Komt er een tijdelijk reisverbod? En kunnen we straks toch naar de kapper? Dit staat op agenda van het Overlegcomité

Het Overlegcomité zit samen om de coronacijfers te bespreken. Daar ligt vooral reizen op tafel. Wat zijn niet-essentiële reizen? En hoelang mag men in het buitenland verblijven zonder in quarantaine te moeten gaan? Ook het onderwijs komt aan bod. Versoepelingen zijn - alweer - wellicht niet aan de orde. Om 19 uur vanavond is er een persconferentie.

Het Overlegcomité, waarin vertegenwoordigers zitten van de verschillende regeringen van het land, buigt zich vandaag over de coronacijfers. Die cijfers zijn niet slecht in vergelijking met onze buurlanden, maar ze blijven al een tijdje hangen op een te hoog plateau. Dat is meteen de reden waarom we wellicht geen versoepelingen moeten verwachten, maar wat ligt er dan wel op tafel?

Reizen

Het belangrijkste onderwerp van vandaag is reizen. Tijdens de kerstvakantie zijn meer dan 150.000 Belgen op reis gegaan. Toerisme dus, geen essentiële verplaatsing. Dat scenario wil het Overlegcomité vermijden voor de krokusvakantie.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil eenvoudigweg niet-essentiële reizen tijdelijk verbieden. Dat zei hij eergisteren nog onomwonden in "Het Journaal":

(Lees verder na de video)

Videospeler inladen...

Het doel is dus duidelijk: toerisme aan banden leggen in de krokusvakantie. De verschillende regeringen zullen dan wel moeten bepalen wat niet-essentiële verplaatsingen zijn. Wat als ik mijn lief over de grens wil bezoeken? Of wat als mijn kind over de grens naar school gaat? Een verbod is dus wel degelijk de bedoeling, al zou men nog moeten bekijken hoe dat juridisch in elkaar zou zitten en hoe het afdwingbaar zal zijn. De Europese leiders hebben gisterenavond in elk geval afgesproken dat de grenzen niet mogen sluiten, maar dat een verbod op niet-essentiële reizen wel kan.

Een tweede luik is de duur van het verblijf over de grens. Wie nu 48 uur of langer in een rode zone (ongeveer heel Europa) is verbleven, moet bij thuiskomst verplicht 7 dagen in quarantaine en moet zich ook laten testen.

Voor wie nu minder dan 48 uur in het buitenland verblijft, zijn quarantaine en een test niet verplicht. Daar gaan de verschillende regeringen zich over buigen. 48 uur zou 16 uur kunnen worden of 24. Het kan ook zijn dat er beslist wordt om de 48 uur ongemoeid te laten, wanneer alle niet-essentiële reizen toch verboden worden. Men wil vooral onnodige overnachtingen in het buitenland vermijden. Kortere reizen over de grens, om familie te bezoeken of om te werken, zouden dus wel nog worden toegelaten. "We gaan de grenzen niet sluiten".

De isolatieduur wil men dan weer verlengen, horen we. Die zou van 7 dagen naar 10 dagen kunnen gaan. Opgelet: isolatie is voor mensen die effectief besmet zijn geraakt of ziek zijn. Quarantaine is voor wanneer je terugkomt uit het buitenland of wanneer je in contact bent gekomen met iemand die besmet is. De quarantaineduur zou op 7 dagen blijven.

De langere isolatieduur zou vooral de besmettelijkere Britse variant meer aan banden moeten leggen. Er zouden ook nieuwe afspraken komen met gemeenschappen en gewesten om nog meer te gaan testen in de strijd tegen de Britse variant van het coronavirus.

Bekijk de analyse van onze reporter ter plaatse Bart Verhulst in "Het Journaal": (lees daaronder verder)

Videospeler inladen...

Onderwijs

Ook het onderwijs ligt vandaag op tafel. Daar moet het Overlegcomité wellicht niet heel lang over nadenken, want er ligt een pasklaar voorstel van de minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) op tafel, dat hij eergisteren heeft besproken met de onderwijskoepels en experten. Het voorstel bevat volgende kernpunten:

  • Geen algemene mondmaskerplicht. Alleen bij een besmetting van iemand in hetzelfde leerjaar, of als iemand in quarantaine moet, zullen leerlingen en leerkrachten van het 5e en 6e leerjaar uit voorzorg gedurende 14 dagen een mondmasker moeten dragen op school.
  • De krokusvakantie wordt niet verlengd. Minister Weyts stelt wel aan het Overlegcomité voor om vanaf 8 februari een afkoelingsweek te organiseren met collectief afstandsonderwijs voor het gewoon secundair onderwijs.

Vlaams minister Ben Weyts vatte het voorstel als volgt samen in een interview in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Het Overlegcomité heeft dus het laatste woord over het onderwijsvoorstel. Bij vorige onderwijsvoorstellen is het Overlegcomité niet altijd gevolgd, maar dit keer ziet het ernaar uit dat het gewoon zal worden overgenomen. Let wel: onderwijs is een bevoegdheid van de gemeenschappen, dus de Franse Gemeenschap en de Duitstalige Gemeenschap kunnen nog hun eigen accenten leggen.

Versoepelingen

Iedereen met haar zal het beamen: het wordt hoog tijd dat de kappers weer opengaan. Helaas, voor versoepelingen is het nog te vroeg. De coronacijfers zijn nog te veel een dubbeltje op zijn kant, klinkt het. De cijfers zijn niet slecht, maar een opflakkering gestuwd door de besmettelijkere Britse variant kan weer alles veranderen.

De regeringen zullen wel proberen om een aantal sectoren een perspectief te geven, maar of dat een streefdatum wordt of een nieuwe bovengrens voor het aantal besmettingen of ziekenhuisopnames, dat is nog koffiedik kijken. De kappers en schoonheidsspecialisten eisten gisteren alvast duidelijkheid.

Verrassingen zijn natuurlijk altijd mogelijk. Zo viel er bij het vorige Overlegcomité een versoepeling uit de bus voor de rijscholen, omdat mensen anders te lang zonder rijbewijs kwamen te zitten. Iets dergelijks is nooit uit te sluiten, maar grote versoepelingen, op korte termijn, zitten er niet in.

Wat zegt de GEMS?

Het Overlegcomité laat zich bijstaan door een groep van experten onder leiding van infectiologe Erika Vlieghe. De groep heet GEMS: Groep van Experts voor Managementstrategie van COVID-19. Afgelopen dinsdag heeft de GEMS haar rapport overgemaakt aan het Overlegcomité, waarin ze een stand van zaken maakt en concrete adviezen formuleert. Dit zijn de opvallendste opmerkingen van de GEMS:

  • Geen versoepelingen doorvoeren, die zouden nu leiden tot een verhoging van het aantal besmettingen
  • ALS er uiteindelijk versoepelingen komen, voorrang geven aan contactberoepen (specifieker: kappers, schoonheidsspecialisten, sauna's, tattooshops en prostitutie), jeugd- en buitenactiviteiten en sociale contacten
  • Extra voorzorgen nemen om grote uitbraken met de Britse en Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus te voorkomen
  • Meer aandacht rond de mentale gezondheid van jongeren, initiatieven op poten zetten om hen psychologisch bij te staan en gericht naar jongeren communiceren
  • Soepel zijn in de voorwaarden voor studiepunten in het hoger onderwijs
  • Laat jongeren toe om een "alternatieve bubbel" te vormen (bijvoorbeeld een groep kotstudenten)
  • Scholen voor kinderen met speciale noden openhouden in de krokusvakantie
  • Meer communicatie om mensen te blijven motiveren en dank uitspreken naar mensen die de maatregelen goed opvolgen
  • Realistische verwachtingen scheppen rond vaccinatie en uitleggen dat mensen zich ook na een vaccinatie aan de regels moeten houden

Gisteren gaf minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) een blik in de agenda van het Overlegcomité bij Linda De Win in "Villa Politica":

Videospeler inladen...

Meest gelezen