Moeder doodgereden Merel De Prins (12) geschokt door uitspraak Jan Jambon (N-VA) over te snel rijden: "Zulke dingen zeg je niet, zeker niet als minister-president"

Peggy Muyldermans, de moeder van Merel De Prins die in 2015 op twaalfjarige leeftijd werd doodgereden, is niet te spreken over de uitspraak van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Die gaf in "De tafel van vier" op Play4 toe dat hij zijn chauffeur “heel zelden” de opdracht geeft om te snel te rijden. “Zulke dingen zeg je niet, zeker niet als minister-president die een voorbeeld moet stellen”, vindt Muyldermans.

Op 28 oktober 2015 reed Muhammed Aytekin op het kruispunt van de Jan Frans Willemsstraat en de Radiatorenstraat in Vilvoorde de 12-jarige Merel De Prins aan. Het meisje werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar overleed aan de gevolgen van haar verwondingen. Aytekin scheurde op het moment van de feiten aan 85 km/uur door de bebouwde kom.

Dat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) openlijk toegeeft dat zijn chauffeur op zijn vraag soms te snel rijdt, komt bij Merels moeder Peggy Muyldermans dan ook hard aan. “Op zulke momenten word je kwaad. Het is vooral echt frustrerend voor nabestaanden van verkeersslachtoffers. Zulke dingen zeg je niet, zeker niet als minister-president die een voorbeeld moet stellen. Ook de mensen die er alles aan doen om de verkeersveiligheid te verbeteren, moeten daar kwaad van worden. Dat zijn toch mensen die voor hem werken.”

BEKIJK - De moeder van Merel De Prins, het 12-jarig meisje dat in 2015 werd doodgereden in Vilvoorde, is niet te spreken over de uitspraak van Jambon:

Videospeler inladen...

Rooksignalen

Politierechter Geert Vandaele vindt de uitspraak “zeer spijtig”, maar verbaasd is hij naar eigen zeggen niet. “Het is een illustratie van wat er bij bepaalde verkeersgebruikers leeft. Snelheid, dat is iets wat ze kunnen effenen door een geldboete te betalen. Een soort belasting op hun gedrag, en daarmee is voor hen de kous af.” Begrip voor de uitspraak heeft hij niet. “De dag van vandaag bestaan er genoeg communicatiemiddelen. Je moet niet met rooksignalen werken om te zeggen dat je er niet op tijd geraakt.”

Volgens Vandaele is het overigens strafbaar om een bestuurder aan te sporen te snel te rijden. “Artikel 10.4 van de wegcode verbiedt om mensen aan de toegestane maximumsnelheid te overschrijden. Alleen: dat wordt amper vervolgd, en indien toch slechts heel licht bestraft. Het is een kwestie van bewijzen: hoe toon je aan dat iemand je dat bevel heeft gegeven?”

Ook Cathy Berx, voorzitter van het Vlaams Forum Verkeersveiligheid en gouverneur van de provincie Antwerpen, is niet te spreken over Jambons opmerking. “De belangrijkste killers in het verkeer zijn overdreven snelheid, rijden onder invloed en onder afleiding. Het is dus bijzonder pijnlijk en ook echt jammer dat zoiets gebanaliseerd wordt. Als je te snel rijdt, zie je een en ander niet, en dan is de impact van een eventuele aanrijding veel groter. Overdreven snelheid is niet iets om te banaliseren.”

"Positief effect"

Jambons woordvoerder benadrukt in een reactie dat de minister-president te snel rijden niet wil goedpraten. “Als hij ergens snel moest zijn, zal hij zijn chauffeur wel al eens gevraagd hebben om zich te haasten. Maar daarmee wilde hij bewust te snel rijden niet vergoelijken of de risico's minimaliseren.” Aan De Standaard laat zijn kabinet weten te willen vermijden dat de woorden van Jambon “een duiding krijgen die hij niet bedoeld heeft”.

“Hij heeft het nochtans wel gezegd, het zijn zijn uitspraken. Zijn kabinet moet het niet anders gaan verwoorden, het is uit zijn mond gekomen”, klinkt het bij Muyldermans.

Vandaele probeert een positieve kant in de hetze te zien: “Ik ben ondertussen vrij zeker dat zijn uitspraak een positief effect heeft: hij heeft het probleem opnieuw naar boven gebracht. In volle crisis staat verkeersveiligheid plots weer helemaal bovenaan het lijstje.”

Meest gelezen