Regeringsonderhandelingen gaan de nacht in: "Er moeten nog belangrijke knopen worden doorgehakt" 

De onderhandelaars van de 7 politieke partijen die een nieuwe federale regering proberen te vormen, zitten al sinds 10 uur vanmorgen samen. Ze zijn ondertussen aan het allermoeilijkste thema bezig: de begroting. En het is ook nog niet duidelijk wie premier wordt. Mogelijk wordt het dus nog een lange nacht onderhandelen en zal er ook nog morgen moeten worden verder gewerkt. "Er moeten nog belangrijke knopen worden doorgehakt", zegt VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck. 

Onder leiding van de twee formateurs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) werken de "Vivaldi"-partijen (de liberalen van MR en Open VLD, de socialisten van PS en SP.A, de groenen van Ecolo-Groen en de Vlaamse christendemocraten van CD&V) naarstig voort aan een regeerakkoord. In een "constructieve sfeer", zo klinkt het. Maar er is wel nog veel werk.

De voorbije dagen en weken hebben de onderhandelende partijen hun belangrijke punten proberen binnen te halen. De moeilijkste vraag - namelijk hoe dat allemaal moet betaald worden - komt nu aan bod. Het zijn de centen die bepalen wat mogelijk is. En dat leidt tot flinke discussies. "De begroting is in principe het koninginnestuk van een regeringsvorming. Dat wordt nu echt een huzarenstuk, zeker met de moeilijke economische tijden na corona", aldus VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck.

Deadline

Het zou de bedoeling zijn om de nacht door te doen, in de hoop morgenochtend een akkoord te hebben. Maar dan mogen er toch niet te veel valse noten meer klinken aan de onderhandelingstafel. De formateurs worden wel pas morgenavond verwacht bij koning Filip, dus de onderhandelaars zouden ook morgen overdag nog wat verder kunnen onderhandelen. "Hoe dan ook is een goeie 24 uur niet veel tijd om een hele begroting uit te werken", zegt Van Droogenbroeck.

Morgenavond is in feite de ultieme deadline om tot een akkoord te komen, willen de 7 partijen donderdag met de regering van start gaan. "Eens er een inhoudelijk akkoord is, moeten er nog heel wat andere dingen gebeuren. Er moet nog bepaald worden wie de premier wordt. De bevoegdheden moeten verdeeld worden tussen de partijen. En dan moeten de partijcongressen nog hun zegen geven. Dus het is de laatste rechte lijn, maar de finish is nog niet in zicht", vat Michaël Van Droogenbroeck het samen.

Bekijk de stand van zaken door VRT-journalist Michaël Van Droogenbroeck aan het Egmontpaleis in Brussel:

Videospeler inladen...

Meest gelezen