Heb jij nog een geldautomaat in je buurt? Nergens in de eurozone lijkt het zo moeilijk om cash geld af te halen als in België

Ruim een kwart van de Belgen vindt het moeilijk om nog aan cash geld te raken. Dat blijkt uit een bevraging van de Europese Centrale Bank (ECB). Het gaat om een forse stijging in enkele jaren tijd. Nergens in de eurozone geven mensen aan dat ze het zo moeilijk vinden om een geldautomaat te vinden. In tegendeel: in heel wat andere landen is het net makkelijker geworden om cash geld af te halen.

Hoe gemakkelijk geraak jij nog aan cash geld? Volgens de nieuwe Europese bevraging blijkt dat een kwart van de Belgen het moeilijk vindt om aan cash geld te raken. Drie jaar geleden was dat amper 15 procent. Geen enkel land in de eurozone doet het zo slecht. Meer zelfs, in heel wat andere landen is het in die tijd net makkelijker geworden om cash geld af te halen.

BEKIJK - In Zaffelare is de laatste geldautomaat in het dorp onlangs verdwenen, vooral bejaarden vinden dat jammer:

Videospeler inladen...

Er zijn op dit moment nog zo'n 4.000 geldautomaten in ons land, dat aantal is op 8 jaar tijd gehalveerd. Ook de komende jaren zullen er nog minder zijn, want de 4 grootbanken willen er nog heel wat sluiten. Cash is in Europa trouwens nog steeds het meest gebruikte betaalmiddel in verkooppunten. 6 op de 10 Europeanen doet zijn aankopen het liefst cash. In ons land is dat ongeveer 45 procent.

België is namelijk één van de vier landen waar meer met kaart betaald wordt dan cash. Wellicht hangt dat samen met het aanvoelen van veel mensen dat ze moeilijk aan cash raken. Tegelijk raakt contactloos betalen hier wel moeilijker ingeburgerd. Het aantal contactloze betalingen is meer dan verdubbeld in vergelijking met 3 jaar geleden, toch doet ze het in geen enkel land van de eurozone zo weinig als hier.

Als het over online betalen gaat, staan we aan de Europese top. Een kwart van al onze betalingen doen we op het internet. Onze grote voorsprong op buurlanden Nederland en vooral Duitsland is opvallend. Daar is online betalingen slechts goed voor 10 procent van alle aankopen.

Methodologie

De onderzoekers hebben tussen oktober 2021 en juni 2022 een grote bevraging uitgevoerd bij bijna 40.000 respondenten in de 17 landen van de eurozone. De helft van de interviews waren telefonisch. De andere helft gebeurde online. De resultaten zijn daarna gewogen. Voor ons land bijvoorbeeld hebben net geen 3.000 mensen deelgenomen aan het onderzoek.

Meest gelezen