James Arthur Photography

Onze regeringen spelen stilaan in blessuretijd, en de centrumpartijen fluiten in het donker: zal dat helpen tegen de verkiezingen?

Er is een peiling gepubliceerd, door HLN.be en VTM, en die is dit weekend niet onopgemerkt voorbij gegaan. Vlaams Belang kan als grootste partij in Vlaanderen een kwart van de gepeilde Vlamingen bekoren, maar heel opvallend zijn de historisch slechte scores van twee regeringspartijen: Open VLD en CD&V. Zij halen niet eens meer de drempel van 10 procent. Het betekent dat onze regeringen stilaan in blessuretijd spelen: er is géén meerderheid meer in de Vlaamse regering, en er was al geen meerderheid aan de Vlaamse zijde van de federale regering, al zou die haar totale meerderheid wel behouden.

analyse
Ivan De Vadder
Wetstraatwatcher voor VRT NWS. Maakt en presenteert ook het programma "De afspraak op vrijdag".

Isolde Van den Eynde van Het Laatste Nieuws noemde de twee centrumpartijen "dwergpartijen", en hun reacties kun je vergelijken met wat "fluiten in het donker" is. Dat is jezelf moed in fluiten, zonder de zekerheid te hebben dat het beter wordt. 

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi vond dat hij zichzelf nog wat tijd kon gunnen, want ook andere partijen, zoals Vlaams Belang enkele jaren geleden, zijn niet op één dag weer opgebouwd.  Open VLD-vicepremier Vincent Van Quickenborne zei dan weer dat er maar één remedie was: “Werken, nederig zijn, en resultaten boeken”. Want zo boek je geloofwaardigheid. 

De volgende peiling of de verkiezingen zullen aantonen of het "fluiten in het donker" heeft geholpen.

Geen gekrenkte trots

Premier Alexander De Croo, die te gast was bij "VTM Nieuws", zei dat hij zich niet kan laten afleiden door peilingen. Nochtans is het erg vervelend voor Open VLD dat hij aan populariteit verliest en in Vlaanderen Conner Rousseau, Bart De Wever en Tom Van Grieken moet laten voorgaan, want de partij heeft net beslist om de hele campagne op te hangen aan de figuur van de eerste minister.

De premier repliceerde dat zijn trots alvast niet gekrenkt is, omdat hij in Brussel nog altijd de populairste politicus is en in Wallonië op de tweede plaats staat.  Daarmee dreigt premier De Croo terecht te komen in de situatie van Charles Michel, die door zijn beleid vooral populair was in het gebied waar hij niet op de kieslijsten stond, namelijk in het andere taalgebied.

In Vlaanderen is de populairste politicus dus voortaan Conner Rousseau, en die kon dat verzilveren op een congres waarbij hij de aftrap heeft gegeven voor zijn verkiezingscampagne. Die staat in het teken van de strijd tegen Vlaams Belang. Want voor het eerst in de geschiedenis is het realistisch dat extreemrechts aan de macht komt, zei de voorzitter van Vooruit, en hij vervolgde letterlijk: “Een Vlaamse extreemrechtse regering is geen sciencefiction meer”. 

Vooruit daagt Vlaams Belang uit

Waarop een oproep volgde aan alle kiezers om voor het alternatief te kiezen: Vooruit. Omdat die partij wél zou luisteren naar de frustraties van de gewone man. Op de reactie van VRT-journalist Bart Verhulst, dat de politiek dat riedeltje al 30 jaar draait, antwoordde de partijvoorzitter doodleuk: “Maar de politiek heeft in die 30 jaar ook nog nooit Conner Rousseau gehad.”

De voorzitter van Vooruit blaakt duidelijk van vertrouwen en ambitie. En hij mocht in "De zevende dag" ook zijn salomonsoordeel vellen over van alles en nog wat. Over het idee van minister van Justitie Van Quickenborne om jongeren die verwikkeld raken in rellen hun kinderbijslag af te pakken, antwoordde Rousseau dat de minister van Justitie beter zijn werk zou doen, dan over een bliksemafleider te beginnen die bovendien een regionale bevoegdheid is. “Wat voor zin heeft het om ballonnetjes op te laten wanneer je zelf aan de knoppen zit?”

En dan was er nog het voorstel van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi om de werkloosheidsuitkeringen in de tijd te beperken. En dat is een nieuw standpunt van de partij. Zelfs in zijn boek "Van Hol naar Vol", dat je toch kon lezen als een mission statement van een toekomstige voorzitter, schrijft Sammy Mahdi in oktober 2021 nog: “Ik geloof niet in een beperking in tijd van de werkloosheidsuitkering.” 

Maar goed, het nieuwe standpunt lijkt een feit - op voorwaarde dat de betrokken werklozen goed begeleid worden - en maakt deel uit van een groter plan rond activering. Met het nieuwe standpunt schaart CD&V zich aan de zijde van Open VLD, MR en N-VA. 

Conner Rousseau is de maat der dingen geworden

En Conner Rousseau? Die wikt en weegt, en zegt voorlopig dat hij niet ziet hoe je "werken kan stimuleren door op werklozen te stampen". Maar de zelfverklaarde leider van het centrum én links (zo noemde Rousseau zichzelf in de krant De Tijd) laat zich graag overtuigen, voegt hij eraan toe, en vervolgens zal hij een nieuw Salomonsoordeel vellen. Want Rousseau lijkt op dit moment niet meer het "mateke", maar wel de maat der dingen geworden in de Wetstraat.

Meest gelezen