraag voor de levering van maaltijden aan huis. Ook de gestegen energieprijzen wegen op de rendabiliteit van de bezorgers.

Zelfstandigen of werknemers?

In Nederland kampt Deliveroo bovendien met juridische problemen. De koeriers werken als zelfstandigen voor het bedrijf, maar verschillende Nederlandse rechters oordeelden dat het eigenlijk om werknemers gaat. 

De Hoge Raad zou zich in december moeten uitspreken over de zaak, maar in juni werd in een advies aan de rechtbank al geoordeeld dat de koeriers inderdaad werknemers zijn - de Hoge Raad neemt de adviezen meestal over.

In België heeft  de Franstalige arbeidsrechtbank van Brussel  eind vorig jaar nog geoordeeld dat Deliveroo-koeriers geen werknemers maar zelfstandigen zijn. 

Intussen heeft de Europese Commissie plannen om klaarheid te scheppen over het statuut van platformwerkers, zoals fietskoeriers van Deliveroo of Takeaway.com en Uber-chauffeurs. Als een bedrijf aan minstens twee van vijf vooropgestelde criteria beantwoordt, wordt het automatisch als een werkgever beschouwd en wie ervoor werkt als een werknemer. 

Meest gelezen