Foto: Phil Nijhuis

Uv-werende kleding wint aan populariteit: een nuttige investering om je te beschermen tegen de zon? 

Je merkt het op het strand en in kledingwinkels: speciale uv-werende kledij wint aan populariteit. Het zou beter beschermen tegen de zon en je kan het ook dragen in het water. Maar wat is uv-werende kleding precies? En is het een nuttige investering als je je wil beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon?

1. Wat is uv-werende kledij?

Alle kleding vormt een fysieke barrière en beschermt zo tegen de schadelijke ultraviolette straling van de zon, maar ze doen dat niet in dezelfde mate. "Zwarte en gekleurde kleren absorberen uv-straling beter dan witte kledij en dichtgeweven kleren beschermen beter dan dungeweven kleren (kleren waar je makkelijk kan doorkijken)", vertelt Thomas Maselis, woordvoerder voor de orde van dermatologen en venerologen. 

Ook het model speelt een rol: een hemdje met kraag zal ervoor zorgen dat je nek minder snel verbrandt, korte mouwen zorgen ervoor dat je schouders minder snel verbranden dan met spaghettibandjes. 

Daarnaast bestaat er ook speciale uv-werende kledij. Die heeft een UPF-factor vermeld staan, vergelijkbaar met de SPF bij zonnecréme. Hoe hoger de factor, hoe hoger de bescherming. Een UPF van 50+ filtert ruim 98 procent van de uv-straling. "Je neemt best boven de 30 en eigenlijk liefst 50", zegt Maselis.

De uv-werende kleding bevat soms een filterende coating met chemische stoffen, maar er is ook kleding op de markt zonder chemicaliën. De stoffen zijn licht om te dragen en drogen snel.

2. Wanneer is het nuttig?

"Kledij is een van de pijlers van een goede zonnebescherming", zegt professor Lieve Brochez, dermatoloog in het UZ Gent. "Het voordeel van dergelijke kleding is dat je meteen een groot deel van je lichaam beschermt zonder dat je zonnecrème moet gebruiken."

Volgens haar kan het dan ook een nuttige investering zijn. "Zeker bij kinderen onder de 10 jaar en bij mensen die van (water)sporten houden in open lucht, in het bijzonder als ze een bleke huid hebben", zegt Brochez. Vooral op het strand en aan het zwembad lijkt uv-kleding nu opgang te maken. "Zo'n shirt droogt snel en biedt zeer hoge bescherming in het water. Dat is zeker handig voor jonge kinderen, maar ook voor volwassenen die langer in het water zijn. Je goed beschermen tegen verbranding met alleen zonnecrème is in die omstandigheden een uitdaging."

"Maar ik zou nu ook niet zeggen dat je in ons klimaat voor elke buitenactiviteit een uv-werend t-shirt nodig hebt. Als je op een terras gaat zitten of even gaat wandelen, kan je met gewone kledij al zorgen voor een goede bescherming."

Vroeger was het heel gespecialiseerd, maar de laatste 5 à 10 jaar is er een trendbreuk gekomen

Dermatologe Lieve Brochez

Nieuw is de uv-werende kleding overigens niet. In bijvoorbeeld Australië, dat natuurlijk een warmer klimaat heeft, is het al een hele tijd ingeburgerd. "Er is een tijd geweest dat deze kledij heel gespecialiseerd was en het aanbod beperkt, maar de laatste 5 à 10 jaar is er een trendbreuk gekomen. De prijzen zijn veel democratischer geworden en je ziet nu heel wat sport- en kledingmerken die mee op de kar springen. Bovendien zal het dragen van dergelijke kledij ook besparen op het gebruik van zonnecrèmes, die zelf ook niet echt goedkoop zijn", zegt Brochez.

UV-werende kledij voor kinderen in een Franse winkel.

3. Waarom is het al meer ingeburgerd voor kinderen?

Uv-werende kleding voor kinderen is al meer ingeburgerd dan voor volwassenen. Voor hen ligt het risico ook hoger, zeggen de dermatologen. "Voor kinderen (maar eigenlijk ook voor volwassenen) raden we aan om ze altijd te beschermen met kledij, aangevuld met zonnecrème voor de blootgestelde delen", zegt Lieve Brochez. 

 "De basis voor huidkanker wordt vooral in de jeugd gelegd omdat de huid nog aan het delen is en het DNA iets gevoeliger is voor uitwendige factoren zoals uv-impact", legt Thomas Maselis uit. "Dus dan moet je je goed beschermen om de kans op huidkanker op latere leeftijd te verkleinen."

4. Wat met zonnecrème: vervanging of aanvulling?

"Het beste dat je kan doen als de zon op haar hevigst schijnt, is schaduw opzoeken onder een boom of een parasol", benadrukt Maselis. "En zelfs onder een parasol moet je opletten voor de reflectie van de zon. Schaduw is de eerste bescherming, kledij de tweede en nummer 3 is zonnecrème." Hij raadt aan om de uv-index goed in de gaten te houden. Die geeft aan hoe snel je kan verbranden in de zon en in welke mate je jezelf moet beschermen.

En ook met zonwerende kledij heb je natuurlijk wel nog zonnecrème nodig voor de delen van je lichaam die niet beschermd zijn. De dermatoloog benadrukt om voldoende zonnecrème te smeren en het vaak genoeg te herhalen. Hij wijst ook op het belang van een goeie zonnebril en een zonnehoedje.

"We smeren over het algemeen te weinig. En we moeten zonnebescherming echt goed aanpakken, want het het aantal huidtumoren stijgt enorm in België: 40 procent van alle kwaadaardige tumoren zijn huidtumoren", zegt Maselis. "We weten wat we moeten doen, nu het nog toepassen", besluit Brochez.

Arterra / Philippe Clément

Meest gelezen