Een man probeert een bosbrand te ontvluchten in Gennadi op Rhodos.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Bosbranden in de EU vernielden al 40 procent meer natuur dit jaar dan gemiddeld

Zowat 2.500 vierkante kilometer bos en natuur zijn dit jaar al vernield door bosbranden in de Europese Unie. In Canada is de situatie nog een pak erger, daar hebben bosbranden intussen al zowat 100.000 vierkante kilometer in de as gelegd. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft intussen een kaart vrijgegeven met de belangrijkste getroffen gebieden in de voorbije 7 jaar. 

De Europese gegevens komen van het European Forest Fire Information System (EFFIS), een organisatie die de bosbranden continu opvolgt. Op 29 juli stond de teller op 234.516 hectare in de EU, maar intussen is die al opgelopen tot 261.165 hectare. Dat is meer dan de oppervlakte van de provincie Limburg.

EFFIS zegt dat het werkelijke cijfer wellicht nog iets hoger ligt, omdat de kleinste branden niet worden meegeteld. Het cijfer ligt ruim 40 procent boven het 20-jarig gemiddelde voor de EU voor eind juli.

Het cijfer is wel beduidend lager dan vorig jaar, toen het meer dan het dubbele was rond deze tijd. Maar vorig jaar was dan ook een rampjaar wat betreft bosbranden in de EU, met veel schade in onder meer Spanje en Frankrijk. Het blijft nog afwachten wat augustus en september gaan brengen. 

De onderstaande grafiek toont het aantal branden die werden opgemerkt in vijf Zuid-Europese landen (Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland). Dat gebeurde via satellietwaarnemingen van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

De satelliet werkt met nachtelijke infrarooddata op basis van temperatuur. Voor dit jaar zijn we nog maar halfweg het seizoen voor bosbranden, maar de grafiek geeft wel een goed idee over de voorbije 7 jaar, zie de tijdslijn op de horizontale as. Hier gaat het om het aantal branden; 2017 en 2022 waren bijzonder slechte jaren als het gaat over de oppervlakte verbrande natuur.  

ESA

Rode cijfers voor Canada

In Canada kleuren de cijfers dit jaar bloedrood. Tijdens de eerste zeven maanden van het jaar zijn er al 11.598 brandhaarden gedetecteerd, zeven keer meer dan het gemiddelde van de voorbije zes jaar.

De Canadezen hadden nooit te maken met méér bosbranden, die nu al 10 miljoen hectare vernietigd hebben. Dat is meer dan drie keer de totale oppervlakte van België.

Die branden brengen ook een extra uitstoot van CO₂ mee. Volgens de Europese klimaat- en observatiedienst Copernicus gaat het om 290 megaton, meer dan het dubbele van het vorige record van 2014.

De bosbranden zijn nog niet voorbij Canada. Er woeden nog altijd branden in de North West Territories. Volgens Mark Parrington van Copernicus zullen de branden nog zeker enkele weken aanhouden.  

Het aantal branden dat door satellieten werd opgemerkt in Canada piekt dit jaar.
ESA

ESA geeft wereldkaart vrij

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA gaat wegens de vele bosbranden opnieuw haar "World Fire Atlas" publiceren met data van over de hele wereld. De data hebben betrekking op de voorbije 7 jaar (sinds mei 2016). Om de data te verzamelen, werden nachtelijke satellietgegevens verwerkt. 

Wat Europa betreft, werden vooral Portugal, Italië, Griekenland, Frankrijk en Spanje getroffen. De absolute piek was in Portugal in augustus 2016 en oktober 2017. 

Worldwide fires from ESA's World Fire Atlas

Klimaatverandering? Omdat branden vaak een menselijke oorzaak hebben, zijn er niet per se meer branden door de klimaatopwarming en de daaruit volgende klimaatverandering. Wat wel zo is, is dat de klimaatverstoring met bijvoorbeeld lange droge periodes of intense hittegolven de ideale omstandigheden creëert voor het vuur, zodat bosbranden potentieel een veel groter gebied kunnen treffen. Bij zulke droge of warme omstandigheden ontstaat er natuurlijk ook makkelijker vuur. 

Meest gelezen