Schepen Charlotte Verkeyn (N-VA) met bezielers Annemie Tyvaert en Nick Vandeput bij een zeecontainer die ze zullen verbouwen.
Foto: Port Oostende

VTI Oostende bouwt zeecontainers om tot woningen voor dakloze jongeren: "Voorwaarde is dat ze naar school blijven gaan"

Het VTI van Oostende bouwt 3 oude zeecontainers om tot woningen voor leerlingen die het moeilijk hebben of dakloos zijn. Jongeren die niet meer naar huis kunnen, komen nu vaak bij vrienden terecht waardoor ze niet bij de juiste instanties terechtkomen en soms stoppen met onderwijs. Voor hen kan een wooncontainer een tijdelijke oplossing zijn in afwachting van andere hulp. Om in aanmerking te komen, moeten ze wel beloven dat ze naar school blijven gaan.

"Op een dag kwam een leerling naar mij die zei dat hij de volgende dag niet naar school zou komen, omdat hij samen met zijn vader uit huis gezet werd", vertelt VTI-leerkracht Nick Vandeput. Samen met zijn collega Annemie Tyvaert startte hij de vzw Tussn[h]us om oude zeecontainers om te bouwen tot tijdelijke woningen voor leerlingen die niet meer thuis terechtkunnen. 

"Wij hebben een goede band met onze leerlingen", gaat Vandeput verder. "Dan merk je als leerkracht dat er bij bepaalde leerlingen problemen zijn, zoals dakloosheid, waardoor de kans bestaat dat ze zullen stoppen met school. Met dit project willen we ze op school proberen houden. Voor wie in de container wil wonen, hebben we slechts 1 voorwaarde, en dat is dat die leerling naar school blijft gaan. Anders kunnen we niet helpen."

Het VTI knapt de containers volledig zelf op: "Het is een project voor jongeren, door jongeren. Zo proberen we in de klas ook bewustwording te creëren onder leerlingen, zodat ze weten dat niet iedereen het even makkelijk heeft."

Steun van verschillende partners

Om het project te financieren, krijgt de vzw onder andere steun van de Koning Boudewijnstichting. Haven Oostende nam de logistiek op zich en zorgde dat de containers tot bij de school geleverd werden. Maar er is ook een samenwerking met vzw Back on Track-Oranjehuis die in Kortrijk al een gelijkaardig project heeft. Zij delen hun ervaring met vzw Tussn[h]us.  

De wooncontainers zijn geen permanente oplossing: "De bedoeling is dat jongeren 5 tot 6 maanden in de woningen kunnen verblijven, tot ze eventueel terug naar huis kunnen of in afwachting van een andere oplossing."

Verwacht wordt dat de eerste container tegen het eind van volgend schooljaar af zal zijn. Waar de containers zullen komen, is nog niet duidelijk, "Mensen die een goede plek weten of zelf een stukje grond hebben, mogen zich zeker aanmelden", besluit Vandeput.

Zo zullen de containers er in de toekomst uitzien.
Foto: vzw Tussn[h]us

Meest gelezen