Ruim 150 bedreigde gieren dood teruggevonden in Zuid-Afrika en Botswana

De voorbije twee dagen zijn ruim 150 gieren en een hyena dood teruggevonden in zuidelijk Afrika. Het gaat om witruggieren, een bedreigde diersoort. Ze stierven door vergiftiging nadat ze van een karkas hadden gegeten.  Wellicht zijn er stropers aan het werk geweest. 

Ruim 50 dode gieren werden gevonden in Botswana, in de regio van Chobe. In het immense Kruger-natuurpark in Zuid-Afrika werden zowat 100 dode gieren ontdekt, evenals een dode hyena. Het nieuws komt van verenigingen voor natuurbehoud en biodiversiteit en is bevestigd door bronnen bij Zuid-Afrikaanse nationale parken.  

In beide gevallen stierven de dieren nadat ze van een vergiftigd karkas van een buffel hadden gegeten. Hun dood heeft extra zware gevolgen, zegt Kerri Wolter, de stichter van Vulpro, een vereniging die gieren een warm hart toedraagt. "Dit is het seizoen waarin ze jongen grootbrengen. De kuikens kunnen zonder hun ouders niet overleven." 

De gevolgen zijn dubbel zo zwaar, want alle kuikens zijn gedoemd te sterven zonder hun ouders

Vulpro, een organisatie voor gieren

Wellicht zijn er stropers aan het werk geweest. Gieren cirkelen boven karkassen van dode dieren, en zijn zo soms de seingevers voor parkwachters die stropers bestrijden. Het kan ook dat ze gedood zijn voor hun organen, want sommige gieren waren verminkt. Hun kop, poten en organen waren weggenomen. Bepaalde lichaamsdelen van gieren worden gebruikt in traditionele geneeskunde. 

Afrikaanse witruggieren stonden sowieso al op een rode lijst van bedreigde diersoorten van de IUCN, de internationale vereniging voor natuurbehoud. "De kans dat ze uitsterven is weer wat gegroeid", zegt Yolan Friedmann, directeur van de Endangered Wildlife Trust voor bedreigde diersoorten. 

Witruggier? Op de rode lijst van de IUCN staan in totaal ruim 41.000 planten- en diersoorten. De witruggier heeft de status "ernstig bedreigd" gekregen, de voorlaatste stap voor een totaal uitsterven. Een volwassen witruggier kan een vleugelspanwijdte hebben van ruim 2 meter. De dieren gebruiken hun grote vleugels om zich te laten meedrijven op de opstijgende warme lucht. Ze hebben een uitstekend zicht waarmee ze als aaseters dode dieren kunnen spotten. Ooit was de Afrikaanse witruggier de meest voorkomende Afrikaanse giersoort, maar in de 21e eeuw is hun aantal pijlsnel achteruitgegaan. Dat komt door een gebrek aan leefgebied, minder prooien, jacht, de handel in levende gieren, stroperij enz. 

De witruggier kwam vroeger in zowat heel Afrika voor.
Dick Daniels

Meest gelezen