Michelin-directeur Gwendal Poullennec, chef Peter Goossens, chef Tim Boury en chef Viki Geunes.

Restaurant Boury uit Roeselare krijgt derde Michelinster, Comme Chez Soi moet opnieuw een ster afgeven

Restaurant Boury van chef Tim Boury in Roeselare krijgt een derde Michelinster, restaurants Hof van Cleve in Kruisem en Zilte in Antwerpen blijven driesterrenrestaurants. Comme Chez Soi in Brussel moet dan weer een ster inleveren, samen met in totaal vijftien andere zaken.

Drie sterren

Peter Goossens van Hof van Cleve in Kruisem mag zijn drie sterren dan weer behouden, voor intussen de achttiende keer op rij. Viki Geunes van Zilte in Antwerpen behoudt eveneens zijn drie Michelinsterren. Waar vorig jaar een live uitreiking er nog bij inschoot, kregen beide chefs een staande ovatie van het publiek.

De show lijkt bijna afgelopen, de groepsfoto wordt al genomen, en plots is daar de verrassing van de dag: ons land is een derde driesterrenrestaurant rijker: ook restaurant Boury van Tim Boury in Roeselare is drie sterren waard. 

Hij noemt het zelf de ultieme bekroning als chef. "We hebben restaurant Boury nu elf jaar. We zijn kleinschalig begonnen met twee mensen personeel, en kregen al na een jaar de eerste Michelinster. We groeiden in alles, verhuisden naar een groter pand dat meer te bieden had en kregen daar onze tweede ster. Vandaag zijn we vijf jaar verder en hebben we er drie. We legden een mooi parcours af, ik ben er zeer tevreden mee."

BEKIJK - "De ultieme bekroning als chef", zegt Tim Boury:

Videospeler inladen...

Twee sterren

Daarnaast krijgen drie nieuwe restaurants een tweede ster. Het gaat om Colette-De Vijvers in Averbode, La Villa Loraine by Yves Mattagne in Brussel en Hertog Jan At Botanic in Antwerpen.

"Het was een helse rit, de weg naar het doel is zwaar, maar we hebben het bereikt. Dit is het summum”, reageert chef Thijs Vervloet van Colette-De Vijvers wanneer hij zijn schort in ontvangst neemt.

Ontdek hier alle tweesterrenrestaurants in België en Luxemburg en lees daaronder verder:

Eén ster

Voorts worden aan zestien nieuwe restaurants één ster uitgereikt. Vorig jaar waren dat er nog tien. 

Ontdek hier alle eensterrenrestaurants in België en Luxemburg en lees daaronder verder:

Overige awards

De Young Chef Award gaat naar Ruben Christiaens (25) van restaurant Vintage in Kontich. "Wij willen met deze award er vooral op aandringen dat jonge chefs zich blijven omringen met ervaringsdeskundigen, zodat ze op iemand kunnen terugvallen", klinkt het tijdens de show.

Sommelier van het jaar is dan weer Maxime Sanzot van restaurant Racines in Floreffe.

Een nieuwe groene ster - bedoeld voor restaurants die duurzamere gastronomie hoog in het vaandel dragen – gaat dit jaar naar Thomas Troupin van restaurant ¡Toma! In Luik.

Comme Chez Soi moet ster inleveren

Nog voor het einde van de uitreiking kondigt restaurant Comme Chez Soi in Brussel aan dat zij een ster moeten inleveren. 

"Wij willen ons fantastisch team, onze trouwe klanten, onze vrienden en familie bedanken voor hun niet aflatende steun in goede en slechte tijden. Hun aanwezigheid gaat recht naar ons hart en is alle sterren van de wereld waard. Comme Chez Soi is op de eerste plaats een huis dat graag ontvangt, behaagt en deelt. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven", laat chef Lionel Rigolet optekenen.

841 restaurants

In totaal bevat de Michelingids België en Luxemburg 2022 841 restaurants. Drie kregen er drie sterren, 23 werden met twee sterren bekroond en 115 restaurants hebben één ster. Ook zijn er 11 restaurants die een Groene Michelinster kregen. De volledige lijst kan je hier terugvinden.

Ook de Bib Gourmand Awards werden uitgereikt: 147 restaurants, waarvan 24 nieuwe, kregen een speciale vermelding om hun uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. De volledige lijst kan je hier terugvinden.

Meest gelezen