Beeld ter illustratie.
Foto: Pixabay

Recordaantal dieren in beslag genomen om ze te beschermen tegen dierenleed

Vorig jaar is een recordaantal dieren in beslag genomen om ze te beschermen tegen dierenleed. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Dierenwelzijn Vlaanderen. Gemiddeld zijn elke dag 18 meldingen van dierenmishandelingen binnengekomen, gemiddeld 2 keer per dag leidde dat tot een inbeslagname.

In 2023 zijn er in Vlaanderen alles samen bijna 6.800 meldingen en klachten binnengekomen over dierenwelzijn. Het gaat om een recordaantal. Na die klachten zijn een kleine 6.600 controles ter plaatse uitgevoerd. Bij die controles zijn 1.500 waarschuwingen en ruim 800 pv’s opgesteld.

In 889 gevallen zijn de dierenbescherming of de politiediensten overgegaan tot een inbeslagname van de dieren om ze te beschermen. Dat is gemiddeld 2 keer per dag. Daarbij werden in totaal 26.256 dieren in bescherming genomen. Het gaat om allerlei soorten dieren: zowel huisdieren als landbouwdieren.

Ter vergelijking: in 2022 ging het in totaal om 6.517 dieren. In 2023 worden de cijfers weliswaar vertekend door één inbeslagname waar bijna 20.000 kuikens in beslag werden genomen. Als we die inbeslagname buiten beschouwing laten, liggen de cijfers van het totaal aantal dieren in lijn met een jaar eerder.

Het is onze verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook echt te vermijden

Ben Weyts, Vlaams minister van Dierenwelzijn, N-VA

In vergelijking met enkele jaren geleden, gaat het wel om een grote toename. Volgens het kabinet van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) kreeg dierenbeleid de laatste jaren meer geloofwaardigheid en leidt dat ertoe dat mensen sneller dierenleed melden, omdat er ook iets met hun melding gebeurt.

"Wie niet goed voor dieren zorgt, mag die dieren ook niet meer houden", zegt Weyts in een persbericht. "Kordate handhaving is het logische sluitstuk van ons dierenbeleid. Dingen die vroeger blauw-blauw gelaten werden, dulden we nu niet meer. Het is onze verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook echt te vermijden."

Meest gelezen