Liveblog - 183 nieuwe overlijdens in ons land, wereldwijd nu meer dan één miljoen bevestigde besmettingen

Het coronavirus heeft in België nu al meer dan 1.000 dodelijke slachtoffers gemaakt. De voorbije 24 uur zijn er 183 nieuwe overlijdens gemeld in ons land. Deze avond raakte bekend dat wereldwijd nu de mijlpaal van een miljoen bevestigde besmettingen is bereikt. In de sportwereld wordt dan weer een virtuele Ronde van Vlaanderen georganiseerd en dreigt de voetbalcompetitie te worden stopgezet. Volg hier al het coronanieuws van vandaag.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Zoekt u in deze onzekere tijden een luisterend oor? Bij Tele-Onthaal kan u terecht op telefoonnummer 106 of chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102 of chat op awel.be.

Hieronder vindt u eerst de cijfers en het belangrijkste nieuws dat we liever bovenaan houden. Alle gewone updates kunt u daaronder lezen.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

aantal mensen in het ziekenhuis*

onder wie op intensieve zorg

totaal aantal mensen dat het ziekenhuis heeft verlaten

overleden

*aantal ziekenhuisbedden dat gisteren werd ingenomen door patiënten waarbij besmetting met coronavirus is vastgesteld.

Het aantal nieuwe opnames in de afgelopen 24 uur staat los van de totale toename van het aantal ziekenhuisopnames. In het totaal aantal zijn ontslagen en overlijdens al verrekend. Ook zijn de ziekenhuisrapportages niet elke dag hetzelfde.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wereldwijd nu meer dan een miljoen officiële besmettingen

Belga

Er zijn wereldwijd nu meer dan een miljoen mensen besmet met het coronavirus, zo heeft de gezaghebbende Johns Hopkins-universiteit berekend. Enkele uren geleden was een andere trieste mijlpaal bereikt, die van 50.000 doden. Intussen ligt dat aantal alweer op ongeveer 51.000. Het aantal besmettingen ligt in werkelijkheid uiteraard veel hoger, omdat lang niet iedereen getest wordt. Het aantal besmettingen blijft hard stijgen, onder meer omdat het momenteel heel snel gaat in de Verenigde Staten.

Hoe snel het gaat, bewijzen volgende cijfers: het duurde 55 dagen vooraleer we aan 100.000 besmettingen zaten. Goed 20 dagen later zaten we wereldwijd aan 500.000. En nu, amper 8 dagen later, zitten we dus aan het miljoen. De laatste 24 uur groeide het aantal wereldwijde besmettingen met 10 procent. Het is de eerste keer dat dit met dubbele cijfers gebeurt sinds het virus China verliet. 

183 nieuwe overlijdens door coronavirus

De overheid heeft zoals elke dag nieuwe cijfers vrijgegeven over de Covid-19-patiënten in ons land. Dit zijn de nieuwste vaststellingen:

De voorbije 24 uur werden er 1.384 nieuwe besmettingen geregistreerd. In totaal werden er in België nu al 15.348 besmettingen geregistreerd.

Er liggen nu in totaal 5.376 mensen in het ziekenhuis die besmet zijn met het coronavirus. De voorbije 24 uur zijn daar 584 patiënten bij gekomen.

Van die groep liggen 1.144 mensen op intensieve zorg. 906 patiënten krijgen beademing.  De voorbije 24 uur waren er 56 extra patiënten die intensieve verzorging nodig hadden.

De voorbije 24 uur mochten er 363 mensen het ziekenhuis verlaten. In totaal zijn er nu al 2.495 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis. 

In de voorbije 24 uur zijn er 183 nieuwe sterfgevallen gemeld. In totaal zijn daardoor nu al 1.011 coronapatiënten overleden

Bekijk hier de duiding die wetenschapsjournalist Koen Wauters bij de cijfers gaf in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Cruiseschip Zaandam aangemeerd in Florida

Het cruiseschip Zaandam is aangemeerd in de haven van de stad Fort Lauderdale in Florida. Aan boord van de Zaandam bevinden zich nog vijf Nederlanders. Ook is het lichaam van een overleden Nederlander nog op het schip. Op het schip hebben tientallen passagiers symptomen van het nieuwe coronavirus en zijn vier passagiers overleden, onder wie de Nederlander.

