Archieffoto ter illustratie
© Kees van de Veen

Impact coronacrisis: kinderen zijn vaker verdrietig, bijna een kwart kan thuis moeilijk studeren 

Kinderen van het vierde tot zesde leerjaar voelen zich door de coronacrisis minder goed in hun vel, hebben minder energie en ook minder vertrouwen in de toekomst. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het Jeugdonderzoeksplatform, een samenwerking tussen UGent, VUB, KU Leuven en HOGENT. 

De coronacrisis heeft een duidelijke impact op kinderen van tien tot twaalf jaar: ze zijn minder tevreden over hun leven, hebben minder energie en zijn vaker verdrietig. Dat stellen de onderzoekers van het Jeugdonderzoeksplatform vast na een bevraging in het voorjaar van 2021 bij bijna 2.500 kinderen.

Kinderen moesten meer terugplooien op hun gezin maar jammergenoeg was die ervaring eerder negatief

Jef Vlegels, onderzoeker Jeugdonderzoeksplatform

Door de coronamaatregelen vielen zowel heel wat school- als vrijetijdsactiviteiten weg. Het effect op het sociale leven van de kinderen was groot, zegt onderzoeker Jef Vlegels: "Kinderen moesten daardoor meer terugplooien op hun gezin maar jammergenoeg was die ervaring eerder negatief:  kinderen voelen zich thuis minder gesteund en ervaren er meer conflict en ook op school ervaren ze de relatie met de leerkracht minder positief."

Ons jeugdjournaal "Karrewiet" sprak met enkele kinderen. Hoe ervaren zij de coronacrisis?

Videospeler inladen...

Kwetsbare kinderen

De onderzoekers deden in 2018 een gelijkaardig onderzoek en zien daardoor dat er nu meer kinderen in een kwetsbare thuissituatie uit de boot dreigen te vallen. Zo zegt 14% van de kinderen dat er tijdens de lockdown niet elke dag genoeg eten was, 23% geeft toe dat het thuis niet of slechts een beetje lukte om te studeren, en 6% van de 10- tot 12-jarigen zegt geen enkel contact te hebben gehad met vrienden tijdens de lockdown. Vlegels: "Kinderen die al in moeilijke situaties leven, dreigen nog meer geïsoleerd te geraken van hun sociaal netwerk wat een negatief effect heeft op hun welbevinden."

Er is ook positief nieuws, vindt de onderzoeker: "De meeste kinderen zijn er wel in geslaagd om het contact met hun vrienden goed te onderhouden, vooral online. Maar op die leeftijd maken ze ook gemakkelijk nieuwe vrienden en dat is nu bijna niet gebeurd." Ook geven kinderen over het algemeen aan dat ze zich goed geïnformeerd voelen over het coronavirus.

Er zijn dingen die je kan doen, om je weer beter te voelen. Opvoedingsexpert Steven Gielis zet in dit filmpje enkele tips op een rij.

Videospeler inladen...

Meest gelezen