Maxime Anciaux - All rights reserved

"Zwarte lijst" van woonzorgcentra onder verhoogd toezicht is fors aangegroeid

Nog nooit stonden zoveel Vlaamse woonzorgcentra op de zwarte lijst van de Zorginspectie. Op die lijst staan instellingen waar er iets mis is met de kwaliteit van de dienstverlening, waardoor ze onder verhoogd toezicht worden opgevolgd. Dit jaar gaat het om 25 woonzorgcentra. De voorbije jaren waren er dat gemiddeld 13.

"Verhoogd toezicht" is de lijst met woonzorgcentra die bepaalde tekorten maar niet weggewerkt krijgen en extra controles moeten ondergaan. Ze verdwijnen pas van de zwarte lijst als ze voldoende "structurele verbeteringen" hebben doorgevoerd. Als dat niet gebeurt, moeten ze uiteindelijk de deuren sluiten.

Je kan de volledige lijst hieronder vinden:

De voorbije maanden zijn er op korte tijd heel wat woonzorgcentra op de lijst bijgekomen, zonder dat er ook zijn verdwenen. Op dit moment staat de teller op 24 woonzorgcentra en één groep van assistentiewoningen die onder verhoogd toezicht staan. In totaal zijn er in Vlaanderen zo'n 820 woonzorgcentra. 

Bij 6 van de 25 instellingen heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid aangekondigd dat ze hun erkenning zullen verliezen. Het gaat onder meer over het Antwerpse Park Lane, dat bekendstaat als het duurste woonzorgcentrum van Vlaanderen.

Het grote personeelstekort is de belangrijkste oorzaak van de problemen, zegt Vlaams Parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA), die een analyse maakte van de inspectierapporten. Het Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt dat. Al zegt het Agentschap ook dat het te vroeg is om aan deze toename verregaande conclusies te verbinden. Zo wijst men naar een daling van het aantal inspecties tijdens de coronaperiode.

Politici moeten maatregelen nemen om meer mensen aan het werk te krijgen in de zorgsector

Johan Staes (VLOZO)

"Het is wel zo dat de zorginspectie het laatste jaar een tandje heeft bijgestoken in het toezicht houden op zorginstellingen", bevestigt Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (VLOZO). Hij pleit voor een masterplan van de overheid dat meer mensen naar de zorgsector moet leiden.

"Politici moeten maatregelen nemen om meer mensen aan het werk te krijgen in de zorgsector", zegt Staes. "Dat kan door te kijken wat de mensen in de sector moeten doen en door te zoeken naar de juiste profielen daarvoor. Niet iedereen in de zorgsector moet verpleegkundige of zorgkundige zijn."

Er moet dringend gewerkt worden aan betere loon- en arbeidsvoorwaarden

Olivier Remy (ACV Puls)

"Er bestaat niet één wondermiddel om meer mensen naar de zorg te leiden, maar het gaat om een optelsom van verschillende factoren", duidt Olivier Remy van ACV Puls. "Er moet dringend gewerkt worden aan betere loon- en arbeidsvoorwaarden. Zo is er vaak nog altijd geen sprake van stabiele uurroosters voor het personeel. Dat is echt een pijnpunt. Daarnaast moeten er ook meer kansen worden geboden aan mensen die deeltijds in de sector willen werken en moeten de opleidingen voor zij-instromers worden versterkt."

De lijst met instellingen die onder verhoogd toezicht staan, noemt Remy een nuttig instrument. "Het helpt om problematische toestanden op te sporen en op termijn het niveau van de sector op te krikken."

Meest gelezen