Radio2

Uitbater Gentse Blaarmeersen past uitgang zwemzone aan: "Amokmakers drongen zondag langs daar binnen"

Na de overlast zondagnamiddag in het Gentse recreatiedomein Blaarmeersen, hebben de stad en de uitbater Farys beslist enkele aanpassingen te doen. Omdat zondag een groep jongeren via de uitgang is binnengegaan, komt daar extra security. Farys bekijkt ook hoe het die uitgang kan aanpassen zodat niemand van buiten naar binnen kan. Je mag alleen maar zwemmen in de Blaarmeersen als je je hebt geregistreerd en betaald hebt aan de ingang.

Wie van buiten Gent wil gaan zwemmen op het domein Blaarmeersen, moet zich registreren en betalen aan de ingang. Er is maar 1 ingang. Samen met het hek van 700 meter, moet die registratie verhinderen dat groepen jongeren zonder registratie binnenkomen en problemen veroorzaken.

Toch is dat zondag gebeurd. Zowat 40 jongeren zijn over de poort aan de uitgang gesprongen, en dus zonder registratie en betaling de zwemzone binnen geraakt. Ze zochten problemen met andere bezoekers. Sfeerbeheerders en veiligheidsmensen hebben erger kunnen voorkomen. Maar toch is de politie tussenbeide gekomen en werd een jongere opgepakt.

Vanmorgen hebben de stad Gent en uitbater Farys beslist dat er aan de uitgang iets moet veranderen. "Er komen daar meer securitymensen", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD), "en Farys zal die uitgang fysiek aanpassen om te verhinderen dat er langs daar nog groepen binnenkomen."

"We delen wel degelijk gele en rode kaarten uit"

De aanpak van de stad om problemen in de Blaarmeersen te voorkomen, werkt volgens Bracke wel degelijk. "Dat plan van aanpak vinden wij en Farys wel degelijk goed. Het moet alleen ook tot in de puntjes toegepast worden op het terrein. Er zijn sfeerbeheerders van de organisatie Flow, die de gemoederen kunnen bedaren. Er zijn onze interne securitymensen die kunnen optreden als het toch fout loopt. Die hebben sinds de opening begin vorige week 84 van de 5.000 bezoekers buitengezet. En als het echt uit de hand loopt, kan de politie ook altijd tussenbeide komen. We delen dus wel degelijk gele en rode kaarten uit." 

Nu bekijkt Farys dus ook hoe het de uitgang kan aanpassen. Dat kan bijvoorbeeld via een fysieke trechtering, zodat de uitgang niet meer als ingang gebruikt wordt. Ook in de ingangszone komen er meer sfeerbeheerders en veiligheidsmensen. 

"Maar waar heel veel mensen in alle diversiteit samenkomen, gaat het soms wel eens fout. Een nulrisico kunnen we niet beloven, wel een goede toepassing van het plan van aanpak. Volgens mij zijn er afgelopen zondag geen fouten gebeurd", besluit Bracke.

VRT NWS

Meest gelezen