De laatste wandelaars moeten voor 13u binnen zijn.

Dodentocht in Bornem wordt door hittegolf voor het eerst ingekort tot 65 kilometer

Voor het eerst in 53 jaar zal de Dodentocht in Bornem, in de provincie Antwerpen, geen 100 kilometer lang zijn. Het traject wordt door de hitte ingekort tot 65 kilometer. Daardoor zal hij voor het eerst niet door Vlaams-Brabant lopen. Dat is beslist door de organisatoren in overleg met onder meer de FOD Volksgezondheid, politie, brandweer en de gemeente Bornem. De FOD Volksgezondheid zegt de teleurstelling bij veel getrainde wandelaars te begrijpen, maar wijst erop dat er rekening moet worden gehouden met het algemene risico bij deelnemers die niet getraind zijn.

De Dodentocht start op vrijdagavond en wandelaars hebben 24 uur de tijd om 100 kilometer af te leggen. Maar door de hoge temperaturen die voorspeld worden - maxima rond de 35 graden - is het na 13 uur zaterdagmiddag te heet om nog verantwoord door de hitte te wandelen. 

Volgende boodschap staat te lezen op de website van de Dodentocht:  “Het gezondheidsrisico is te groot om zware inspanningen te leveren in de aangekondigde hoge temperaturen. Maar ondanks het negatieve advies om geen volledige 100 kilometer te mogen organiseren, beslissen we als organisatie om het evenement niet te annuleren. Het eerste deel van de 100 km-tocht speelt zich ‘s avonds en ‘s nachts af. Maar door het opgelegde einduur van 13 uur door FOD Volksgezondheid kunnen we niet anders dan de tocht met één derde in te korten. De laatste wandelaar verwachten we dus rond 13 uur terug in Bornem, vóór de grootste hitte.” 

BEKIJK - Niet alle deelnemers zijn zo gelukkig met de beslissing.

Videospeler inladen...

Daarnaast zullen de organisatoren ook bijkomende maatregelen nemen, zoals extra waterbedeling onderweg. Aan de start en de controleposten is er gratis zonnecrème te krijgen en aan de controleposten zullen ook extra schaduwzones ingericht worden.

Volgens Marcel Van der auwera van de FOD Volksgezondheid is de beslissing om de dodentocht in te korten genomen na gezamenlijk overleg, toen bleek dat een aantal flankerende maatregelen - onder meer een verdubbeling van het aantal controleposten - niet zo kort vooraf konden worden gerealiseerd. "Ik begrijp de mensen, maar we moeten er ons ook van bewust zijn dat niet alle deelnemers aan die wandeltocht zich goed voorbereid hebben", zegt Van der auwera. 

De FOD Volksgezondheid benadrukt dat zij een adviserende rol spelen en zelf niets verbieden of verplichten. "Dit is een les voor de volgende edities, waarbij bij de voorbereiding een ontdubbeling van de controleposten mee wordt voorbereid", zegt Van der auwera nog.

"Als veiligheidsdiensten en deskundigen 'nee' zeggen, kunnen wij niet anders dan dat advies volgen", reageert burgemeester Greet De bruyn (CD&V) van Bornem. "Dan is dat helaas tegen het principe dat een mens zelf moet kunnen beslissen wat hij wel of niet doet."

BEKIJK - Burgemeester Greet de Bruyn van Bornem verdedigt de beslissing. "Ik ben als burgemeester niet de deskundige om het advies van de voltallige veiligheidscel en van de FOD Gezondheid te overrulen":

Videospeler inladen...

Het ingekorte parcours van de Dodentocht:

13.000 inschrijvingen

Er schreven zich dit jaar opnieuw 13.000 wandelaars en joggers in, en dat is de maximumlimiet die door de organisatoren wordt gehanteerd. De organisatoren noemen het inkorten van het parcours zelf de "derde tegenslag", na twee jaar met corona.

Vorig jaar werd een light-editie in het leven geroepen waarbij deelnemers twee dagen na elkaar telkens 50 kilometer konden wandelen. Er waren onderweg geen bevoorradingsposten, bezemwagens of verzorgingsplaatsen, want daar was door corona geen toestemming voor gegeven. Uiteindelijk namen een pak minder mensen deel, zo'n 1.500. 

Door de inkorting van het parcours vallen alle controleposten in Vlaams-Brabant weg en is er voor het eerst in 53 jaar geen dodentocht in Opwijk, Londerzeel en deelgemeente Steenhuffel. 

Rode Kruis: "Een goede beslissing"

"We vinden het een goede beslissing van de FOD Volksgezondheid", zegt Rode Kruis Vlaanderen-woordvoerder Joachim Deman. 

"Zware inspanningen leveren, vermijd je best bij zulke hoge temperaturen. Het hangt natuurlijk wat van persoon tot persoon af: de ene kan al beter tegen de warmte dan de andere en niet iedereen is conditioneel even gezond of is fysiek hetzelfde." 

"Door het parcours nu in te korten, neem je iets minder risico. zeker ook omdat de aankomst dan vóór de warmste uren van de dag zal zijn. Maar het is begrijpelijk dat het nieuws voor sommige die hards wat moeilijk ligt."

Meest gelezen