Na sociale crisis bij Delhaize pleiten vakbonden voor één statuut in hele retailsector: "Gelijk loon voor gelijk werk"

De christelijke vakbond ACV Puls en de liberale vakbond ACLVB willen dat er een eenheidsstatuut komt voor alle werknemers in de retailsector. "Heel veel mensen schrikken als we uitleggen dat de loons- en arbeidsvoorwaarden niet hetzelfde zijn bij die kleine zelfstandigen", zegt Kristel Van Damme van ACV Puls in "De zevende dag".

Gelijk loon voor gelijk werk is een basisrecht, zegt Kristel Van Damme van retailvakbond ACV Puls in "De zevende dag" tijdens een debat over de sociale crisis bij Delhaize. Daar wordt al dagenlang gestaakt sinds Delhaize had aangekondigd dat ze de 128 winkels in eigen beheer wil verkopen aan zelfstandige uitbaters. "Voor ons lijkt het heel normaal dat iedere kassierster of iedere rekkenvuller bij Delhaize of AD Delhaize net hetzelfde verdient."

De vakbonden ACV en ACLVB vinden dat het probleem van verzelfstandiging breder gaat dan bij Delhaize alleen. Daarom vragen ze eenzelfde paritair comité (PC) voor alle werknemers in de retailsector. "Heel veel mensen schrikken als we uitleggen dat de loons- en arbeidsvoorwaarden niet dezelfde zijn bij die kleine zelfstandigen", zegt Van Damme.

BEKIJK - Kirsten Van Damme (ACV Puls) pleit in "De zevende dag" voor één statuut in de retailsector:

Videospeler inladen...

Het zou gaan om PC 202, het gunstigste uit de retailsector. "Bij Delhaize verdienen ze niet uitermate veel. Ze starten met een basisloon van 2.000 euro bruto."

Wat is een paritair comité? 

Een paritair comité is een overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers. Het bestaat uit een gelijk aantal vertegenwoordigers van de vakbonden en de werkgevers. 

De comités moeten collectieve arbeidsovereenkomsten sluiten, met onder meer minimumlonen voor de sector. Daarnaast moeten ze geschillen tussen werkgevers en werknemers beslechten en advies geven aan de Nationale Arbeidsraad en de regering. 

Het PC 202, waar ACV Puls nu voor pleit, legt alle arbeidsvoorwaarden vast voor bedienden uit de kleinhandel in voedingswaren. 

Daarnaast kondigden ACV en ACLVB ook een stakingsdag aan voor de hele retailsector op 17 april, de start van het sociaal overleg met de hele sector. "Wanneer we starten met het overleg, willen we daar ook een symbolische actie aan verbinden", zegt Van Damme. "Dan is het bijna een must om onze leden vrij te stellen met een stakingsvergoeding."

Sociaal bemiddelaar

Vlaams minister van arbeid Jo Brouns (CD&V) vindt dat staken in de hele retailsector geen goed signaal geeft.

Hij vindt vooral dat iedereen het hoofd koel moet houden. "Het is een sociaal conflict bij Delhaize. Het dreigt nu te ontsporen en dat moeten we nu echt wel vermijden."

Brouns pleit daarom voor een sociaal bemiddelaar. "De vakbonden en Delhaize moeten elkaars logica gaan begrijpen. Delhaize zit met een probleem en een moordende concurrentie en wil naar die verzelfstandiging gaan. Ze moeten dat doen met respect voor die 9.000 werknemers."

BEKIJK - "Het hele debat in "De zevende dag": "Als onze bedrijven niet meer mogen herstructureren, zijn we op weg naar het communisme":

Videospeler inladen...

Een mix van statuten

Ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is voorstander van een sociaal bemiddelaar. Voorts begrijpt hij de discussie over paritaire comités. 

"Er liggen al langer plannen op tafel om paritaire comités samen te brengen. Alleen moeten de vakbonden begrijpen dat je niet het beste van alle werelden aan de kleine zelfstandigen kan opleggen. Men gaat een mix moeten maken van statuten."

Of Vooruit achter het voorstel staat, wilde Kamerlid Anja Vanrobaeys niet meteen bevestigen. "Ik vind dat een zaak voor het sociaal overleg", zegt ze. 

Tegelijk heeft ze wel begrip voor het voorstel. "9.000 Delhaize-werknemers zijn nu bezorgd dat ze hun loons- en arbeidsvoorwaarden niet gaan behouden. Je ziet ook andere retailers zoals Lidl, Colruyt of ALDI kijken naar hoe Delhaize hiermee zal omgaan. Gaan ze de achterpoortjes gebruiken om de wet-Renault te omzeilen en hoe gaat dat eindigen?"

Wat is er aan de hand bij Delhaize?

  • Twee weken geleden kondigde de supermarktketen Delhaize aan dat hij de 128 winkels die hij nog in eigen beheer heeft, wil verkopen aan zelfstandige uitbaters.
  • De vakbonden en het personeel zijn het daar niet mee eens omdat ze vrezen voor slechte loon- en arbeidsvoorwaarden bij de zelfstandige winkels.
  • Er wordt al twee weken actiegevoerd, met sluitingen van winkels en blokkades van een depot. Sociaal overleg blijft voorlopig zonder resultaat.

Meest gelezen