"Humor. En verantwoord onnozel doen als ventiel om de spanning te lossen"

Wat kan een mogelijk medicijn zijn om extra stress te counteren, nu gezinnen dagenlang samen in hun "kot moeten blijven" en dicht op elkaars huid zitten? Psychiater Dirk De Wachter antwoordt daarop: "Humor. Verantwoord onnozel doen lijkt mij een mogelijkheid om een beetje een ventiel te hebben om die spanning te lossen. Plezantigheid, zottigheid: we zijn daar als Belgen ook goed in." Bekijk het fragment uit "De Afspraak" onder de quote: 

Ik denk dat we moeten blijven inzetten op humor

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Cruiseschepen Zaandam en Rotterdam mogen dan toch aanmeren in Florida

De twee cruiseschepen Zaandam en Rotterdam van de Holland America Line zullen de komende uren mogen aanmeren in Fort Lauderdale in de Amerikaanse staat Florida. Dat is beslist na overleg tussen de rederij, de federale regering in Washington en die van Florida en lokale overheden.

Eerder had Florida de toegang tot de havens geweigerd uit vrees voor  besmetting. Een aantal mensen op de Zaandam zouden besmet zijn met het coronavirus. Vier mensen zijn overleden. Twee onder hen zouden echter niet besmet zijn.

Op de Zaandam zitten iets meer dan duizend passagiers en bemanningsleden. Op de Rotterdam zijn er dat iets meer dan 1.450. De Amerikaanse regering had Florida zwaar onder druk gezet om die mensen toch van boord te laten gaan. Er werd gevreesd dat er anders veel meer besmettingen zouden zijn.

De gezonde passagiers zouden nu via speciale bussen worden overgebracht naar luchthavens en zo naar huis worden gevlogen. Tien zwaar zieke mensen worden opgenomen in ziekenhuizen in Florida. Er zijn ook 45 mensen met lichte symptomen en die zullen voorlopig aan boord moeten blijven.

Wereldwijd zijn er nog een tiental andere cruiseschepen in de problemen wegens mogelijke besmetting. Ook zij worden vaak de toegang tot havens geweigerd. 

BNP Paribas Fortis zal geen dividend uitkeren

Uiteindelijk zal de Belgische dochter van BNP Paribas géén dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Moederbedrijf BNP Paribas had daarom gevraagd, maar onder meer minister van Financiën Alexander De Croo had zich daartegen verzet. Hij vindt het belangrijk dat banken een goede financiële buffer houden in crisistijden als deze. 

"Honderden artsen en verpleegkundigen in Duitsland besmet"

Ongeveer 2.300 artsen en verpleegkundigen in Duitse ziekenhuizen zijn tijdens hun werk besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat vertelt het Robert Koch-Institut aan de Süddeutsche Zeitung.

Volgens het instituut gaat het nog om een bescheiden inschatting en zal het werkelijke aantal veel hoger liggen.

Duitse ziekenhuizen kondigden deze week aan hun capaciteit te verhogen om het groeiende aantal coronapatiënten te kunnen opvangen. Op veel plaatsen is echter een tekort aan beschermende middelen voor het ziekenhuispersoneel.

De uitval van personeel vergroot de druk op het gezondheidssysteem.  Volgens de vermaarde Johns Hopkins Universiteit in de VS zijn er in Duitsland al 84.264 besmettingen vastgesteld en 1.074 overlijdens.

Bewoners van woonzorgcentrum in Wingene zonder symptomen toch besmet met coronavirus: "We lopen achter de feiten aan"

Er zullen komende week 20.000 extra coronatesten beschikbaar zijn voor woonzorgcentra. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in "Terzake". Het vermoeden bestaat dat meer bewoners in woonzorgcentra besmet zijn dan gedacht. Dat bleek na een reportage in "Terzake" over bewoners van een woonzorgcentrum in Wingene die werden getest. Van 15 mensen op een afdeling bleken er 13 besmet zonder dat ze symptomen hadden. Er komt absolute prioriteit voor testen op corona in woonzorgcentra, zegt Beke nu. 

Lees meer in onderstaand artikel:

NAVO gaat strijd tegen corona-epidemie coördineren

De ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO hebben opperbevelhebber generaal Tod Wolters belast met de coördinatie van de strijd tegen het coronavirus. Dat is afgesproken op een virtuele top. Wolters moet voortaan de inspanningen van de lidstaten in goede banen leiden en inschatten waar de noden zijn. Concreet zal de NAVO instaan voor transport via de lucht van medisch materiaal en personeel.

Tot nu toe handelden de NAVO-lidstaten eerder op eigen initiatief. Zo heeft Turkije medische hulpgoederen zoals mondmaskers en beschermende kledij overgevlogen naar Spanje en Italië. Ook andere landen deden een duit in het zakje. Het is de bedoeling dat dat nu meer gestructureerd gaat gebeuren. De ministers van Defensie zullen dat verder uitwerken.

De NAVO en de Europese Unie kregen aanvankelijk de kritiek dat ze weinig deden om hulpbehoevende lidstaten te helpen. Rusland en China zijn samen met Cubaanse artsen in dat vacuüm gesprongen, maar nu komt de onderlinge hulp van de EU- en de NAVO-leden op gang.

Het was overigens de eerste NAVO-ministerraad waar de leden niet samen vergaderden, maar via het internet. Ook was het de eerste keer dat de nieuwe lidstaat Noord-Macedonië deel kon nemen. 

Wat is het nut van de bloedtests die eraan komen?

Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) legt in "De Afspraak" uit dat men via bloedtests een idee wil krijgen van hoeveel procent van de bevolking in contact is geweest met het coronavirus, door te checken of mensen antistoffen  hebben ontwikkeld. Bloedtests kunnen ook een beeld geven van de verdeling over bevolkingsgroepen.

"Dit zal ons ook iets leren over de toekomst, over de tweede en derde piek. Die zal afhangen van hoeveel mensen er zijn die immuniteit hebben ontwikkeld", zegt Vlieghe. Maar bij een nieuwe piek in pakweg oktober, zal het nooit zo'n walkover zijn als nu, zegt ze, omdat er dan sowieso een deel van de bevolking immuniteit zal hebben. "Daarom is het interessant om te weten wie dat zijn, vooral jongeren of vooral ouderen enz." Bekijk hier het gesprek met Vlieghe uit "De Afspraak": 

Videospeler inladen...

Het gaat sowieso nipt worden qua aantal plaatsen op intensieve verzorging

Erika Vlieghe, specialiste infectieziekten van het UZ Antwerpen, zegt in De Afspraak dat het aantal mensen op intensieve nog even zal blijven stijgen, maar gelukkig heeft België een ruime buffer

Ierland gaat in recessie door het virus

Ook Ierland voelt een duidelijke impact van het coronavirus. Het aantal werklozen is er in maart verdrievoudigd en de minister van Financiën schat de economische schade op 16 miljard euro. Premier Leo Varadkar zei op een persconferentie dat zijn land hierdoor nu in recessie gaat. De inkomsten van de staat uit belastingen daalden in maart met 21 procent vergeleken met maart vorig jaar. 

AFP or licensors

Zorgnet Icuro niet blij met uitspraken minister De Backer

Zorgnet Icuro, de koepel van ziekenhuizen en woonzorgcentra, is niet te spreken over de uitspraken van minister De Backer. Die leidt de werkgroep die zich bezighoudt met het medisch materiaal, en hij gaf in de Kamer aan dat ziekenhuizen zuiniger moeten zijn met hun beschermend materiaal zoals mondmaskers en handschoenen.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet Icuro, vindt die uitspraak van de minister ongehoord: “De ziekenhuizen proberen goede zorg te leveren aan hun patiënten, en daar heb je materiaal voor nodig. De kwaliteit van dat materiaal is ook niet altijd even goed.”

"Kindersterfte door corona is zeldzaam, maar raadpleeg arts als kind ziek is"

"Indien uw kind een belangrijk probleem heeft, stel dan het zoeken van medische hulpverlening niet uit." Dat zeggen de Belgische kinderartsen in een persbericht. De kinderartsen benadrukken dat ernstige infecties en overlijdens bij kinderen door Covid-19 zeer zeldzaam zijn.

Maar anderzijds moedigen ze ouders aan om tijdig hulp te zoeken bij een huis- of kinderarts als een kind ernstige symptomen vertoont. Ook als een kind een ander, niet-Covid-19-gerelateerd probleem heeft, moeten ouders niet aarzelen om medische hulp te zoeken, klinkt het.

De Belgische kinderartsen zeggen diep geraakt te zijn door berichten in de pers over enkele kinderen die overleden aan Covid-19. "Maar we moeten benadrukken dat Covid-19 bij kinderen in de regel een mild verloop kent", zeggen de kinderartsen. " En daarnaast mogen we niet vergeten dat er elk jaar ook aan griep en andere virale infecties kinderen overlijden, zij het eveneens zeer zeldzaam."

Een lach en een traan: uw creatieve bezigheden op sociale media in coronatijden

De coronacrisis raakt ons allemaal, via sociale media sijpelt gelukkig ook wat humor door. Bekijk hieronder de compilatie uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Ann Wauters bij Linde Merckpoel: "Het is een vuil beestje"

Basketbalster Ann Wauters maakte vandaag bekend dat ze besmet is geraakt met het coronavirus. Wauters was behoorlijk ziek, maar stelt het intussen beter. Ze wil jongeren waarschuwen om het virus ernstig te nemen. Bekijk hieronder de vlog van Linde Merckpoel:

Emirates start passagiersvluchten weer op

Luchtvaartmaatschappij Emirates uit Dubai heeft de toelating gekregen om vanaf maandag een beperkt aantal passagiersvluchten uit te voeren, vooral om buitenlanders te vervoeren die de Verenigde Arabische Emiraten willen verlaten. Dat heeft topman Ahmed bin Saeed Al Maktoum aangekondigd.

De vluchten van Emirates werden vorige week stopgezet, nadat de autoriteiten van de Verenigde Arabische Emiraten alle commerciële vluchten hadden verboden.

In de Emiraten zijn tot nu toe iets meer dan 800 besmettingen met het coronavirus vastgesteld, en acht overlijdens. De internationale luchthavens in Dubai en Abu Dhabi zijn belangrijke knooppunten voor het internationale luchtverkeer.

Emirates is de grootste luchtvaartmaatschappij van het Midden-Oosten. Ze vervoerde vorig jaar ongeveer 90 miljoen passagiers.

Het is wel leuk om in deze periode een klein doel te hebben

Wielrenner Wout Van Aert kijkt uit naar zijn deelname aan de virtuele Ronde van Vlaanderen (op de rollen) zondag

Bekijk hier het item uit Het Journaal:

Videospeler inladen...

Mijn hondje had dringend wat jodium nodig

Mensen hebben de gekste excuses klaar als ze onderschept worden op weg naar zee, zegt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé . Een daguitstapje naar zee maken mag dus niet, ook niet dit weekend

Bekijk hier het item uit Het Journaal: 

Videospeler inladen...

"Drempel van 50.000 coronadoden wereldwijd overschreden"

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Wereldwijd zijn er nu meer dan 50.000 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat is iets voor 7 uur vanavond gemeld door de Johns Hopkins-universiteit in de VS, die zich baseert op officiële bronnen.

De website heeft het over 50.230 dodelijke slachtoffers wereldwijd. De kaap van een miljoen bevestigde gevallen is met 981.221 ondertussen in zicht.

Italië incasseerde tot nu toe de zwaarste klappen met 13.915 sterfgevallen. Spanje telde er 10.003, de VS 5.316, Frankrijk 4.032, China (Hubei) 3.199 en Iran (foto) registreerde 3.160 overlijdens ten gevolge van COVID-19. Tegelijk zijn er wereldwijd 204.605 mensen genezen.

Nog een cijfer om bij stil te staan: wereldwijd zijn nu minstens 3,9 miljard mensen verplicht om thuis te blijven of op een of andere manier hun contacten met anderen te beperken. Dat is zowat de helft van de wereldbevolking. Een andere opmerking betreft de officiële cijfers in China, het land waar het virus het eerst is uitgebroken. Nogal wat landen – en onlangs nog Amerikaanse inlichtingendiensten- hebben twijfels bij de Chinese statistieken omdat die een vertekend en te rooskleurig beeld van de situatie zouden geven. Zo zou het aantal doden in China veel hoger liggen dan officieel wordt toegegeven. Controle is echter erg moeilijk.

In het Verre Oosten lijken Taiwan, Zuid-Korea, Hongkong en Singapore het virus vrij snel onder controle te hebben gekregen. Daar wordt –net als in China zelf- echter gevreesd voor een tweede golf van besmettingen als de quarantaines en andere maatregelen worden opgeheven.

Vrees voor "collateral damage" door Covid-19

Longarts Eva Van Braeckel van het Universitair Ziekenhuis (UZ) Gent vreest dat de corona-epidemie ook onrechtstreeks slachtoffers zal maken, omdat mensen met andere klachten niet naar het ziekenhuis of naar de spoeddienst durven komen. Dat zei ze zonet in Het Journaal. Die vrees bestaat al langer, maar ondanks duidelijke communicatie dat Covid-patiëntien strikt gescheiden worden van andere patiënten, blijft dit een probleem. 

Blijf zeker naar je arts bellen of naar de spoeddienst gaan voor andere (niet-corona)klachten

Bekijk hier het gesprek met Eva Van Braeckel in Het Journaal:

Videospeler inladen...

910 nieuwe overlijdens in de VS in een dag tijd

AFP or licensors

In de Verenigde Staten zijn er op een dag tijd 910 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt het totale aantal overlijdens op 4.513. Het aantal besmettingen is met meer dan 27.000 gestegen tot 213.144. Dat meldt het Center for Disease Control. De VS blijft dus veruit het land met de meeste besmettingen. Inzake overlijdens doen enkel Italië en Spanje het nog slechter.

Het totale aantal mensen dat wereldwijd is overleden is nu gestegen tot 20.200. Dat meldt de Johns Hopkins Universiteit in de VS die de cijfers bijhoudt. Wereldwijd zijn nu bijna een miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. 

Democratische conventie in de VS uitgesteld naar midden augustus

In de Verenigde Staten wordt de Democratische conventie uitgesteld tot de week van 17 augustus. Dat heeft de Democratische partij in een tweet bekendgemaakt. Normaal had de conventie moeten plaatsvinden tussen 13 en 17 juli in de stad Milwaukee in de noordelijke staat Wisconsin. Op die conventie zal de Democratische partij officieel haar kandidaat voor het presidentschap aanduiden.

Door de uitbraak van het coronavirus was daar evenwel twijfel over. Onlangs had de koploper bij de Democratische kandidaten Joe Biden al laten verstaan dat een uitstel tot augustus logisch zou zijn. Andere Democraten dachten na over een beperkt aantal mensen op de conventie of er waren plannen om die volledig digitaal te houden.

Door de epidemie hebben al 15 staten hun voorverkiezingen uitgesteld. Onder hen zijn erg belangrijke staten zoals New York, Pennsylvania, Georgia en Wisconsin zelf. Ook de uitdager van Biden, de linkse kandidaat Bernie Sanders, drong onlangs aan op uitstel van die voorverkiezingen omdat de volksgezondheid belangrijker is. 

Meest gelezen