Een olieveld in de regio Xinjiang

Waarom wil China een put van 10.000 meter in de aardkorst boren?

Chinese wetenschappers zijn gestart met het boren van een gat van 10.000 meter diep. De boringen zullen door 10 continentale rotslagen heen gaan, om uiteindelijk het "krijtsysteem" te bereiken. Het zal de diepste put van China worden, maar waarom doen ze dit? "Het is niet helemaal duidelijk, maar het zou met olie te maken kunnen hebben", vertelt geologe Katleen Wils in "De wereld vandaag".

De boringen zouden volgens het Chinese persagentschap Xinhua News Agency dinsdag begonnen zijn in de olierijke Xinjiang-regio. De Chinese president Xi Jinping riep in 2021 wetenschappers al op om meer onderzoek te doen naar de aardkorst. Maar of onderzoek de enige drijfveer voor de boringen is, is niet duidelijk. 

Er zijn verschillende mogelijkheden volgens geologe aan de Universiteit Gent, Katleen Wils: "Enerzijds is er het economisch aspect: het zou kunnen dat ze boren naar olie, gas of minerale rijkdommen zoals lithium. Maar het zou zeker ook kunnen dat er voor wetenschappelijke doeleinden geboord wordt. Door de diepere lagen in de aardkorst te bestuderen, zou men bijvoorbeeld de geschiedenis van natuurlijke gevaren zoals aardbevingen of vulkaanuitbarstingen, kunnen reconstrueren", legt ze uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Het vermoeden dat de boringen ook een economische drijfveer hebben, heeft te maken met de plek waar er geboord wordt. "Deze locatie is reeds gekend voor haar rijke aanwezigheid aan olie en gas. De boringen worden ook georganiseerd door een van de grootste petroleumbedrijven in China." 

Hoe moeilijk is het om zo diep te boren?

Op 15 maanden tijd moet de put geboord worden. Met zijn 10.000 meter diepte zal het de diepste put van China zijn. Slechts een handvol andere boringen wereldwijd komen hierbij in de buurt. "In Duitsland is er bijvoorbeeld een put van een 9.000 meter diep. De diepste boring ter wereld ligt in Rusland, daar hebben ze 12 kilometer diep geboord." 

Veel voorbeelden van dergelijke boringen zijn er niet, omdat er veel komt kijken bij zo'n boring. "Dat is echt geen makkelijke opdracht", legt Katleen Wils uit: "Enerzijds moet de boor stevig genoeg zijn om de rotslagen kapot te krijgen. Daar komt bij dat hoe dieper je in de aarde gaat, hoe warmer het wordt. En op een gegeven moment worden de toestellen ook aangetast door die hitte. En dan heb je ook nog de druk die met de diepte toeneemt."

BELUISTER- hier het gesprek met geologe Katleen Wils in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen