De jongerenorganisaties willen aantonen wat voor een kluwen het is om hulp te zoeken.
Foto: Vlaamse Jeugdraad

Jongerenorganisaties voeren actie in Centraal Station in Antwerpen: "Weg naar psychologische hulp is te ingewikkeld"

Jongeren vinden nog te moeilijk de weg naar de juiste psychologische hulp. Dat klagen verschillende jongerenorganisaties aan. Ze maakten tijdens de ochtendspits een kluwen van touwen in de hal van het Centraal Station in Antwerpen om hun punt kracht bij te zetten. "De communicatie moet duidelijker", zegt Anna Roos, voorzitter van de Vlaamse jeugdraad.

In het Centraal Station in Antwerpen moesten de reizigers vrijdagochtend langs een web van touwen passeren. Er stond ook een wegwijzer met pijlen naar verschillende hulporganisaties. Met dit beeld willen de Vlaamse Jeugdraad, de Vlaamse Vereniging van Studenten en de Vlaamse Scholierenkoepel aantonen hoe ingewikkeld het is voor jongeren om tot bij de juiste psychologische hulp te geraken.

De investeringen doen er niet toe als jongeren de weg niet vinden

Anna Roos, voorzitter Vlaamse Jeugdraad

"Er is de laatste jaren al heel wat actie gevoerd om meer psychologische jeugdhulp te krijgen en er is al heel wat geïnvesteerd. Daar zijn we blij om", zegt Anna Roos, voorzitter van de Vlaamse jeugdraad. "Het probleem is dat het nog een te grote wirwar is voor jongeren. De investeringen doen er niet toe als de jongeren de weg niet vinden."

"Tegen het einde van dit jaar zullen er meer dan 60 OverKop-huizen in heel Vlaanderen bestaan, en er zijn ook steeds meer JAC’s (Jongeren Advies Centra) en meer (studenten)psychologen dan ooit tevoren, maar uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat toch nog 70% van de jongeren geen hulp zoekt bij psychische klachten", klinkt het bij de jongerenorganisaties.

Noah*, een student van 25, bevestigt dit verhaal. “Psychologische hulp vinden, was voor mij bijzonder moeilijk. Van psychologen op de privémarkt tot het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg, steeds werd ik weggestuurd. Pas toen ik een overdosis nam, vond ik eindelijk de juiste hulp. Dat is helaas de harde realiteit."

Nood aan lokaal overzicht

"De ene gemeente heeft veel meer te bieden aan jongeren dan de andere. Bovendien is het als jeugdwerker vaak onduidelijk welke hulpverlening er op lokaal niveau allemaal beschikbaar is. Er zijn al algemene overzichten van de plekken waar jongeren terecht kunnen op Vlaams niveau, maar er is meer nood aan lokaal overzicht”, zegt Nikkie Kiekens, jeugdwerkadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad en jeugdwerker bij Uit De Marge vzw.

"De website van het jongereninformatieplatform WAT WAT, maar ook het studenteninformatieplatform Moodspace, zijn goede voorbeelden van hoe het wél overzichtelijk kan," aldus de jongerenorganisaties, "Hier kunnen jongeren en aanspreekpunten in één oogopslag verschillende hulplijnen contacteren."

De jongerenorganisaties lanceren 4 beleidsaanbevelingen

1. Maak de toegang tot hulp duidelijker en zorg dat er mensen beschikbaar zijn op plekken waar jongeren zelf zijn zoals scholen, pleintjes, sportplekken, universiteiten, hogescholen etc.

2. Zorg dat jongeren hulp kunnen vinden en krijgen via online informatie, telefoon, chat én face to face. 

3. Zelfs cruciale personen met een doorverwijsfunctie vinden hun weg niet altijd. Zorg voor een duidelijk overzicht van welke hulp er bestaat in een stad of gemeente waar CLB, jeugdwerkers en andere aanspreekpunten toegang toe hebben.

4. Spreek de taal van jongeren en zorg ervoor dat ze je begrijpen, anders zal de geboden hulp niet effectief zijn. 

* Noah is een schuilnaam

"Er zijn al algemene overzichten, maar er is meer nood aan lokaal overzicht", klinkt het.
Foto: Vlaamse Jeugdraad

Meest gelezen