Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Politieke oorlog is compleet": conflict tussen president Trump en Democraten over shutdown escaleert

Het conflict tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Democraten over de begroting blijft escaleren. Trump verhinderde op het laatste nippertje het vertrek van een delegatie Democratische Congresleden, onder leiding van speaker Nancy Pelosi, naar Afghanistan. Eerder had Pelosi Trump gevraagd zijn State of the Union uit te stellen omdat de veiligheidsmensen die moeten worden ingezet, niet betaald worden. Door het conflict ligt een groot deel van de Amerikaanse overheidsinstellingen stil. Het einde lijkt nog niet in zicht.

analyse
Björn Soenens
Björn Soenens is Amerikacorrespondent voor VRT NWS. Hij woont in Brooklyn, New York City.

President Trump en het Congres raken het maar niet eens over de begroting. Trump wil 5,7 miljard dollar voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico, maar de Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden weigert dat. Het conflict leidde tot een shutdown, een gedeeltelijke sluiting van federale overheidsinstellingen omdat ze zonder geld zitten. De shutdown ging in op 22 december, net voor de kerstvakantie, en duurt nu al vier weken. Het is de langste shutdown uit de geschiedenis.

Een brief van Donald Trump

De onderhandelingen zitten muurvast, de Democratische en de Republikeinse leiders praten niet meer met elkaar. De afgelopen 24 uur is het conflict nog verder geëscaleerd. "Trump heeft op het allerlaatste moment een reis van Democratische Congresleden naar Afghanistan verhinderd", legt VS-correspondent Björn Soenens uit.

"De delegatie onder leiding van speaker Nancy Pelosi zat al in het busje naar het militaire regeringsvliegtuig toen ze een brief kregen. Daarin schrijft Trump dat "het reisje" niet doorgaat. "Deze zevendaagse excursie kan pas doorgaan als de shutdown voorbij is", luidt het.

Het is gebruikelijk dat het Witte Huis militair luchttransport regelt voor buitenlandse bezoeken van Congresleden, zeker naar landen als Afghanistan. "Trump schrijft dat het Pelosi vrij staat om een commerciële lijnvlucht te nemen, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk, daar ga je niet naartoe om de toerist uit te hangen", zegt Soenens.

Een brief van Nancy Pelosi

Trump reageert daarmee op een brief die Nancy Pelosi enkele uren voordien aan de president had laten bezorgen. Daarin vroeg ze hem om zijn jaarlijkse State of the Union, de toespraak van de president voor het Congres, uit te stellen. "Het is beter om de toespraak uit te stellen of om de tekst schriftelijk aan het Congres te bezorgen", is de boodschap.

Bij de State of the Union moet extra veiligheidspersoneel worden ingezet, maar de veiligheidsdiensten worden hard geraakt door de shutdown. "We kunnen de veiligheid niet garanderen", schrijft Pelosi in de brief.

"Een beschamende vertoning"

"Het is meer en meer een beschamende vertoning", zegt Soenens. "Het conflict over de begroting zit letterlijk en figuurlijk muurvast. Er worden geen gesprekken gevoerd, geen onderhandelingen, de communicatie verloopt per brief. De politieke oorlog is totaal. Eigenlijk op het niveau van kleuters, maar dat is een belediging voor alle kleuters van deze wereld."

Conflict op het niveau van kleuters, maar dat is een belediging voor alle kleuters van deze wereld.

Björn Soenens

Een oplossing lijkt nog lang niet in zicht. En dat terwijl de sluiting van de overheidsdiensten zich steeds meer laat voelen. "9 van de 15 ministeries liggen stil, heel wat dienstverleningen zijn of worden geschrapt. Er kunnen geen leningen aangevraagd worden, geen vergunningen uitgereikt, geen belastingen terugbetaald, geen immigratiedossiers behandeld... De achterstand is gigantisch."

800.000 ambtenaren kunnen niet worden uitbetaald. Ze werken onbetaald of ze zitten thuis. "En je verdient niet altijd de grote vetpotten. Het geld is of raakt op. Er zijn al voedselbanken opgericht, sommigen beginnen bij te klussen als Uber-taxichauffeur..."

"Zolang president niks tekent, gebeurt er niks"

De zenuwachtigheid bij politici neemt stilaan toe, zowel bij Democraten als bij Republikeinen, ziet Soenens. "Veel politici in het Congres worden nerveus, hun kiezers beginnen te morren. Misschien neemt zo ook wel het dissidente gevoel toe, dat politici zelf het initiatief nemen om een compromis te sluiten. Maar het ding is, politici kunnen wel willen, het is de president die het moet ondertekenen. En zolang hij dat niet doet, gebeurt er niks."

Beluister het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen