imago/Jochen Tack

Debat over kernuitstap zaait verwarring, wetenschapsfilosoof: "Er zijn geen neutrale experts, dat bestaat niet"

Voor een leek is het niet eenvoudig om een duidelijke mening te vormen over de kernuitstap, maar ook de experten spreken elkaar tegen. "Er bestaan geen neutrale experts. De cijfers zijn wat ze zijn, maar die moeten geïnterpreteerd worden en dan kom je tot verschillende interpretaties", legt wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis uit in "De wereld vandaag".

Het debat rond de kernuitstap laait opnieuw volop op. De argumenten voor en tegen gaan duchtig heen en weer. Volgens wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis is dat niet verwonderlijk. "Er zijn geen neutrale experts. Dat bestaat niet", legt Cornelis uit in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Volgens Cornelis zijn wetenschappers ook mensen met belangen en overtuigingen. "Neutraal zijn gaat bijna niet of zelfs helemaal niet."

De vele studies en cijfers zijn wat ze zijn. "Iedereen kan "evidence based" (op bewijs gebaseerd) onderzoek verrichten,  maar de cijfers moeten geïnterpreteerd worden. Uit onderzoeken naar het werk van wetenschappers blijkt dat wanneer twintig onderzoekers dezelfde cijfers krijgen, de onderzoekers tot verschillende resultaten komen", zegt Cornelis.

Debat over kernuitstap is geen natuurkundig vraagstuk, er komt ook economie en politiek bij kijken
wetenschapsfilosoof Gustaaf Cornelis

In het debat over de kernuitstap komen verschillende disciplines van de wetenschap en de maatschappij aan bod. 

"Het is niet eenvoudig. Het debat over de kernuitstap gaat niet over een discipline die een beslissing moet nemen. Het debat is veel complexer. Het gaat over verschillende disciplines. Het is geen natuurkundig vraagstuk, er komt ook economie en van alles en nog wat bij. Daarnaast is er ook de politiek. Het is een maatschappijbrede discussie. Dan is het begrijpelijk dat er geen eensluidend duidelijk antwoord komt op het vraagstuk. Er moeten politieke keuzes gemaakt worden."

Cornelis vergelijkt de situatie met het vergelijken van appelen en peren. "Aan de ene kant heb je de cijfers vanuit de klimatologie. Aan de andere kant heb je de cijfers over kernenergie. Het is een kwestie van hoe je de cijfers voorstelt. Als je zegt dat er negen kansen op tien zijn dat er niets gebeurt, zal een andere wetenschapper zeggen dat er een kans op de tien is dat er wel iets gebeurt. Het gaat over framing. Hoe je de dingen voorstelt. Ze zeggen hetzelfde, maar het komt anders binnen."

Meest gelezen