AFP

Het blijft onrustig in Beiroet, hoop om nog overlevenden te vinden na explosie ebt weg

In de Libanese hoofdstad Beiroet komen opnieuw mensen op straat om hun woede te uiten over de ontploffing van eerder deze week, die zeker 158 mensen doodde en grote delen van de stad verwoestte. Intussen is er nog weinig hoop om nog overlevenden te vinden.

"Onze woede stopt niet in één dag", zeggen boze Libanese burgers op de sociale media, daags na een grote betoging die uitmondde in rellen.

Duizenden mensen betoogden gisteren tegen de regering en de corruptie in de politiek. De onkunde en nalatigheid van de regeringsleiders liggen volgens de demonstranten aan de basis van de enorme explosie in de haven van Beiroet.

De betogers willen dat de regering verantwoordelijkheid aflegt en aftreedt. Eén regeringslid heeft dat intussen gedaan, de minister van Informatie, Manal Abdel Samad.  "Na de enorme catastrofe in Beiroet kondig ik mijn vertrek uit de regering aan", verklaarde ze in een televisietoespraak. Ze bood de Libanezen ook haar excuses aan. "We hebben niet kunnen antwoorden op jullie verwachtingen."

Premier Hassan Diab kondigde gisteren aan dat er vervroegde verkiezingen komen, maar voor de betogers is dat niet de oplossing voor de aanhoudende politieke en economische malaise in Libanon. 

Weinig hoop om nog overlevenden te vinden

Intussen ebt de hoop weg om nog overlevenden te vinden, vijf dagen na de dodelijke en verwoestende explosie, die een krater van 43 meter diep sloeg in de haven van Beiroet . 

Na enkele dagen van "zoek- en reddingsoperaties, kunnen we zeggen dat we de eerste fase hebben voltooid, de fase die de mogelijkheid biedt om levende mensen te vinden", zegt het leger.

"We blijven hoop houden, maar als technische staf die in het veld werkt, kunnen we zeggen dat de hoop afneemt om mensen in leven te vinden."

Onze ploeg in Libanon volgde een team van internationale hulpverleners:

Videospeler inladen...

Meest gelezen