Siamese tweeling met succes gescheiden na complexe operatie met behulp van virtual reality

Een Braziliaanse siamese tweeling die met hun hoofden aan elkaar was verbonden, is met succes gescheiden na een reeks complexe operaties. De ingrepen vonden plaats in een ziekenhuis in de Braziliaanse grootstad Rio de Janeiro. De specialisten maakten onder meer gebruik van virtual reality.  

De broertjes Bernardo en Arthur Lima zijn net geen vier jaar oud. Al heel hun leven zaten ze met hun hoofden aan elkaar vast. Een craniopagus-tweeling worden ze genoemd, een siamese tweeling die verbonden is via de schedel. Zo deelden ze ook vitale verbindingen in de hersenen.

Dat zo'n tweeling scheiden een hachelijke onderneming is, lijdt geen twijfel. De ouders van de broertjes hadden aanvankelijk dan ook te horen gekregen dat er weinig kans was dat dat ooit zou lukken. 

De kinderen waren in behandeling in het Instituto Estadual do Cerebro Paulo Niemeyer in Rio de Janeiro. Toen ze 2 jaar oud waren, waren hun ouders naar de grootstad verhuisd in de hoop dat het gespecialiseerde ziekenhuis hen zou kunnen helpen. 

"Een van de meest complexe scheidingsoperaties ooit"

Voor de operatie riep het ziekenhuis de hulp in van de Kashmiri-Britse specialist Noor ul Owase Jeelane, verbonden aan het London's Great Ormond Street Hospital. Hij leidt ook het liefdadigheidsfonds Gemini Untwined, dat geld inzamelt voor onderzoek naar en operaties van siamese tweelingen. Hij bracht eerder al verscheidene operaties van siamese tweelingen tot een goed einde.   

Maar deze operatie van de Braziliaanse broertjes noemde zijn team toch "een van de meest complexe scheidingsoperaties die ooit werden voltooid". Meer dan 100 artsen en verpleegkundigen werden ingeschakeld voor de reeks van zeven ingrepen die de jongetjes moesten ondergaan. De laatste operatie nam liefst 27 uur in beslag. 

BEKIJK - Dokter Jeelani was "helemaal kapot" toen de scheidingsoperatie achter de rug was:

Videospeler inladen...

De operaties werden maandenlang voorbereid. Er werden geavanceerde technieken gebruikt met behulp van virtual reality-projecties van de tweeling, gebaseerd op CT- en MRI-scans. Chirurgen uit verschillende landen opereerden voor het eerst samen in dezelfde "virtual reality"-zaal, zo omschreef dokter Jeelani het VR-proces. "Het is geweldig om de chirurgie te kunnen uitvoeren voor je de kinderen daadwerkelijk risico laat lopen." 

Vlak na de operatie gingen de hartslag en de bloeddruk van de kinderen "door het dak", volgens de dokter, zoals dat altijd het geval is wanneer een siamese tweeling wordt gescheiden. Maar hun toestand kalmeerde toen ze vier dagen na de ingreep werden herenigd. Op beelden is te zien hoe de broertjes elkaars hand vasthouden in een ziekenhuisbed. 

De kinderen moeten nu nog een zestal maanden revalideren in het ziekenhuis. Met hun bijna 4 jaar zijn ze de oudste siamese tweeling die ooit zo'n complexe scheidingsoperatie heeft doorstaan.

Volgens cijfers van Gemini Untwined resulteert één op de 60.000 geboortes in een siamese tweeling. Slechts 5 procent daarvan is een craniopagus-tweeling, die verbonden is via de schedel. De meeste van hen sterven kort na de geboorte.

Meest gelezen