Veel verandert er niet voor het koppel: ze leven al jaren gescheiden.

Terwijl verguisde koning Juan Carlos Spanje verlaat, blijft gewaardeerde koningin Sofía op het Zarzuela-paleis

Niet bepaald een verrassing gisteren: de Spaanse oud-koning Juan Carlos (82), die gebukt gaat onder een plaag van schandalen, verlaat zijn thuisland. Een "elegante" oplossing om de Spaanse monarchie niet verder te beschadigen. Intussen waren alle ogen gericht op de plichtsbewuste oud-koningin Sofía. Zou ze haar echtgenoot (moeten) volgen? Nee, stellen Spaanse media vanochtend. Sofía blijft wonen op het Zarzuela-paleis in Madrid. De Spaanse premier Pedro Sanchez zegt dat de monarchie niet in het gedrang komt.

Juan Carlos' beslissing is allicht een gevolg van (alweer) een schandaal waarin hij verwikkeld is geraakt. Daarbij zou smeergeld - ettelijke miljoenen - zijn betaald bij de bouw van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië door een Spaans consortium in 2011. 

Zowel in Zwitserland als Spanje loopt een gerechtelijk onderzoek naar geheime bankrekeningen, dubieuze transacties, belastingontduiking en mogelijke omkoping.

Volgens Spaanse media heeft Juan Carlos het land al verlaten. De Dominicaanse Republiek, Zwitserland, Griekenland en zelfs Nederland vallen als mogelijk toevluchtsoord. De Portugese pers claimt echter dat hij in Portugal vertoeft, waar de Spaanse koninklijke familie in de jaren 30 in Estoril in ballingschap leefde. Een land in de buurt van water lijkt ook de meest logische keuze, want Juan Carlos is verzot op zeilen. En met pakweg Portugal is de nabijheid met Spanje verzekerd. 

Koningin Sofía blijft een geheim wapen

Maar waar de pers gisteren net dat tikkeltje meer wakker van leek te liggen, was het lot van koningin-op-rust Sofía (81). Juan Carlos en Sofía leven al jaren gescheiden van tafel en bed op het Zarzuela-paleis.

De voorbije decennia passeerden talrijke verhalen over minnaressen en buitenechtelijke kinderen de revue, maar de voormalige koningin sprak zich nooit publiekelijk uit over de vermeende ontrouw van Juan Carlos. Integendeel. Sofía blijft tot op heden minutieus op de achtergrond en treedt enkel op de voorgrond voor officiële koninklijke activiteiten.  

Het plichtsbesef bij Sofía en haar professionaliteit is - sinds haar verloving - groot. De vrouw die ooit de titel kreeg (en nog altijd draagt) van "eenzaamste koningin van Europa" stelt Spanje onder alle omstandigheden voorop, en lijkt haar lot waardig te dragen. Zo was ze dit jaar nog te zien met haar man op de uitvaart van zijn oudste zus Pilar. Het dwingt alleen maar respect af bij de Spanjaarden. Zo kwam Sofía in een bevraging (2018) van de Spaanse krant ABC met 76,2 procent als meest gewaardeerde Spaanse royal naar voren.

Het zal dan ook niet verwonderen dat openbare omroep RTVE en kwaliteitskrant El País schrijven dat Sofía gewoon op het Zarzuela-paleis in Madrid blijft wonen. Daar geniet ze het gezelschap van haar zus Irene. Door in Spanje te blijven kan Sofía zich ook verder inzetten voor goede doelen als het Rode Kruis en haar zoon koning Felipe steunen. Het gerecht hoeft ze niet te vrezen: de naam van Sofía valt in de hele corruptiezaak met Saudi-Arabië niet. 

Premier Sanchez: beoordeel de mensen, niet de instellingen

In een reactie zegt de socialistische premier Pedro Sanchez dat hij niet weet waar de ex-koning naartoe is. Wel verdedigt hij de beslissingen van het koninklijk huis. "Hier worden mensen beoordeeld, niet de instellingen", luidt het bij de premier. Sanchez verzekert de Spanjaarden ook dat de ex-koning ter beschikking blijft van het gerecht indien dat nodig zou zijn. 

De premier benadrukt dat hij "het constitutioneel pact eerbiedigt" en dat de monarchie dus niet in het gedrang komt. De kwestie heeft wel tot spanningen geleid tussen de socialistische PSOE van Sanchez en de radicaal-linkse coalitiepartner Podemos. Die beweert niet ingelicht te zijn over de gang van zaken rond het vertrek van Juan Carlos.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen