Sien maakt op basis van een afdruk van een tepel een tepelprothese.
Foto: SkinRevive

Sien uit Diest wil 'tepelbibliotheek' maken: "Vrouwen na borstamputatie meer keuze geven"

Sien Vranken uit Diest wil een 'tepelbibliotheek' aanleggen. Sien maakt tepelprotheses voor mensen die hun borst of borsten hebben moeten laten amputeren, bijvoorbeeld na borstkanker. Om patiënten meer keuze te geven in het soort tepel, zoekt ze mensen die een afdruk van hun tepel willen laten maken om er een prothese van te kunnen maken.

"Bij een tepelprothese wordt een afdruk gemaakt van de borst en op basis daarvan maak ik een tepelprothese", zegt Sien Vranken uit Diest aan Radio2. "Bij een borstreconstructie wordt de tepel vaak getatoeëerd, maar een tepelprothese ziet eruit en voelt als een echte tepel. Zo'n prothese wordt met huidlijm aangebracht en blijft 10 dagen zitten. Je kan er mee zwemmen en zelfs naar de sauna gaan, maar na 10 dagen moet de prothese schoon gemaakt worden. Nadien kan je hem weer aanbrengen."

"Vaak worden tepelprotheses gemaakt op basis van de borst die patiënten nog hebben, of van de borst van de zus, mama of een ander familielid", vertelt Sien. "Maar sommige patiënten hebben beide borsten moeten laten amputeren of hebben geen familielid op wie ze een beroep kunnen doen voor een tepelprothese. Om mensen een ruimere keuze te geven in het soort tepel wil ik een 'tepelbibliotheek' aanleggen."

Hiervoor zoekt Sien vrouwen die een afdruk willen laten maken van hun borst om er tepelprotheses van te maken. "Op die manier hebben patiënten veel keuze in de vorm, kleur en grootte van de tepelprothese, want geen enkele tepel is dezelfde."

Op basis van een borstafdruk maakt Sien een mal voor de tepelprothese.
SkinRevive

Meest gelezen