Foto ter illustratie
AFP or licensors

Mag je thuiswerken als het sneeuwt? "Spreek af met je werkgever"

Heb je recht op thuiswerk bij slechte weersomstandigheden, zoals hevige sneeuw? Daarrond bestaat geen duidelijke regelgeving in ons land. "Spreek vooral goed af met je werkgever", adviseert professor arbeidsrecht Alexander De Becker. Morgen trekt een sneeuwzone over ons land, maar hoeveel sneeuw er zal vallen en waar precies, blijft nog wat onzeker.

Xavier Taveirne is jouw consumentenman. Hij presenteert elke werkdag tussen 9 uur en 10 uur "WinWin" op Radio2. Heb je een vraag, tip of probleem? Mail naar winwin@radio2.be

Het is oppassen geblazen op de weg bij hevige sneeuwval. Lange files door de gladheid en een verstoord openbaar vervoer maken de reis naar je werk lastiger dan normaal. Maar is vooraf aangekondigde sneeuwval een geldige reden om niet naar het werk te gaan? "Daar zijn geen eenduidige regels over", zegt Alexander De Becker, professor arbeidsrecht aan de UGent. "Ik adviseer om goed af te spreken met je werkgever."

Aangekondigde versus onverwachte sneeuwval

Mag je zelf beslissen om thuis te blijven? "Neen. Wist je op voorhand dat het slecht weer zou worden, dan moet je in de eerste plaats alle inspanningen leveren om op tijd op je werk te geraken. Bij aangekondigde sneeuw moet je vooruit plannen en rekening houden met langere reistijden. Je moet op je werk geraken, tenzij je het anders met je werkgever regelt", vertelt de professor arbeidsrecht.

Niet met de auto durven te rijden, is geen geldige reden om niet naar je werk te gaan als het sneeuwt

Alexander De Becker, prof arbeidsrecht

"Weersomstandigheden zijn tijd- en plaatsgebonden, zodat je reden om er niet te raken daar erg van afhangt", legt De Becker uit. Bijvoorbeeld, bij onverwachtse en plotse hevige sneeuw, kan je misschien onmogelijk weg met je auto omdat je ondergesneeuwd bent.  Maar durf je niet te rijden met de auto? "Dat is geen geldige reden, want je kunt nog altijd het openbaar vervoer nemen of meerijden met een collega."

Afspraken verschillen van sector tot sector

"Er is geen pasklaar antwoord op de vraag of je mag thuisblijven bij sneeuw of niet, omdat het verschilt van sector tot sector", legt De Becker uit. "In sommige sectoren, zoals de bouw, kun je niet altijd werken door de sneeuw. Je werkgever laat je dan weten dat je niet op de werf verwacht wordt. Dat noemen we technische werkloosheid door omstandigheden en dan val je in een bijzonder systeem. Je krijgt een vervangingsuitkering."

Maar algemeen geldt dat je niet alleen mag beslissen thuis te blijven. "Als je niet komt opdagen, dan ben je onwettig afwezig. Je krijgt geen loon voor die dag. Regel het dus vooral heel goed met je werkgever."

Meest gelezen