Moet een pedagogische tik kunnen? CD&V en N-VA-Kamerlid Theo Francken kibbelen over wetsvoorstel

Drie CD&V-Kamerleden die een wetsvoorstel hebben ingediend om geweld bij de opvoeding van kinderen te verbieden, liggen in de clinch met N-VA-Kamerlid Theo Francken. Francken schreef dat CD&V met het wetsvoorstel de zogenoemde pedagogische tik gelijk wil stellen aan kindermishandeling. Franky Demon, één van de drie indieners van het voorstel, ontkent dit. Maar in “De ochtend” op Radio 1 bevestigt hij wel dat de pedagogische tik ook onder het wetsvoorstel valt. 

Op deze winderige dinsdag krijgt N-VA-Kamerlid Theo Francken de wind van voren. Drie CD&V-Kamerleden die een wetsvoorstel indienen om elk kind het recht te geven op “verzorging en een geweldloze opvoeding” pikken de kritiek niet die Francken, pedagoog van opleiding, afgelopen weekend gaf op hun voorstel. 

Ook binnen zijn eigen partij, de N-VA, laat ondervoorzitster Valerie Van Peel een ander geluid horen. “Dit is een persoonlijk standpunt van Theo. Het komt ook een beetje vroeg aangezien het voorstel van CD&V nog moest worden gelanceerd”, reageert ze vandaag in “Het Nieuwsblad”. Zelf vindt Van Peel dat de pedagogische tik beter uit de opvoeding kan verdwijnen.

Letterlijk

Waar gaat dit nu over? Laten we beginnen bij het begin en eerst eens naar de tekst kijken van het wetsvoorstel van CD&V-Kamerleden Koen Geens, Els Van Hoof en Franky Demon. Dit is wat ze letterlijk in de wetgeving willen opnemen:

"Elk kind heeft recht op verzorging en een geweldloze opvoeding. Hieronder wordt verstaan de zorg en de verantwoordelijkheid voor het geestelijk en lichamelijk welzijn en de veiligheid van het kind, alsmede het bevorderen van de ontwikkeling van zijn persoonlijkheid, zonder toepassing van enig geestelijk of lichamelijk geweld of andere vormen van onmenselijke of vernederende behandelingen of straffen."

BRON

Volgens Theo Francken wil CD&V hiermee een pedagogische tik gelijk stellen aan kindermishandeling. “Ik heb flink wat pedagogische tikken en oortrekken gehad, en vaak meer dan terecht. Er is alvast niets van blijven hangen. En laat me duidelijk zijn, ik keur geweld op minderjarigen ondubbelzinnig af. Maar een pedagogische tik gelijk stellen aan kindermishandeling?!” Dat schreef Francken maandag op zijn persoonlijke blog.

Ik heb flink wat pedagogische tikken en oortrekken gehad, en vaak meer dan terecht. Er is alvast niets van blijven hangen.

N-VA-Kamerlid Theo Francken

Bekijk hier het verslag van het "Laat journaal" met in de studio kinderpsychologe Klaar Hammenecke (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Maar valt de “pedagogische tik” nu onder dit voorstel of niet? “Mijn voorstel heeft het helemaal niet over een pedagogische tik, reageerde Koen Geens vandaag in Het Nieuwsblad. Maar volgens mede-indiener Franky Demon valt de pedagogische tik er wél onder, zo bevestigde hij vanmorgen in “De ochtend” op Radio 1. “Wij staan niet te springen om kinderen een slag op de vingers of de poep te geven. Nee, praat ermee, want van het ene komt het andere.”

Beluister hier de reactie van Kamerlid Franky Demon in "De ochtend" op Radio 1 en lees eronder verder:

Geen strafrecht

Demon zegt voorts geschrokken te zijn van de reacties die hij de afgelopen dagen kreeg op het wetsvoorstel. “Waarom is er in België zo’n hetze rond? Door één Kamerlid dat - neem ik aan - het wetsvoorstel niet goed gelezen heeft”, sneert hij naar Francken.  Nochtans verwijst Francken op zijn blog naar de tekst.

“We willen gewoon de bescherming van onze kinderen", gaat Demon verder. "We moeten af van fysiek geweld. Het is toch niet meer normaal dat we in Vlaanderen niet voor een geweldloze opvoeding zijn. Dat staat nog niet in ons wetboek.” 

Het is toch niet meer normaal dat we in Vlaanderen niet voor een geweldloze opvoeding zijn.

CD&V-Kamerlid Franky Demon

Demon merkt nog op dat CD&V dit wil laten opnemen in het burgerlijk wetboek en niet in het strafrecht. Het is dus niet de bedoeling dat ouders die uitzonderlijk eens een tik uitdelen, daarvoor gestraft worden, “maar we moeten er van af, het mag niet normaal zijn”. 

Hoe het ook zij: het wetsvoorstel wordt donderdag in overweging genomen. Dat wil zeggen dat het parlement bereid is om erover te discussiëren. CD&V zou alvast de steun krijgen van Groen en Vooruit. De socialisten dienden  begin maart zelf nog een soortgelijk wetsvoorstel in.

Bekijk hier het gesprek in "De afspraak" met N-VA-ondervoorzitter en kamerlid Valerie Van Peel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen