KMI waarschuwt voor gladde wegen door het winterse weer, kans op enkele centimeters sneeuw in ons land 

Het KMI waarschuwt voor gladde wegen door het winterse weer. In ons land kan er in de loop van de ochtend een paar centimeter sneeuw vallen. In Wallonië is het al begonnen en blijft de sneeuw ook liggen. In Brussel, Limburg, Vlaams-Brabant en Wallonië geldt code geel. 

Op Twitter duiken hier en daar al wat plaatjes op van tuinen waar een (dun) laagje sneeuw op ligt. Onder meer in Namen, Luik en Luxemburg zou de sneeuw blijven liggen. 

Het wordt een kille dag met 's ochtends in het centrum van het land en in Limburg nog kans op smeltende sneeuw en sneeuw (mogelijk tot 5 centimeter). In de andere regio's verwachten we sneeuw die lokaal tot een sneeuwlaag tussen 5 en 10 cm kan leiden, in de Hoge Venen mogelijk tot rond 15 cm, meldt het KMI. In de loop van de dag gaat de smeltende sneeuw overal over in regen en dus zal het sneeuwtapijtje in Vlaanderen snel verdwijnen. In de Ardennen blijft de sneeuw op de meeste plaatsen wel liggen. De maxima liggen tussen - 1 en + 2 graden in de Ardennen, rond 4 of 5 graden in het centrum en rond 6 graden aan zee. 

Vanavond valt er nog wat lichte regen in de provincie Limburg en nog wat sneeuw in de Ardennen, maar daarna wordt het vrijwel overal droog. Het blijft wel bewolkt en in het centrum en zuidoosten van het land komt het tot vorming van mist, lokaal mogelijk dichte mist. Aan zee kunnen in de late nacht dan weer enkele buien vanaf zee opduiken. 

Maar de sneeuwpret heeft ook een keerzijde. Het KMI waarschuwt voor gladde wegen door het winterse weer. In Brussel, Limburg, Vlaams-Brabant en Wallonië geldt dan ook code geel. Grote problemen zijn er voorlopig niet op de weg. 

Brussel Mobiliteit heeft vannacht een preventieve strooibeurt uitgevoerd. Het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaanderen zegt de toestand van het wegdek nauwgezet op te volgen en uit te rijden waar nodig. "Er wordt zoveel mogelijk voor het glad wordt gestrooid, maar met hier en daar sneeuw in het vooruitzicht, is het mogelijk dat er extra wordt bijgestrooid na de neerslag", klinkt het. "Deze winter is 103.000 ton zout in voorraad voor 313 strooiroutes op wegen en 200 strooiroutes op fietspaden." 

Mobiliteitsorganisatie VAB verwacht dat het door het winterweer extra druk zal worden en geeft daarom al enkele tips om startproblemen te voorkomen:

  • Parkeer je auto indien mogelijk binnen of op een beschutte plaats, heb je geen garage, bedek dan je voorruit zodat je geen extra energie van je batterij moet gebruiken om ze te ontdooien.
  • Maak zo weinig mogelijk korte ritten (de batterij wordt dan niet opgeladen, eerder zelfs ontladen).
  • Is je batterij ouder dan 6 jaar? Laat ze nakijken en indien nodig vervangen.
  • Start je auto slim: schakel bij het starten zo veel mogelijk energievreters uit (radio, navigatie, opladers, achterruitontdooiing), vermijd ook langdurig starten.
VAB raadt mensen ook aan om winterbanden te laten opleggen. "Bij koud weer zijn die een pak veiliger, ze hebben een betere grip en wegligging, je hebt er een kortere remafstand mee en ze zorgen voor een betere afvoering van water." 

De mogelijke sneeuwpret of -ellende zal voorlopig van korte duur zijn, want dinsdag zal het alweer overwegend droog zijn, met maxima tussen 4 en 7 graden. Dan krijgen we de zon ook af en toe te zien. 

Woensdag moeten we wel al opnieuw rekening houden met winterse buien. In de late namiddag en avond kunnen de buien dan mogelijk een winters karakter aannemen. Woensdag liggen de maxima rond 5 graden in het centrum, maar donderdag is dat nog maar 2 à 3 graden.

Vanaf vrijdag lijkt het wat droger te worden, maar het blijft wel erg koud, met algemene nachtvorst en overdag temperaturen die niet veel hoger komen dan 2 graden. 

BEKIJK het meest recente weerbericht:

Videospeler inladen...

Meest gelezen