Sociaaldemocraten van Duitse bondskanselier Scholz stevenen af op grote nederlaag bij lokale verkiezing in hoofdstad Berlijn

De sociaaldemocratische partij (SPD) van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, die al meer dan 20 jaar het stadhuis van Berlijn in handen heeft, stevent volgens de eerste exitpolls af op een verpletterende nederlaag in de lokale verkiezingen in de hoofdstad. De CDU wordt de grootste in Berlijn en maake al duidelijk dat ze het heft in handen wil nemen.

Volgens de exitpolls van tv-zenders ARD en ZDF lijken de sociaaldemocraten in Berlijn op weg naar hun slechtste resultaat sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze zouden zo'n 18 procent van de stemmen halen en daarmee ver achter liggen op de christendemocratische CDU, die met 28 procent van de stemmen op kop ligt. 

Kai Wegner van de CDU in Berlijn.

De peilingen hadden al aangegeven dat de CDU, die landelijk in de oppositie zit, op winnen stond in het nochtans als links bekendstaande Berlijn. De CDU maakte meteen duidelijk het heft in handen te willen nemen. Maar de SPD kan, ondanks het verlies, opnieuw een coalitie aangaan met de Groenen en de zeer linkse partij Die Linke.

De SPD leidde de Duitse hoofdstad sinds 2001. Anderhalf jaar geleden leverde de partij met Franziska Giffey de eerste vrouwelijke burgemeester van Berlijn.

Chaos

De vorige verkiezingen van het lokale parlement van de stadstaat Berlijn vond amper anderhalf jaar geleden plaats, tegelijk met de federale verkiezingen. Maar ze werden door het Grondwettelijk Hof ongeldig verklaard, omdat er grote chaos was ontstaan, onder meer doordat de marathon van Berlijn op dezelfde dag plaatsvond. 

Doordat wegen voor de marathon waren afgesloten, raakten koeriers met de stembiljetten of kiezers niet tijdig bij de stembureaus. In een aantal districten was sprake van lange rijen en vertragingen tot ver na de officiële sluitingstijd. In een aantal stembureaus ging de stembusgang nog door toen de eerste exitpolls al op televisie verschenen. Naast de chaos door de marathon waren de verkiezingen ook gewoon slecht georganiseerd. Op stembureaus waren er te weinig, of verkeerde stemformulieren.  

Een deel van de inwoners van Berlijn moet overigens ook nog de stembusgang voor federale verkiezingen mogelijk nog eens overdoen, want ook daar is bij de vorige stemming vanalles fout gelopen.

Meest gelezen