Gentse watermaatschappij test glasvezel om lekken op te sporen: "Op basis van geluid weet glasvezel waar gaatje zit" 

De Gentse watermaatschappij Farys test glasvezelkabel uit in de strijd tegen lekken in de leidingen. Vorig jaar ging er 11,5 miljoen kubieke meter water verloren bij Farys. De watermaatschappij test daarom verschillende systemen uit om lekken op te sporen. "Uit de testfase blijkt dat glasvezel kan horen waar een lek zit, ook al is dat maar de grootte van een speldenkop", zegt Bruno Pessendorfer van Farys.

"We zijn bij Farys al een klein jaar aan het testen met glasvezel", legt Bruno Pessendorfer uit. "We brengen dus een glasvezelkabel in de leiding terwijl die operationeel is. Daarvoor zijn speciale technieken nodig. Eens die glasvezelkabel is ingebracht, geeft hij talloze kilometers lang rechtstreekse informatie door."

Een lek geeft een soort van gefluit en glasvezel kan dat horen en registreren

Bruno Pessendorfer, Farys

Zo kan glasvezel opsporen waar een lek zit. "Een glasvezelkabel kan horen waar een lek zit. Ook al is dat lek amper een speldenkop groot. Dat geeft een soort van gefluit en glasvezel kan dat horen en registreren. Daarnaast zijn er nog andere parameters die aangeven dat er iets loos is. Dankzij die informatie kunnen we ingrijpen voor het lek groter wordt."

700 kilometer lang distributienet

Een deel van de testfase is het uitsluiten van valse alarmen. "Dat neemt wat tijd in beslag, maar we hopen dat we nog in de loop van dit jaar stappen kunnen zetten om de technologie toe te passen. In de eerste plaats in het transportnet, dat 700 kilometer lang is, daarna mogelijk ook in het distributienet." Dat laatste net is 12.000 kilometer lang.

Naast glasvezel maakt Farys ook gebruik van satellietbeelden om waterlekken op te sporen. Ook die technologie zit nog in een testfase.

Meest gelezen